top of page

SLIJEDI LI NAM DOMINACIJA FERRARIJA U FORMULI 1?

Sredinom ožujka krenula nam je dugoočekivana sezona Formule 1 i to Velikom nagradom Bahreina. Nova sezona stvorila je velika očekivanja i uzbuđenja jer su se naime promijenili bolidi, odnosno napravljeni su da budu više aerodinamičniji s namjerom kako bi se u utrci moglo češće preticati, a i da svi bolidi, timovi i vozači dobiju jednaku šansu za pobjedom. Pošto su prijašnjih sezona neki timovi poput Mercedesa, imali presnažne motore i konkretno dominirali nekoliko sezona (Hamiltonu je ta prednost donijela čak 6 naslova prvaka), ostali timovi su se jedino mogli boriti za treće mjesto u ukupnom poretku, dok bi dva najjača tima vodila napetu trku i borbu kroz čitavu sezonu. Takva napetost i tijek sezone zanimljiv je dvije, možda tri sezone, ali da se provlači kroz čak sedam sezone, nema smisla. Stoga je ova promjena trebala i privremeno donijela "svježinu" u svijet Formule 1, ali ako gledamo prve tri utrke i fenomenalne rezultate Ferrarija i njihovih vozača-Charlesa Leclerca i Carlosa Sainza, koji je prošlu sezonu patio i vukao se, možemo vidjeti da nam se vrlo vjerojatno približava nova dominacija u nekoliko nadolazećih sezona- dominacija Ferrarija, a ne više Mercedesa!


NOVA SEZONA, NOVO RIVALSTVO!


Utrka u Bahreinu nije nimalo razočarala ljubitelje i ostvarila je očekivanja. Svi vozači su odradili odlične vožnje, neki nisu završili, neka slabija imena su ovoj sezoni bolje krenula i pokazala da mogu konkurirati najboljima, ali i neki vozači koji su u prijašnjim sezonama bili na vrhu, nisu se uspjeli proslaviti i odlično otvoriti sezonu. No, u centru pažnje bili su dvojica, odnosno trojica vozača. Dva Ferrarijeva, već gore spomenuti te jedan Red Bullov vozač- Max Verstappen. Leclerc i Sainz pokazali su svojim vožnjama da imaju brz i jak bolid te da će stvarati puno problema ostalim vozačima na stazi. No, ipak jedan tim ih je mogao pratiti, te će ih najvjerojatnije moći pratiti, a to su Red Bullovci, već spomenuti Verstappen i njegov timski kolega, Sergio "Checo" Perez. Na kraju su Ferrarijevi vozači opravdali odlične nastupe zauzevši prvo i drugo mjesto (Leclerc prvo, a Sainz drugo) dok je kod Red Bullovaca došlo do novog problema s bolidom, iako su mogli pratiti tempo Ferrarija i završiti na postolju, oba vozača su ostala bez bodova. Ljubiteljima se od svega najviše sviđala borba i utrka Leclerca i Verstappena koji su se međusobno preticali čak nekoliko puta u jednom krugu. Takva borba za prijestolje ostavlja svakom navijaču osmijeh na licu jer su utrke zbog takvih dvoboja dvostruko zanimljivije i napetije.


U drugoj utrci, na Velikoj nagradi Saudijske Arabije, su ponovno i Leclerc i Sainz završili na postolju, no ovaj puta je Leclerc osvojio drugo, Sainz treće, a Verstappen se iskupio za propušteno prijestolje i izgubljene bodove u Bahreinu te osvojio VN Saudijske Arabije. Možemo vidjeti da su već nakon druge utrke Ferrarijevci ostvarili velik broj bodova što je ogroman uspjeh i veselje za nestrpljive navijače Ferrarija- Tifose koji su dugo čekali na ovakve uspjehe svog tima. Prošli vikend, vozači su nastupali nakon 2 sezone u Australiji u kojoj je Leclerc dominantno odradio cijeli vikend i kvalifikacije i zaslužno prvo mjesto, dok je Sainz, vozač za kojeg navijam, nažalost imao vrlo malo sreće te nije uspio završiti utrku. Verstappenu se dogodio isti problem kao i na otvaranju sezone te ga je kvar bolida ponovo koštao postolja.


Dakle, nakon 3 odrađene utrke, Leclerc stoji na vrhu ljestvice bodova s čak 71 bodom, a na drugom mjestu s 37 bodom stoji George Russell novi vozač Mercedesa koji je već sad pokazao da može biti bolji od Hamiltona. Na trećem mjestu očekivano se nalazi Carlos Sainz te sam kao njegov navijač iznimno sretan i nadam se da će osvojiti i koju utrku pokraj Leclerca, možda čak i titulu prvaka Formule 1, iako je to manje moguće da će se dogoditi pošto je Sainz drugi vozač u ekipi Ferrari. Ne znam zašto su mi uvijek španjolski sportaši dragi i bolji od ostalih. Sainz, Nadal, Alonso... Je li to zbog borbenosti ili jednostavno svojim igrama/vožnjama lako namame navijače?! No, da se vratimo na bitnu misao. Ferrari je u samo tri utrke dokazao svoju brzinu i snagu te im ostale ekipe nisu prevelike konkurencije, osim Red Bulla, koji će se morati pozabaviti problemima oko bolida, ako žele pratiti Ferrari na daljnjim utrkama. No, dolazi li nam era Ferrarija ili je to samo trenutno stanje u Formuli 1, te hoće li se situacija do kraja sezone kompletno promijeniti?


JE LI PRERANO ZA PROGLAŠENJE NOVOG PRVAKA F1?


Osobno, usudio bi se reći da će do kraja sezone, Leclerc i Sainz zauzeti postolja, Red Bull i Mercedes će ih pokušati dostići, ali s ovakvim startom i nastupima, nitko nema veliku šansu protiv Leclerca i Sainza. Naravno, prve 3 utrke ne moraju biti znak da će neki tim dominirati ili nastaviti takvim tempom. Dođe li do dominacije Ferrarija, Tifosi će biti presretni i preponosni, a ostali navijači će uživati do kraja sezone, no ako će Leclerc nastaviti dominirati nekoliko sezona zaredom, ponovit će se situacija od prijašnjih sezona. Nakon polovice sezone, navijači će znati tko će pobijediti i dosadit će im utrke. Iako je to moguće, za ovu sezonu kako god završi, moramo se veseliti dvobojima Maxa i Charlesa koji nikada ne razočaraju te su zanimljivi, borbeniji i napetiji od prošlogodišnjih dvoboja između Maxa i Hamiltona u kojima je Hamilton stalno optuživao Maxa da je preagresivan i da pretjeruje. Takvi dvoboji u kojima je jedan vozač stalno kažnjen za pokušaj borbe, a drugi ga optužuje, nije kvalitetan. Stoga su utrke i pretjecanja Maxa i Charlesa prava poslastica, borba do zadnjeg daha, napetost na razini, nema žaljenja, samo dvojica mladih, hrabrih i borbenih vozača koji se bore za prvo mjesto, kotač uz kotač neustrašivo i fenomenalno na veselje svih navijača Formule 1 u svijetu, od navijača Red Bulla, pa do Tifosa. Puno je utrka do kraja sezone, tako da nas čeka još velik broj napetih i odličnih utrka između navedene dvojice, drugih vozača i timova te se situacija može promijeniti do zadnje utrke u sezoni!




bottom of page