"Studiram na Medicinskom fakultetu i obavljam 2 genijalna studentska posla"

Updated: 2 days ago


Studenti su uvijek traženi za obavljanje studentskih poslova


S obzirom da se približilo ljeto, studenti koji su se riješili ispita na prvim rokovima već su na sezonskim poslovima na moru dok neki rade usporedno uz studij ili traže ljetni posao na dva ili tri mjeseca.


Na stranicama Student servisa i oni najrevniji znaju da se ponekad može pročitati poneki egzotičan oglas za studentski posao, no uobičajeni poslovi daleko su od krotitelja tigrova ili “once-in-a-lifetime” odlično plaćenih poslova.


Od lanaca restorana brze hrane, rada u telekomunikacijskim centrima, rada u kafićima i ostalih poslova za čije sam obavljanje kvalificirana sa završenom prirodoslovno-matematičkom gimnazijom, završila sam s dva studentska posla koja radim usporedno zadnjih osam mjeseci uz studij… Kako?


 

Po završetku gimnazije nisam odmah upisala fakultet koji sam željela te sam godinu dana studentskog života provela na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, studiju Nutricionizma neslavno studirajući ono što me ustvari ne zanima dugoročno.


Foto: Plaža uz Atlantski ocean, Porto
“... te sam putem kroz najveće portugalske gradove, na obali uz ocean posljednji dan donijela odluku da ću po povratku u Hrvatsku krenuti s pripremama za maturu i prijemni ispit iz meni tada tako nedohvatljive Medicine.”
Nakon mjesec dana studija, krajem 10. mjeseca počela sam sumnjati u svoju odluku da ipak pokušam studirati nešto drugo, a što sam si potpuno potvrdila odlaskom na Erasmus+ projekt “TRANSITION - design thinking for leaders!” te sam putem kroz portugalske najveće gradove, na obali uz ocean posljednji dan donijela odluku da ću po povratku u Hrvatsku krenuti s pripremama za maturu i prijemni ispit iz meni tada tako nedohvatljive Medicine.

Foto: Amarante, Portugal


Konobarenje kao izvor prihoda za studentski džep


U vrijeme ove legendarne spoznaje i klimave epidemiološke situacije radila sam u ugodnom zagrebačkom kafiću “A LA BIRC”, a oglas sam pronašla putem stranice za poslove Bika.net. Od očekivanja imala sam jedno - radit će se puno i bez prestanka.
Prvo sam se ugodno iznenadila s vlasnicima kafića - radi se o zanimljivom bračnom paru Duspara koji su kafić otvorili tek nedavno, unazad desetak godina. Prije toga proputovali su svijeta, što se vidi po interijeru kafića i njihovom ljubaznom stavu prema gostima.Video: Dio radnog dana i prikaz kafića "A la Birc", Zagreb (by Ana Filipan)


Radilo se o kvartovskom kafiću; posla povezanog s posluživanjem gostiju bilo je umjereno, no, uz to, u kafiću klasično: treba oprati posuđe, održavati toalete čistima i punima higijenskih potrepština, osigurati da ima dovoljno hlađenih pića u hladnjacima, da su čaše čiste, a i vikendom smo kolektivno svi čistili kafić - dio po dio. Naravno, bilo je vremena za pauzu, ugodan razgovor s kolegama ili šefom i šeficom.


Foto: Rad u kafiću za vrijeme pandemije u propisanim uvjetima, Zagreb

Osim jako dobrog iskustva s poslodavcima, koji su uvijek na vrijeme isplaćivali plaću, obavljala sam posao na siguran način i uvijek su mi osigurali sve što mi je trebalo za obavljanje posla te pomogli kad “zagusti” s većim brojem ljudi.

Negativan trend ponude studentskih poslova zbog korona krize: “sjećam se da sam bila potresena”

Međutim, zbog koronavirusa, moje radno mjesto odjednom je nestalo. Čak se ni ne sjećam kad se to točno dogodilo, no sjećam se da sam bila potresena. Očajavala sam, pokušavala naći novi posao u maloj bari oglasa koji bi se brzo razgrabili - to je bio vjerojatno jedan od najgorih perioda kojih se sjećam. Nisam se mogla koncentrirati na učenje za prijemni niti sam radila, a najgore od svega - već sam odustala od Nutricionizma.


“...na kraju sam bila izabrana za obavljanje pomoćnih administrativnih poslova u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom”

Foto: by Ignac Ratković

Tako sam se mučila sve dok mi dobra poznanica nije poslala oglas za posao, ni manje ni više u državnoj službi. Bila sam skeptična i smatrala sam da nemam dovoljno vještina za obavljanje tog posla, niti radnog iskustva…Pronašla sam tisuću razloga da ne pokušam i podcijenila sam se. No, na kraju sam bila izabrana za obavljanje pomoćnih administrativnih poslova u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te sam s poslom započela u veljači 2021. godine.


Dala sam sve od sebe, savladala Pravilnike koji su mi bili potrebni za obavljanje posla, fokusirala svoje dotadašnje znanja rada u Excelu i ostalim Microsoftovim programima te savladala rad u još nekim softverima. I tako je prošao jedan mjesec, a nakon njega još jedan. Unatoč korona krizi, ja sam imala osigurano radno mjesto jer svakog mjeseca u Zavod dolaze novi zahtjevi i sklapaju

<