top of page

Volontiranje - stjecanje iskustva ili iskorištavanje? DKOM 2022. i LEAP Summit 2021.

Dok neki smatraju da je volontiranje jedna od mogućnosti pomoću kojih se student “odmakne” od suhoparnih knjiga i skripti te upozna praksu, drugi ga prikazuju kao iskorištavanje studenata za besplatan rad. Kroz vlastiti primjer pokušat ću istaknuti par prednosti koje sam uvidjela volontirajući u organizaciji LEAP Summita i na Danima komunikacije te pokušati pobiti mišljenje da je volontiranje samo jedna od opcija zaobilaženja plaćanja radnika koja studentima ne doprinosi.


Zašto propustiti priliku?


Prva prednost je očita, a to je stjecanje iskustva. Glavna kritika fakultetima u Hrvatskoj je nedostatak prakse. Mnogo studenata diplomira, a da zapravo nisu upoznati s dubinom i širinom posla za koji se obrazuju. Naposljetku, znaju se upitati: Je li to posao koji želim raditi do kraja života? Stoga, upravo je volontiranje način da se koliko-toliko dobije percepcija stvarnih situacija iz praske i načina na koji se obavlja posao. Kao član tima za marketing tijekom organizacije LEAP Summita dobila sam priliku sudjelovati u kreiranju plana za medije, planiranju i osmišljavanju objava koje bi na društvenim mrežama bile prikladne za objaviti i zašto. Rečenice koje smo učili na fakultetu, poput “potrebno je stvoriti buyer persone i svakom potrošaču prilagoditi komunikaciju” postale su stvarnost. Naravno da je to samo djelić prozora u “pravi svijet”, ali dovoljan za potvrdu osobnih interesa u području marketinga. Osim toga, suviše je poznato da su koordinacija timova/odjela te horizontalna komunikacija nužni za uspjeh projekata. Na svakom sastanku morali smo biti koordinirani i u toku s, primjerice, organizacijskim timom kako bi svaki djelić bio usklađen. Ne možemo objaviti predavača koji još nije potvrdio svoj dolazak, zar ne? Kao članovi tima svatko je pripremao prijedloge objava koji su se zajedničkim snagama nadograđivali, a komunikacija nije bila isključivo od vrha prema dolje, već smo imali priliku direktno sudjelovati u formiranju ideja. Zadnjih godina veliki je naglasak na emotivnu inteligenciju i sposobnost komuniciranja, a upravo volontiranje nudi priliku da upoznaš samog sebe i vidiš kako reagiraš u pojedinim situacijama jer, budimo realni, nećemo doći na prvi posao gdje će sve biti savršeno usklađeno.


Kao studentica marketinga, iznimno mi je bilo važno da moj budući poslodavac zapazi moj trud i volju za napredovanjem. Volontiranjem na LEAP Summitu dodala sam još jednu stavku u životopis koja definitivno nije na odmet. Današnji poslodavci ističu da prilikom odabira kandidata za posao, osim obrazovanja, gledaju i popratne aktivnosti – volontiranje, hobije, sudjelovanje na natjecanjima i slično. Upravo taj aspekt omogućuje širu sliku o kandidatu. Stoga, zašto propustiti priliku za isticanjem?


Nije sve u poslu, ima nešto i zabave!


Zakonom je definirano da volonteri imaju pravo na smještaj, hranu i putne troškove ako se obavlja posao izvan mjesta stanovanja. Tako sam se ja našla u Istri, Rovinju na Danima komunikacije potpuno besplatno. Dobila sam priliku poslušati predavanja od strane domaćih i stranih stručnjaka iz područja marketinga, komunikacija i dizajna bez naknade, dok je cijena redovne ulaznice premašila cifru od 2.300,00 kuna po osobi. Osim rada, čekao nas je i poznati DD KOM party koji je naravno bio rado iščekivani dio večeri. Uz rad, formalno i neformalno upoznala sam širok krug ljudi s kojima se i danas čujem. Volontiranje je neminovno jedan od lakših načina proširivanja networking zajednice, što na osobnoj, a što na poslovnoj razini. Osim prednosti, koje se prvenstveno baziraju na razvitku karijere, volontiranje predstavlja zabavu, upoznavanje novog društva, a i samoga sebe.


U redu, poslodavci koji traže volontere za organizaciju evenata ili za rad u poduzećima nemaju novčani trošak (osim zakonski propisanog). Međutim, oni ulažu vrijeme da početnika upoznaju s načinom obavljanja posla. S druge strane, studenti “rade” besplatno, ali dobivaju mogućnost prakse i stjecanja iskustva, a takvu priliku je teško dobiti kao student početnik. Stoga, rekla bih da je to win-win situacija u kojoj poslodavci i studenti imaju podjednake koristi.


Stoga, što čekaš? Prijavi se i volontiraj!



bottom of page