top of page

Seksizam u politici

Što može potaknuti ženu da se politički angažira u Hrvatskoj? Prije svega, nezadovoljstvo i potreba za rješenjem problema koji koče napredak naše države, poznavanje društva i želja za promjenom, a zatim i korištenje ekspertize, stručnosti i stečenog obrazovanja koje joj može pomoći pri ostvarenju zamišljenih politika i reformi.


Što ju može pokolebati i demotivirati? Primjerice izjave predsjednika države kako se treba „izboriti, biti pametnija, inteligentnija i lukavija pa će zaboraviti da je žena“ ili neukusni nazivi „samodopadnih narikača“ kojima je počastio saborske zastupnice. Brojni članci i tabloidi koji više komentiraju tvoj izbor odjeće i frizuru nego tvoje riječi i djela, kako se događalo za vrijeme predsjedavanja Kolinde Grabar-Kitarović.


Što može ohrabriti ženu na politički angažman? Pozitivni primjeri i uzori žena u politici, posebice onih koje uspijevaju balansirati obiteljski i poslovni život.


Sve su to faktori koji su zasigurno utjecali na trenutnu gradonačelnicu Samobora koja je ujedno i osnivačica samoborskog ogranka stranke Fokus, Petre Škrobot U intervju za Večernji list opisala je svoju sreću kada je postala gradonačelnica, te da vjeruje kako je glasače privukla nova mlada energija i pogled na politiku koji nudi njezina stranka. Neke od ciljeva koje je navela su reorganizacija, digitalizacija, transparentnost, rješenje problema javnog prijevoza, vrtića, dok dugoročno planira smanjiti komunalne naknade, doprinose za industrije te privući investitore u grad. No ništa od toga nije bilo dovoljno i dojmljivo za neke od građana Samobora, čak ni uvjerljiva pobjeda od 54 posto glasova koje je osvojila, kada je njezina najveća manjkavost to što je – žena.

„Nemoj se praviti blesavija nego što jesi“, „Gdje je ona debela kravetina“, „Niti muškarca ne usrećiš u krevetu, lijena si i gegaš se“ samo su neke od uvreda koja je zaprimila. No Škrobot je odlučna da ne želi trpjeti seksističke napade te želi, prema njenim riječima, pokazati kako je to biti žena u politici. Tako je svom Facebook profilu objavila sve te gnjusne sadržaje, koji se rijetko kada upućuju političarima muškog spola. Čak štoviše, ako muški političar strastveno iznosi svoje stavove i mišljenja, dere se, dobacuje komentare i upada u riječ – on je odlučan, snažan i pravi politički lider, dok se iste radnje od ženske političare etiketira kao emotivnim i neprimjerenim ponašanjem, rekla je Sanda Benčić.


Naš medijski i politički prostor pun je primjera nedoličnog ponašanja političara, koji očito znaju zaboraviti kako njihove riječi imaju puno jači odjek od nekog „običnog“ građanina te da svojim komentarima za koje nisu kažnjeni pružaju primjer i ostalima. Od toga da je Ante Kovačević Vesni Pusić rekao da „žena nije stvorena za mudraca nego za madraca“ do Vladimira Šeksa i njegove izjave „Gospođo Sobol, držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange“.


Čini se da su se žene u Hrvatskoj otele kontroli, osim što pokušavaju biti gradonačelnice, predsjednice, saborske zastupnice, uz to se ne ponašaju u skladu sa svojim biološkim ulogama, ne brinu se dovoljno o demografskoj slici Hrvatske i ne drže se predbračne čistoće kako bi trebale, prema moliteljima na glavnom trgu u Zagrebu. Uz to žele i zastupljenost na izbornim listama od čak 40 posto.


Bilo bi pametnije ženama da se drže kreveta, kuhinje, djece, da „ne zamaraju svoje glavice ekonomskim temama“ kako je rekao Radimir Čačić, a gradonačelnica Škrobot bi trebala biti zabrinuta za svoju poziciju, jer kako joj je jedna prijetnja poručila „smijenio sam ja puno gradonačelnika pa ću i tebe“.


Stoga sljedeći put kada poželite kritizirati ženske političarke ili krenete preispitivati njihovu kompetentnost na temelju njihovog spola, sjetite se da su žene te kojima je treba puno više hrabrosti, vjere i upornosti da se odluče na politički angažman, nego što to treba muškarcima.

bottom of page