top of page

TOKSIČNA PRIJATELJSTVA – BRZA ANALIZA

Toksično prijateljstvo često je iscrpljujuće, frustrirajuće i razočaravajuće. Može se činiti kao da je cijela dinamika jednostrana. Također se može činiti da sve što date jednostavno nije dovoljno dobro. Toksični prijatelji mogu biti pesimistični ili manipulativni unutar samog odnosa. Istodobno, možda nisu svjesni svog ponašanja, što dovodi do daljnjih komplikacija.


Zato je rane znakove važno primijetiti na vrijeme dok se situacija još nije „zakuhala“.


Pred tobom se nalazi 5 simptoma koji ukazuju da se nalaziš u toksičnom odnosu. Nadam se da će ti ovaj članak bar koliko-toliko pomoći da osvijestiš situaciju te doneseš konačnu odluku je li taj odnos zaista vrijedan cijelog tebe.




1. Žele cijelo vrijeme svu tvoju pažnju

Niti jedan prijatelj ne može ispuniti svaku emocionalnu potrebu. Ali toksični prijatelj te može pokušati uvjeriti da si jedina osoba na svijetu koja ih može najbolje razumjeti. Neke od tehnika privlačenja pažnje kojima se služe su neprekidno slanje poruka, poziva te hvaljenje kako si divan i krasan.


2. Konstantno prave od sebe žrtvu

Unatoč svemu, čini se kao da ih cijeli svijet ne može zadovoljiti. Ništa nije kako treba, bar kako oni tvrde. Često se predstavljaju kao bespomoćni zbog čega se osjećate loše i zabrinuto.


3. Ljubomorni su na tvoje ostale prijatelje

Ostali prijatelji u tvom životu ih živciraju. Zašto? Jer žele znati da su osobe kojima se najviše možete povjeriti, a to povjerenje ne žele dijeliti s ostalim osobama. Ukoliko im se slučajno ideš požaliti o ostalim prijateljima, jedva čekaju priliku da ti kažu da ukloniš te prijatelje iz svoga života.


4. Stalno se osjećaš iscrpljeno

Kako izgledaju tvoji ostali odnosi? Ostavljaju li te iscrpljenim? Imaš li osjećaj kao da više nemaš što dati? Ukoliko svoje vrijeme koristiš kako bi zadovoljio tu osobu koja djeluje toksično, imat ćeš manje vremena za ostale prijatelje i aktivnosti.


5. Strah te je reći istinu

Ukoliko se ne osjećaš sigurno s drugom osobom, često ćeš se suzdržavati od onoga što je istinito reći jer ukoliko kažeš, ta osoba se može lako naljutiti i može nastati nova drama.


Ukoliko si prepoznao neke od navedenih znakova, sljedeći je korak (koji nije baš lagan):

  1. Popraviti odnos

  2. Prekinuti odnos

Na tebi je odluka.


Završila bih članak s izrekom:


Dobar prijatelj je poput djeteline s 4 lista, težak za pronaći, ali i sretan za imati.


bottom of page