top of page

Svjetsko prvenstvo u rukometu - Egipat 2021.

Updated: Jan 14, 2021

Početkom nove kalendarske godine tradicionalno se održava „veliko“ rukometno natjecanje u muškoj konkurenciji. Svjetsko prvenstvo u rukometu ove godine će se održati od 13.1. do 31.1 u Egiptu. Ovo je prvo prvenstvo koje će se tamo održati u novijoj povijesti, a ujedno i jedno od rijetkih na africkom kontinetu. Ovo će biti jedno od rijetkih velikih natjecanja otkad je počela borba s epidemijom Covid-19.


Ovo je prvo prvenstvo u povijesti na kojemu će sudjelovati 32 reprezentacije nakon što je dogovoreno proširenje broja sudionika kako bi se rukomet popularizirao na globalnoj razini. Reprezentacije su smještene u 8 grupa iz kojih će po 3 reprezentacije proći u drugi krug natjecanja. Tamo se formiraju 4 skupine s po 6 reprezentacija, nakon razigravanja dvije najbolje plasirane reprezentacije će proći u četvrtfinale. Nakon što dobijemo sudionike četvrtfinala dalje se razigrava po standardnom sistemu na „ispadanje“ dok ne dobijemo finaliste a time i ujedno pobjednika.


Smatram kako će ovo biti izrazito zanimljivo i dinamično prvenstvo zbog trenutne epidemije koja ne posustaje i mjera sigurnosti koje će se provoditi. Igrači, novinari i svi sudionici će ići u svojevrsnu karantenu odnosno bit će im dopušteno kretanje isključivo na relaciji hotel – dvorana. Uz to svi će se morati pridržavati mjera poput nošenja maski, dezinfekcije, mjerenja temperature, ali i testiranja na virus svaka 72 sata. Također se spominje i dopuštanje gledatelja i njihovo ograničenje na 5000, što je izazvalo pobunu igrača jer je kontradiktorno sa strogim mjerama kojim su oni suočeni. Neizvjesnost oko virusa sigurno će izbornicima zadavati velike probleme jer neće znati do zadnjeg trenutka je li se netko zarazio i mogu li na njega računati. Stoga će sve ovo biti vrlo dinamično i promjenjivo što uvelike može utjecati na rezultat.


Zbog povećanja broja sudionika imamo nekoliko debitanata i povratnika nakon dužeg perioda koji će se predstaviti rukometnom svijetu. Debitanti na ovo prvenstvu su: Urugvaj, Kongo i Zelenortska Republika. Povratnici nakon dužeg izbivanja su reprezentacija Portugala koja je zadnji put nastupila 2003. godine i SAD čiji je zadnji nastup bio 2001. godine. Posebno je zanimljiv slučaj reprezentacije SAD-a koja je dobila pozivnicu za ovo natjecanje kako bi stekla iskustvo i što bolje se pripremila za olimpijski turnir u Los Angeles- u 2028. Godine. Njihovu reprezentaciju će mediji svakako bolje popratiti zbog nedavnog ismijavanja rukometa kao „jednostavnog i smiješnog“ sporta. Posebno su tada odjeknule izjave da bi oni s par NFL i NBA zvijezda bez problema bili najbolji. Bez obzira na te izjave oni enormno puno ulažu u popularizaciju tog sporta i svakako će s vremenom napredovati, ali ovo prvenstvo će ih malo spustiti na zemlju.Što se tiče favorita prvenstva oni standardno dolaze s europskog kontinenta ali uvijek može iskočiti neka momčad s drugih kontinenata poput Argentine, Brazila i domaćina Egipta koji svakako nisu bezazleni. Prvenstvo je vrlo specifično i po tome što neke momčadi dolaze bez nekolicine važnih igrača koji su otkazali natjecanje zbog straha za vlastito zdravlje. Tu bi izdvojio Njemačku koja će nastupiti bez 4 stožerna igrača koji su sami otkazali, Švedsku koja će praktički nastupiti s B reprezentacijom, Francusku koja će nastupiti bez Nikole Karabatića, a njemu će to biti ujedno i prvo veliko natjecanje koje će propustiti zbog ozljede nakon ulaska u reprezentaciju 2003. godine. Stoga će biti zanimljivo kako će izgledati s obzirom na to da je ovo za njih ogroman gubitak. Još od važnijih izostanaka treba napomenuti Arona Palmarssona koji neće moći pomoći reprezentaciji Islanda.


