top of page

ULAZAK U FINANCIJSKU STVARNOST, KAKO OSTATI SRETAN?

Svi mi uživamo u životu na neki svoj način. Život tinejdžera je ispunjen optimizmom, energijom, nadom i lako je negativne stvari maknuti s obzora. Adolescentska dob je bezbrižna i bez odgovornosti. Jedino na što moramo paziti je da dođemo na vrijeme doma kako nam majke ne bi radile dramu, zar ne?



Odjednom dolazi razdoblje fakulteta, puno obaveza, odgovornosti i malo sna. Nađemo se u vrtlogu, a ni ne znamo kako smo došli do tu. Razumijemo život na neki novi, teži način. Do jučer je sve bilo tako jednostavno.


Prvo s čime se mladi suočavaju su negativne misli, stres i strah koji prevladava. Treba se tražiti posao, neki sami sada plaćaju stanarinu, kako to sve izbalansirati uz faks? Ali što ako to gledamo kao izazov, nešto kroz što možemo rasti i osamostaliti se? Svi kažu da treba ostati pozitivan, ali kako to postići?



Novac. Uvijek je novac u pitanju. Kako dobiti veći džeparac ili kako više zaraditi ili prijaviti se za stipendiju? Novac ima veliku ulogu u svim našim životima i svakome je potreban za hranu ili za neki novi hobi ili za večeru s nama dragom osobom. Ipak, imajmo na umu da nije najbitniji. On ne kupuje sreću, emocije, prave prijatelje ili poštovanje vaših roditelja. Kupuje stabilnost i zaista mnogo stvari. Bitan je, ali fokusirajmo se i na to da biramo posao koji nas zanima i čini sretnim. Bit će teško na početku, ali naučit ćemo mnogo o upravljanju novcem s vremenom. Prioritet je ostati sretan.



Sreći uvelike pridonosi disciplina s novcem. Nije nam problem trošiti, ali zaraditi je teško. Zato su tu par savjeta za pametnije baratanje s novcem:


Koristite kreditnu karticu pažljivo. Može nam se lako dogoditi da nam trebaju novci za put ili za poklon najboljem prijatelju/prijateljici i moramo se snalaziti te dignemo na kredit nešto novaca. To je sasvim u redu, ali pazimo na kamate i nepotrebno trošenje.



Započnite „emergency fund“. Kreditna kartica je spas u zadnji čas, ali kako bismo to prevenirali bolja opcija bi bila imati nešto ušteđevine sa strane za nešto nepredvidivo.


Zapisujte svoje troškove. Kako biste kontrolirali svoj novac morate znati koliko, kada i na što trošite. Nepotrebno i neoprezno trošenje će vam zadati brojne muke što vam neće olakšati vaš put do sreće.


Sada si već na dobrom putu da ovladaš svojim financijama. Bit će to izazovno kao i sve što je novo, ali i to je samo dio života. 😊


bottom of page