top of page

Vampir: san Allana Graya

Carl Theodor Dreyer: VAMPIR


Iako film Vampir nije popunio sjedišta niti jednog hrvatskog kina ovog stoljeća, a niti prije toga, ipak smatram da je vrijedan spomena. A evo i zašto. Sama fascinacija nadnaravnim, odnosno onime što nas može zastrašiti, nije nastala pojavom filma. U njemu je možda eskalirala. Međutim, potreba za snažnim popratnim emocijama, koje su izazvane strahom, postoji od pamtivijeka. Neću ulaziti u to zašto je tomu tako, ali bih voljela naglasiti same početke filmske industrije zasnovane na priželjkivanju straha od nadnaravnog. Ono što horore, posebno one koji sadržavaju mitološka bića, čini još primamljivijima je fatalna priča između ekstremno zločestog dečka i ekstremno drugačije dobre djevojke. Iz tog razloga, nadam se da ću doprinijeti internetu ovim spomenom davno zaboravljenog revolucionarnog filma.


Izvorno ime filma Carla Theodora Dreyera, na hrvatskom Vampir, jest Vampyr: Der Traum des Allan Gray. Doslovno prevedeno - „Vampir: San Allana Graya“. Film je nastao 1932. u produkciji danskog redatelja, već spomenutog Dreyera, a uz njega u nastanku filma sudjelovao je i Christen Jul. Poznati danski redatelj, C. T. Dreyer, rođen je 1889. u Kopenhagenu. Uvelike je utjecao na europsku kinematografiju, a kasnije i na Bergmanovo stvaralaštvo. Iako je bio nadaren redatelj, teško je pronalazio financijska sredstva, što je uvjetovalo manjem broju filmova njegove produkcije. Radnja filma Vampir temelji se na zbirci priča o nadnaravnome, irskog novelista J. T. Sheridana Le Fanua, In a Glass Darkly.


Film započinje upoznavanjem glavnog lika Allana Graya iz perspektive neutralnog promatrača, čime doznajemo ponešto o pozadini protagonista kako bismo mogli smisleno pratiti radnju. Promatramo glavnog lika kako dolazi u malo mjesto Courtempierre te tamo iznajmljuje sobu. Kako vrijeme njegovog boravka u tom mjestu prolazi, doživljava različite neobične stvari. Prve noći kako odsjeda u prenoćištu, ne može se otarasiti neobičnog zlokobnog osjećaja nadnaravnog. U zoru, u njegovu zaključanu sobu, ulazi čovjek koji mu ostavlja paket na kojem piše kako ga treba otvoriti tek nakon njegove smrti. Muškarac koji mu je ostavio paket umire te protagonist ostaje uz njegovu obitelj. Otvara paket te uviđa kako je u njemu knjiga koja sadrži spoznaje o prirodi vampira i njihovoj povijesti. U međuvremenu, starija kći čovjeka kojemu je knjiga pripadala, Léone, biva napadnuta od strane vampira. Glavni lik, u suradnji s još nekoliko likova, pokušava spriječiti smrt i neminovno prokletstvo koje će zadesiti Léone. Film pripada žanru horora što se može vidjeti u konstantnoj napetosti i neizvjesnosti dramske radnje. U scenama se redatelj služi igrom svjetla i sjena kako bi ostavio dojam tjeskobe. Također, glazba, koju je napisao Wolfgang Zeller, uvelike uvjetuje atmosferi filma.


bottom of page