top of page

Stigao dosada najmračniji Batman: Ruši rekorde gledanosti


Tamniji od Viteza tame, mračniji od bilo koje prijašnje ekranizacije čovjeka šišmiša, novi Batman oduševio je mnoge, te je zasigurno glavna tema u svijetu filma. Redatelj Matt Reeves ispunio je obećano i pružio nam priču o Batmanu kakvu do sada nismo imali priliku vidjeti.

Nakon godine dana tumaranja po najmračnijim kutovima Gotham citya, pokušavajući iskorijeniti kriminal i izvesti grad na pravi put, Bruce Wayne (Robert Pattinson) ili kako ga još zovu princ Gothama i posljednji nasljednik ugledne obitelji Wayne, svim snagama pokušava vratiti Gothamu stari sjaj kakvog on pamti iz djetinjstva. Reeves je Brucea prikazao posve drugačije nego što smo mogli vidjeti u prijašnjim izdanjima Batmana. Umjesto ekscentričnog milijardera, koji se noću prerušava u antropomorfnog šišmiša i postaje strah i trepet kriminalcima Gothama, Bruce je ovdje prikazan kao samozatajan mladić proganjan strahovima iz prošlosti i gubitkom roditelja. Iako su mu roditelji ubijeni još dok je on bio dječak, on sebe smatra odgovornim za njihovu smrt te mu je osveta temeljni motiv za borbu protiv korupcije i kriminala.


Drugačiji od drugih Batmana


Scenografija i sam prikaz Gothama je za svaku pohvalu, Reeves je savršeno dočarao trulež, sveprisutnost korupcije i kriminala u svim dijelovima društva. Uz Batmana koji se svim silama trudi sanirati trulež Gothama, pojavljuje se još jedan osvetnik, no ni blizu plemenitih namjera poput Batmanovih. Paul Dano utjelovio je Riddlera, glavnog negativca ovoga filma. Ovo je drugi put da je Riddler uzet kao Batmanov suparnik, prvi put pojavljuje se u Schumacherovom Batmanu, 'Batman Forever' , koji se nije proslavio kod kritike, a ni prodajom u kino dvoranama te se smatra jednim od najlošijih Batmanovih filmova. S druge strane, Dano je za razliku od Schumacherovog pomalo karikaturalnog Riddlera, potpuna suprotnost. Poistovjećuje se s Batmanom te iz sličnih razloga želi očistiti Gotham od korumpirane elite, ali pri tome ne mari o moralnim načelima već krvnički želi iskorijeniti sve one koje smatra odgovornima za stanje u gradu. Likom Riddlera dobili smo najavljene noir elemente filma koji znatno asociraju na film Seven“ Davida Finchera. Dano je svoju izvrsnu glumu opravdao gotovo u svakoj sceni.


Uz zloglasnog Riddlera, Reeves dodaje još pregršt likova koji utječu na razvoj radnje, a i na samo trajanje filma koje se proteže na 176 minuta. Sporu i sumornu radnju, Reeves je opravdao nizom sporednih priča iz kojih se može predvidjeti nastavak franšize. Uz Roberta Pattinsona, koji je odlično utjelovio pomalo drugačijeg Brucea Waynea pa tako i njegov alter-ego Batmana, veliku prašinu podigla je pojava Catwoman (Zoe Kravitz). Uspoređujući Kravitz s Michelle Pfeiffer koja je utjelovila Catwoman u kultnom 'Batman Returns', glumica se poprilično dobro snašla u ulozi, donijela je svježinu na scenu i u nekoliko slučajeva svojom urbanom pojavom spasila preduge i sumorne dijaloge. Pretpostavljalo se da će se tokom zajedničke borbe protiv kriminala razviti simpatije između Batmana i Catwoman. Čitav njihov odnos, od dijaloga sve do prikaza intimnosti, veoma je bajkovit i plastičan. Ostavljajući dojam pokušaja prikaza inscenirane ljubavne priče, koja se dojma veoma usiljeno, može se reći kako je to jedna od rijetkih situacija u filmu u kojoj je Reeves podbacio.


Uz Catwoman, nezaobilazni likovi su načelnik policije i Batmanov suradnik James Gordon (Jeffrey Wright). Bruceov batler Alfred (Andy Serkis) koji je preuzeo očinsku figuru nakon umorstva Bruceovih roditelja pa tako i voditelj Gothamskog podzemlja i legendarni neprijatelj Batmana Oswald Cobblepot (Colin Farrell) još znan kao „Pingvin“.


Kao i u prijašnjima Batmanovim ekranizacijama, prisutan je pojam 'dobrog i lošeg policajca', gdje nastupa James Gordon, jedan od rijetkih poštenih policajaca, te bliski Batmanov suradnik u borbi protiv korumpiranog sustava. Jeffrey Wright odlično je utjelovio Gordona. Nezahvalno bi bilo uspoređivati ga s fantastičnim Gary Oldmanom iz ''Dark knighta'' jer su to dva različita tipa glumca i svatko je na svoj način odlično predstavio poštenog policajca i jedinu svijetlu točku Gothamove policije.


Odnos Brucea i Alfreda (Andy Serkis) ostao je u sjeni; iako je Alfred često prisutan u filmu ostavlja dojam nebitnog i nezamjetnog lika. Moguće da se ta nit izgubila radi velikog broja sporednih likova i niza sporednih priča koje se isprepliću s glavnom.


Neprepoznatljivi Collin Farrell utjelovio je Oswalda Cobblepota, mafijaškoga 'dona' bogaljevog izgleda, radi kojeg je i dobio nadimak Pingvin. Osim što je izrazito dobro utjelovio nemoralnog kriminalca, njegove scene jedne su od najupečatljivijih u filmu. Scena koja je vjerojatno sve gledatelje ostavila zapanjene je naganjanje automobilima Batman s Pingivnom. Ta scena je bila jedna od glavnih i u samoj najavi filma i vjerujem kako će ostati jedna od onih koju će mnogi pokušati rekreirati.


Stalna napetost i prisutnost mističnosti u filmu djelom je zasluga filmske glazbe koju je osmislio Michael Giacchino. Ghiacchino je svojom glazbom savršeno dočarao stanje patnje u kojoj se sam Gotham našao, dok je megapopularni soundtrack pjesme ''Something in the way'' grupe Nirvana savršeno pristajao samozatajnom Bruceu koji u nekoliko scena i sam podsjeća na samog frontmena banda Kurta Cobaina.


Reevesu se mogu pripisati sve zasluge kako je uspio prikazati do sada netipičnog Batman, prikaz mračnog Gothama, i pregršt noir trenutaka jako su se dobro prilagodile filmu. Sve to se vidno može opravdati s enormnom zaradom od 128,5 milijuna dolara već u prvom tjednu prikazivanja. Kraj filma nagovještava kako je ovo tek početak novog Batman te stavlja fanove u poziciju iščekivanja nastavka.

bottom of page