top of page

Sex Education S3: Sezona na autopilotu

Prošlo je tjedan dana od premijere treće sezone Netflixovog ljubimca Sex Education te nakon osmosatnog maratona nabijenog hormonima, dojmovi su se slegli - nova sezona kao da je stavljena na autopilot dok putnici uzimaju predah. Drugim riječima: dobra je, no ne i fantastična.

Osjeti se velika razlika između prve i treće sezone: davanje savjeta o spolnom odgoju u napuštenim toaletima iza škole je stavljeno sa strane, a u fokus su uvedene pojedinačne priče glavnih likova i kako se oni nose sa svojim ljubavnim problemima. Ako su prve dvije sezone bile poput sportskog auta koji je jurio punom brzinom i palio gume po asfaltu, treća sezona je obiteljski karavan koji se drži dopuštene brzine, ako i ne vozi manje od tog. I bilo bi nepravedno osuđivati novi tempo koji je obilježio ovu sezonu. Kao i u stvarnom životu, tako i u Moordaleu, likovi su u posljednje dvije godine sazreli i prešli puno više kilometara na putu upoznavanja sebe. Tako je, primjerice, Adam, od šutljivog i mrzovoljnog nasilnika koji se borio sa svojom seksualnošću i iskazivanju emocija sada postao osoba koja istražuje taj novi dio sebe i puno je otvoreniji u svojoj vezi s Ericom. Ili dr. Jean Milburn, koja je na početku priče vodila uspješan profesionalni, a nesređen privatni život sada stavljena pred veliki izazov čekajući prinovu u kasnim četrdesetima te pokušavajući održati vezu s Jakobom.


I dok zorno pratimo kako stari likovi navigiraju kroz svoje ljubavne veze, zaplet ove sezone dolazi s novom ravnateljicom Moordale High, Hope Haddon. I dok je bivši ravnatelj g. Groff imao svojih mana, dok je čeličnom rukom upravljao srednjom, ipak nije toliko papirnat kakvom se Hope čini. Pogotovo sad, u trećoj sezoni, kada gledatelji dobivaju veći uvid u psihologiju njegovog lika, koji je doživio veliku promjenu bivajući izvučen i lišen okruženja u kojem je stvoren te sada, bez posla, bez žene i bez odnosa sa svojim sinom, započinje svoj put tražeći i otkrivajući sebe. Hope je, uspoređujući je s g. Groffom, poput karikature, zlog lika iz nekakve dječje serije. Došla je iz temelja promijeniti Moordale High, donoseći sa sobom, doslovno, sivilo u obliku školskih uniformi i boja ormarića te nazadne ideje po pitanju roda, spola i seksualnog odgoja, protiv kojih su se dosad Otis i Maeve borili samo da bi na kraju veliki školski mjuzikl, po čemu je Sex Education postao poznat, rezultirao u tome da Hope napusti svoje radno mjesto. Ako se sagleda iz novog kuta, sve se čini kako ona dobra stara formula iz dječjih crtića, gdje moć zajedništva i prijateljstva uništava zlikovca, predstavlja klišej za kojim dosad Sex Education nije posezao.


Njezina priča je predvidljiva i već viđena, a njezin lik nije dobio dovoljno razrađenu priču i pozadinu kako bi se uistinu moglo simpatizirati s njom.

No, nije sve tako crno ili u ovom slučaju sivo. Iako je nova sezona promijenila ton serije donoseći više emocija, a nešto manje humora, i dalje se u njoj može uživati. S uvođenjem non-binary lika Cal Bowman u razgovor o seksu, rodu i spolu, u fokus ulazi i trans zajednica. Serija se i dalje bavi škakljivim temama, kao što su predrasude o majčinstvu u zreloj dobi ili predrasude o psihoterapiji. Bavi se pronalaskom autentičnog sebe, borbom protiv diskriminacije i problemom nedovoljne financijske potpore mladih talenata te je čak zagrabila u pitanje prihvaćanja LGBTQ+ ljudi u nezapadnim zemljama. Ova sezona, s budućnošću Moordale High koja ovisi o koncu i pričama likova koje nisu ni blizu jasnog završetka, mogla bi dati dobar vjetar u leđa idućoj sezoni. Vrijeme je da preuzme kontrolu za volanom i stisne gas.ความคิดเห็น


bottom of page