top of page

Top 5 hrvatskih destinacija u 2021.

Updated: Jul 5, 2021

Hrvatska je zemlja koja se može pohvaliti mnogim prirodnim dobrima s turističkom važnošću, od vodenih resursa kao što je to naš najljepši Jadran do popularnih nacionalnih parkova koji jednostavno oduzimaju dah. Nažalost, korona kriza uzela je maha u gotovo svim ekonomskim sektorima, pa tako i u turizmu, što će reći da postoji mogućnost da će se sezona i ove godine odvijati u nešto manjem obujmu nego inače. Bez obzira na to, donosimo vam pet destinacija u Hrvatskoj koje biste svakako trebali posjetiti, a uz svaku će biti navedene i zanimljive turističke atrakcije koje mogu upotpuniti vaš plan putovanja.


1. Dubrovnik Dubrovnik je svakako jedno od najpoznatijih i najvažnijih povijesnih, kulturnih i turističkih središta u Hrvatskoj te je kao grad upisan na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine, a svoj je prosperitet još od ranih dana temeljio na pomorskoj trgovini. Uz svoje bogatstvo i diplomaciju, grad je uspio očuvati autonomiju te je postigao izvanredan stupanj razvoja, kako na području hrvatske književnosti i umjetnosti, tako i u sferi znanosti, matematike i fizike, stoga ne čudi da ćete u Dubrovniku naići na različite muzeje, renesansne spomenike, klasicističke palače, ljetnikovce, ali i na simbol grada, odnosno, dubrovačke zidine s kojih puca pogled na cijelu dubrovačku rivijeru. Osim što je znan kao vaterpolski grad, Dubrovnik prednjači u umjetničkim i kulturnim manifestacijama kao što su to Dubrovačke ljetne igre, filmski festival Libertas i mnogi drugi. Za ljubitelje pješčanih plaža se zapadno od Dubrovnika nalaze Elafitski otoci poznati po prekrasnim mediteranskim krajolicima i dobroj pomorskoj povezanosti, a na njima možete razgledati kulturno-povijesnu baštinu koja uključuje mnogo crkava, samostana i ljetnikovaca dubrivačke vlastele. Intrigantno je i područje Konavla koje je poznato po uzgoju vinove loze, a brojne folklorne manifestacije i baština dubrovačkog urbanizma omogućit će vam da uživate u toplini i čarima seoskog turizma.


Slika 1. Dubrovačke zidine


2. Istra Istra nije samo najveći hrvatski poluotok, već i mjesto u kojem su se tijekom duge povijesti miješale kulture koje su svojom osebujnošću pridonijele današnjem raznoliko izgledu istarskih urbanističkih središta. Svakako treba izdvojiti Pulu u čijoj se jezgri isprepliću rimski hramovi i ranokršćanske crkve, antička vrata i srednjovjekovne zidine te barokne palače i austrijske vile, a u blizini je i nacionalni park Brijuni gdje turisti mogu uživati u šetnji uređenim parkovima, safariju i golfu. Osim Limskog zaljeva, koji je poznat po uzgoju školjaka, bogatoj flori i rally utrkama, zapadnu obalu Istre krase brojni obalni gradovi romantičarskog izgleda. Treba istaknuti Rovinj, čiji će mediteranski štih uskih ulica, manjih trgova i zbijenih kuća razveseliti one koji žude za nostalgičnim vremenima, Poreč, koji je poznat po vrhunskoj turističkoj ponudi koja uključuje zabavne aktivnosti, bogato kulturno nasljeđe i višestoljetno gostoprimstvo, te Umag, čije prekrasne plaže u okolici predstavljaju vrata u svijet Istre prepun prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti. S druge strane, središnja Istra nudi unutarnji mir koji se ogleda u mitskoj prirodi brežuljkastog krajolika s raspršenim srednjovjekovnim naseljima, među kojima se ističe Hum kao najmanji grad na svijetu te Motovun koji je poznat po filmskom festivalu i drugim umjetničkim manifestacijama. Slika 2. Rovinj



