top of page

TikTok



Pretpostavljam da ste do sada već shvatili da je ovo još jedan u nizu članaka nakon kolokvija, ali ovoga puta ipak pisan u neko dogledno vrijeme. U današnjem članku govorit ću vam o relativno novoj aplikaciji nastaloj 2016. godine imena TikTok, o kojoj mnogi od nas znaju jako malo ili gotovo ništa i izbjegavaju je u širokom luku. Nadalje, reći ću vam nešto više o tome kako je nastala i zašto je tako popularna te zašto se Glas Studenta odlučio proširiti i na tu platformu na kojoj nas od sada možete pronaći. Svjestan sam toga da nije nešto zanimljiva tema kao inače, ali probat ću ju učiniti što zanimljivijom za vas.


TikTok, u Kini poznat kao Douyin, kineska je usluga društvenih mreža za razmjenu video zapisa u vlasništvu ByteDancea. Ova društvena platforma se koristi za izradu raznih kratkih video zapisa u različitim žanrovima, od kojih su najpopularniji ples, komedija i obrazovanje, u trajanju od najmanje 3 do najviše 60 sekundi. TikTok je međunarodna verzija Douyina pokrenutog u Kini u rujnu 2016. godine. Kasnije je TikTok pokrenut 2017. godine za IOS i Android na većini tržišta izvan Kine, pri čemu je postao dostupan prvo u SAD-u, a zatim i u ostatku svijeta tek u kolovozu 2018. godine, i to nakon spajanja s drugim kineskim servisom društvenih medija Musical.ly 2. U tri godine otkako je pokrenut, TikTok je stekao preko milijardu i pol aktivnih korisnika, od kojih je 800 milijuna korisnika stečeno otkako je medij preuzela Musical. ly 2, a među njima su i mnoge poznate osobe. U SAD-u je treća najpopularnija besplatna aplikacija na Appleovoj listi, iza Facebooka i Instagrama. Sama aplikacija trenutačno je najpopularnija u SAD-u, u Europi je u nekim državama vrlo popularna, a u nekima manje, dok je na Dalekom istoku slabo popularna, ali ipak radi Kine zastupljena u velikom postotku. U nekim od istočnih zemalja je zabranjena, što je posebno zanimljivo jer je sama aplikacija tamo i nastala. U Hrvatskoj za sada nije toliko popularna, dok je u nekim susjednim balkanskim zemljama vrlo popularna, ako ne i najpopularnija aplikacija. Sama aplikacija najpopularnija je osobama u dobi od 12 do 20 godina, a naći će se i pokoji studenti koji ju aktivno koriste, ali najviše influenceri. Od samog sadržaja koji proizvode, različiti influenceri ne mogu dobiti zaradu kao tipa na YouTubeu, ali mogu naći potencijalne sponzore ili poslodavce.


Razlog iz kojeg smo se u Glasu Studenta odlučili za proširenje na ovu platformu je taj što smatramo da ćemo se lakše približiti mlađim generacijama i pronaći potencijalne nove autore. Kroz ovaj projekt također želimo našim autorima omogućiti novu verziju, odnosno platformu za izražavanje svojih misli i djela te također želimo pokazati da nismo toliko ozbiljni, nego da smo prije svega studenti i da je ovo studentski projekt u kojem je najbitnija zabava i učenje kroz zabavu, kao i stvaranje novih poznanstava. Naš sadržaj smo odlučili podijeliti na tri glavne dimenzije: edukativni (Glas te uči), humoristični (Glas te nasmijava) i umjetnički (Glas te inspirira). Da biste saznali nešto više o tome, vidjeli naš dosadašnji sadržaj i sve ono što Vam još spremamo, zapratite nas na TikToku pod nazivom glasstudenta. Nemojte mi kasnije, kada projekt naraste i postane nešto posebno, prigovarati da Vam nisam rekao za njega. Vidimo se tamo!

.

.

.

Recent Posts

See All

Burnout

Ako primijetite da su neki od navedenih znakova prisutni u vašem životu, to bi trebalo biti upozorenje da je vrijeme za promjene.

bottom of page