top of page

Svjetski dan mira

Dan 21. rujna proglašen je danom kada će se obilježavati Međunarodni dan mira. Međunarodni dan mira osnovala je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine te tako je datum 21. rujna proglašen danom posvećenim jačanju ideala mira među svim narodima i državama.


Godine 2001. Opća skupština odlučila je taj dan odrediti kao razdoblje nenasilja i prekida vatre, te pozvala sve narode i nacije da poštuju prekid svakog neprijateljstva na taj dan i da pokušaju na neki način podići svjesnost ljudi o važnosti pojma 'mir'.


Ujedinjeni narodi, kao organizacija, također ističu da se miru ne može doprinijeti samo odlaganjem oružja i obustavom ratnih sukoba; pravi mir može se postići samo ako se uspostavi društvo u kojem se svaka osoba osjeća sposobna i slobodna ostvariti vlastiti napredak i rast. Mir, osim toga, podrazumijeva i društvo u kojem se svaku osobu tretira jednako.


Svake godine Ujedinjeni narodi odaberu određenu temu kojom bi pridonijeli ostvarenju mira u svijetu, a ta je tema uglavnom povezana sa sveukupnim aktualnim događanjima u svijetu koja utječu na uspostavu mira u svijetu. Ove je godine tema za Svjetski dan mira: „End racism. Build peace.“( „Prekinimo rasizam. Gradimo mir!“).


Kada se raspravljalo o uvođenju Svjetskog dana mira, odlučeno je kako će on postojati da bi se podsjećalo na potrebu jačanja mira i mirovnih ideja i poruka. Svaka država samostalno odlučuje kako će istaknuti važnost mira i poslati mirovne poruke. U Hrvatskoj su za mir u svijetu zasađena tri stabla u Zagrebu, Čakovcu i Splitu na inicijativu udruge Joga u svakodnevnom životu te se zadnjih par godina oko njih obilježava Međunarodni dan mira.



izvori:



bottom of page