top of page

Vrećica čaja ili amajlija?

Ponovno u japanskoj tematici, (ne mogu izbjeći, studiram ju), našla sam se u situaciji i ovoga vam puta govoriti o japanskoj amajliji. Kako je Japan, između svega ostaloga, poznat po velikom broju različitih vrsta amajlija, izabrala sam omamori. Omamoriji su amajlije koje štite od zla, donose sreću ili blagoslivljaju, a dolaze od glagola mamori (守り) što znači štititi. Znak o ispred mamori (お守り) je samo oblik songeiko-a iliti govor poštovanja (uzvišeni način obraćanja; koristi se kada se obraćate nekome starijeg od vas).

Uglavnom, omamoriji su malene stvarčice, u prošlosti napravljene od drva ili papira, koje se nalaze u brokatnoj vrećici (brokat: teška svila izvezena zlatnim ili srebrnim nitima), a mogu i sadržavati kratku molitvu, zazivanje ili kakav vjerski natpis. Brokatne vrećice ne smiju se otvarati jer bi u suprotnom amajlija izgubila 'moć'. Stoga, one se nose najčešće kao privjesak na torbama ili ruksacima, ali se miču nakon godinu dana kako bi se riješili 'loše sreće' i očistili za nadolazeću godinu. Ovo je također izrazito zanimljiva činjenica jer je iščekivanje Nove godine i slavlje netom prije, za vrijeme i nakon, jedan od japanskih najvrednovanijih običaja.

Što se onda događa sa skinutim omamorijima? Pa, oni se vraćaju u šintoističko svetište (神社; jinja) ili budistički hram (寺;tera) gdje se mogu i nabaviti, a to se čini nekoliko dana nakon proslave Nove godine. Svatko može zatražiti omamori neuvjetno koje su religijske vjeroispovijesti. Također, važno je spomenuti kako postoji mnogo ''vrsta''1 omamorija, a ako ne možete pronaći onaj koji tražite možete zamoliti redovnika da vam napravi jedan. Omamoriji se tada rade kroz svete rituale, a za njih se kaže da sadrže busshin (duhovne izdanke) u šintoističkom kontekstu ili kesshin (manifestacije) u budističkom kontekstu.

Stoga, nađete li se ikada u Japanu, škicnite kakve sve amajlije nude… Znam da ja sigurno hoću!



1Kōtsū-anzen: amajlija za vozače i putnike, za prometnu sigurnost

Gakugyō-jōju: amajlija za prolazak na ispitima, za studente i učenike

Shōbai-hanjō: amajlija za uspjeh u poslu i stjecanju novčanog bogatstva

Anzan: amajlija za trudnice, blagoslivlja trudnoću kako bi prošla bez problema

Kanai-anzen: amajlija za sigurnost u obitelji (well-being), mir i blagostanje u kućanstvu


bottom of page