top of page

Umjetničko djelo prirode – Danxia

Pod pojmom „umjetničko djelo“ najčešće mislimo na ono djelo koje je stvorio čovjek, a koje se odnosi na glazbu, slikarstvo, fotografiju i slično. No, ako se malo osvrnemo oko sebe, možemo vidjeti da je priroda zapravo najveće umjetničko djelo koje na kraju krajeva i inspirira nas ljude na stvaranje vlastitih. Pa tako, na sjeverozapadu Kine u provinciji Gansu nalazi se planinski masiv Zhangye Danxia čije ga raznolike boje čine jedinstvenim i drugačijim od ostalih planinskih masiva. Njegova geološka struktura formirana je erozijom crvenog kamena, a današnji spektakularan izgled ovog masiva Zemlja je oblikovala više od 24 milijuna godina. Zahvaljujući svojoj posebnosti, ljepoti i popularnosti, dio Danxie koji je smješten u provinciji Gansu nalazi se na popisu UNESCO Svjetske baštine.

Geološko-paleontološki značaj

Područje kineske Danxie važno je u proučavanju evolucije Zemljine kore jer nailazimo na tla različite geološke starosti. Fluzvijalni procesi prije 140 milijuna godina uzrokovali su nastanak crvenih pješčenjaka, a topla i vlažna klima omogućila je oksidaciju željeza u nastalom sedimentu. Podvlačenje Indijske pod Euroazijsku ploču pokrenulo je boranje i izdizanje Zemljine kore stvarajući današnje planine. Topla monsunska klima omogućila je rast zimzelenih šuma i veliku biološku raznolikost s više od 400 ugroženih i rijetkih vrsta biljaka i životinja. Paleontološka nalazišta tog područja nude i mogućnost istraživanja o izumiranju dinosaura i evoluciji sisavaca, a otkriveno je i nalazište Maba Mana, pretpovijesnog čovjeka koji je na tom području živio prije 130 000 godina.


Danxiashan

Geopark Danxiashan danas je svjetski istraživači centar za proučavanje biosustava u izoliranim područjima. Ondje se nalaze raznoliki geološki oblici na površini od 168 kilometara kvadratnih i glasi kao jedno od najljepših krajolika kineske Danxie. Danxiashan je od 2004. godine svsrtan u UNESCO-ov Globalni geopark i na popisu je svjetske prirodne baštine.


Kulturna baština

Osim prirodnih ljepota koje nudi, ovo područje bogato je i kulturnom baštinom, prvenstveno religijskom. Tragovi taoizma i budizma daju naslutiti povezanost čovjeka i prirode. Drevni mudraci razvijali su divljenje i ljubav prema prirodi što se vidi po mnogobrojnim taoističkim hramovima, budističkim špiljskim hramovima, grobnicama i mnoštvu kipova i reljefa izrezbarenih u kamenu. Upravo ti prizori iz prošlosti i planine kojima su okruženi, drevne stanovnike Kine inspiriralo je za pejzažno slikarstvo u kojem prevladavaju motivi prirode i neobičnog krajolika.

Reljef Danxia svakako je mjesto bogato prirodnom i kulturnom baštinom, te plodno za istraživanje prošlosti Zemlje, povijesnih ljudi i njihovih običaja. Najposjećenija i turistički najpoznatija planina na tom području je istoimena Danxia s dubokim i uskim dolinama, izoliranim tornjevima i grebenima. Ovo čudo prirode nadahnjuje mnoge ljude koji ga posjete jer prizori koji se ondje mogu vidjeti stvaraju dubok osjećaj poštovanja prema prirodi i podsjećaju nas da je najveće umjetničko djelo upravo priroda koja nas okružuje.






bottom of page