Nakon ovih uvodnih informacija i zanimljivosti vrijeme je da se malo detaljnije pozabavimo našim „kaubojima“. Ovako gledajući na papiru naša reprezentacija se može svrstati u jednog od najvećih favorita. Ova reprezentacija Hrvatske je odličan primjer nadopunjavanja i kombinacije iskusnijih igraća i mladih koje će dobiti priliku za dokazivanje. Olakšavajući faktor u svemu je mogućnost da izbornik Červar povede 20 umjesto 16 igrača koliko je bilo do sada dopušteno. Najvažniji igrači su definitivno Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić koji će vući ostatak momčadi i izuzetno je bitno da ostanu zdravi cijeli turnir. Moram priznati da me jako veseli povratak Štrleka i Čupića, ali i pružanje prilike Jaganjcu, Šarcu i Martinoviću koji predstavljaju naše mlade snage i svakako će njihov doprinos biti izrazito bitan. Ipak ozljede nas nisu u potpunosti zaobišle te je velika šteta što sigurno ne možemo računati na Domagoja Pavlovića i Luku Stepančića , a još uvijek su upitni Marin Šego i Igor Karačić za koje se nadam da će se uspjeti izliječiti.


Pogledom na ždrijeb evidentno je da nam se otvara možda i nikada lakši put do polufinala, ali to je uvijek varljivo. U prvom krugu igramo s reprezentacijama Katra, Japana i Angole koji ne bi trebali biti prezahtjevni protivnici i lagano s 3 pobjede trebali se plasirati u drugi krug. U drugom krugu križamo se s grupom koju čine Danska, Argentina, Bahrein i Kongo. U drugom krugu najvjerojatnije ćemo u utakmici s Danskom odlučivati o prvom mjestu u toj skupini. Znači mi i oni bi trebali biti dvije ekipe koje će proći u četvrtfinale, ali ne smijemo podcijeniti Argentinu koja je dosta nezgodna i već smo ranije s njom imali problema. Potencijalni protivnici u četvrtfinalu su nam najbolje plasirane momčadi iz skupine koju bi trebali činiti: Švedska, Egipat, Češka, Slovenija, Koreja i Bjelorusija. Pretpostavljam da će iz te skupine proći Egipat i Slovenija, jer kako je ranije napomenuto da Švedska ima puno izostanka pa vidim Egipat ispred njih. Ne treba se zavaravati da to biti lagani protivnici pogotovo Slovenija koju bi bilo poželjno izbjeći jer su izrazito dobra i kvalitetna momčad , ali nameće se konstatacija da bi tu prepreku trebali preskočiti i zaigrati u polufinalu. Kao što smo mogli primijetiti one glavne konkurente i favorite osim Danske ne možemo susresti prije potencijalnog polufinala a tu pripadaju: Norveška, Španjolska, Francuska, Njemačka i Portugal.


Što se tiče neke detaljnije prognoze s vama ću podijeliti svoje viđenje plasmana top 5 ekipa.

Favoriti( top 5):

1. Norveška

2. Hrvatska

3. Španjolska

4. Danska

5. Portugal

Na prvom mjestu, a ujedno kao i pobjednika prvenstva vidim Norvešku. Njih sam odlučio staviti kao glavne favorite zbog odličnih igara prošlih godina i uvijek im je malo nedostajalo te smatram da je ovo njihova godina. U prilog toj procjeni ide Sander Sagosen koji je u odličnoj formi, a ujedno po meni trenutno najbolji igrač na svijetu. Na drugo mjesto odlučio sam se staviti naše „kauboje“ koji su se nakon osvojene srebrne medalje prošle godine vratili u sami vrh. U prilog nam ide povoljan ždrijeb i nije isključeno da postanemo prvaci, ali jako bitno je doći do polufinala jer je onda sve moguće. Mislim da će na trećem mjestu završiti reprezentacija Španjolske, a trenutni prvaci Danci kao četvrti. Krug 5 najboljih završio bi s reprezentacijom Portugala koja ima izuzetno mladu ali vrhunsku momčad i sigurno će dugo napredovati i ostati u svjetskom vrhu.


Kao završetak ove najave mogu reći da nas čeka jedno izuzetno zanimljivo, dinamično i napeto prvenstvo koje će biti odlična prilika da nakratko zaboravimo na svakodnevne probleme i epidemiju.

PS. Nadam se da sam pogriješio u prognozi i da će Hrvatska biti najbolja te otići kući sa zlatom oko vrata. #Hrvatska #vrijemejezarukomet #Rukomet #Duvnjak #Egipat #SP #2021 #kauboji

Comments


bottom of page