3. Lika Osim što je poznata po ispreplitanju gordih planina i krških polja, zanimljivo je da Lika apsolutno prednjači u udjelu, broju i raznolikosti zaštićenih prirodnih lokaliteta, među kojima središnje mjesto zauzimaju nacionalni parkovi Plitvička jezera, Paklenica i Sjeverni Velebit koji domaćim i stranim posjetiteljima nude pogled u beskonačne ljepote gorske Hrvatske. Plitvička jezera svakako su najveći, najstariji i najposjećeniji nacionalni park, čija se osobitost ogleda u šumovitom planinskom kraju, sedrenim barijerama te kristalno modrozelenim jezerima s bogatom florom i faunom, pa ne čudi što je upravo ovaj nacionalni park omiljeni izbor posjetitelja. Širok kompleks slapova, svjež planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze, drveni mostići i šetnice, restorani i plitvički maraton samo su dio ove iznimne bioraznolike cjeline koja već 160 godina privlači zaljubljenike u dinamičan vodeni pejzaž. Nadalje, valja spomenuti Velebit kao najveću hrvatsku planinu i veličanstveni narodni simbol, čije je cijelo područje zaštićeno kao park prirode, a za ljubitelje planinarskog turizma postoje posebno uređene markirane staze i putevi koji poprečno i uzdužno povezuju planinarske domove s kojih puca zavidan pogled na jadransku obalu. Uz već spomenute prirodne ljepote, još se ističu razni speleološki objekti, rijeke ponornice, životinjski rezervati i endemske vrste.


Slika 3. Plitvička jezera


4. Zadarski arhipelag

Zadar također spada u kategoriju gradova sa zavidnom i dugotrajnom poviješću koja počiva na rimskim ostacima i srednjovjekovnim bazilikama, a prepoznatljiv je prije svega po morskim orguljama koje proizvode zvuk udaranjem morskih valova. Ipak, ono što zadarsko priobalje čini posebnim jest fenomen od stotine otoka na relativno uskom području s razvedenošću obale sličnoj onoj u Grčkoj. Pravi dragulj Zadarskog arhipelaga svakako je nenaseljeni nacionalni park Kornati, no treba istaknuti i druge otoke poput Ugljana, Paga, Pašmana i Dugog otoka koji pružaju brojne skrovite lokacije, uvale i plaže u kojima možete provesti dan u miru, tišini i osami. Otočje Zadarskog arhipelaga je uglavnom nenaseljeno, što znači da posjetitelji koji dolaze vlastitim plovilom mogu uživati u ambijentu prirodnog i autentičnog oblika bez čovjekovog utjecaja na krajolik, a zanimljivo je da je zadarsko otočje danas jedno od posljednjih mjesta u kojem možete ostvariti direktan kontakt s netaknutim morem i prirodom. Za dnevne posjetitelje koji ne posjeduju vlastito plovilo postoji organiziran prijevoz turističkim ili preuređenim ribarskim brodovima koji isplovljavaju iz zadarske rivijere. Naravno, preporuka gostima je da se unaprijed pripreme za ekstremniji tip odmora jer se otočje nalazi daleko od masovnog turizma s tek ponekom trgovinom ili restoranom.


Slika 4. Kornati



5. Šibenski zaljev

Osim što je poznat po brojnim povijesnim znamenitostima koje su uvrštene na popis svjetske kulturne baštine, zanimljivo je spomenuti kako je Šibenik 2018. godine proglašen najljepšim gradom za život uz more, a tomu treba pridodati i brojne prirodne ljepote koje se nalaze na šibenskoj rivijeri, zaleđu i otocima. Uz materijalnu kulturnu ostavštinu koja predstavlja nasljeđe još iz vremena ranog srednjeg vijeka, u Šibeniku se održavaju i brojni festivali kao što je to Međunarodni dječji festival koji okuplja umjetnike i društva iz cijelog svijeta, a velika turistička atrakcija je i Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj s nešto više od 250 vrsta ptica. Blizu Krešimirovog grada nalazi se otok Zlarin poznat po koraljima koji se još od 15. stoljeća koriste za izradu nakita i to tradicionalnom ručnom obradom. I drugi otoci šibenskog arhipelaga mogu vam dočarati život lokalnog stanovništva i omogućiti vam da zaronite u običaje koje lokalni otočani njeguju već stoljećima, a idealni su za one koji bi rado pobjegli od užurbane svakodnevice. U šibenskom zaleđu nalazi se jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova, Krka, koju krase idilični sedreni slapovi i brojni krški fenomeni koji svoj puni sjaj doživljavaju tijekom ljetnih mjeseci kada je moguće i osvježiti se u kristalno čistim jezerima. Zanimljivo je da se ispod slapa Skradinskog buka nalazi druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi, sagrađena 1895. samo tri dana nakon izgradnje prve svjetske hidroelektrane na slapovima Niagare.


Slika 5. Visovac na Krki



bottom of page