top of page

Vrijedi li uvijek da pametniji popušta? 


Jeste li ikada osjetili kako vaše mišljenje blijedi u zaboravu dok drugi dominiraju razgovorom? Možda ste primijetili da se često slažete s drugima samo kako biste izbjegli sukob ili neugodnost. No, popuštanje nije uvijek znak mudrosti ili dobrote, ponekad je to samo način da drugi uguše naše pravo da izrazimo sebe.


U današnjem društvu, gdje se komunikacija često vrti oko izbjegavanja konflikata, važno je postaviti pitanje: Kako pokazati svoje "ja" u komunikaciji i zauzeti se za sebe?


Aktivno slušanje i izražavanje


Prvi korak prema boljem zauzimanju za sebe je ključan jer postavlja temelje za izgradnju samopoštovanja i samopouzdanja. Prihvaćanje da imate pravo na svoje mišljenje i osjećaje oslobađa vas tereta potrebe za odobravanjem drugih i omogućava vam da se osjećate sigurno u svojoj koži. Bez obzira na to koliko se vaši stavovi mogu razlikovati od drugih, važno je shvatiti da imaju jednaku važnost i legitimnost.


Međutim, vlastito mišljenje nije dovoljno; važno je naučiti kako ga jasno izraziti. Aktivno slušanje je ključni dio ovog procesa. To znači davanje pozornosti onome što drugi imaju reći, ali isto tako i aktivno sudjelovanje u komunikaciji. Važno je osigurati da vaša tišina ne bude pogrešno shvaćena kao suglasnost s drugima. Aktivno slušanje ne znači uvijek i pasivnost; to znači biti prisutan i angažiran u razgovoru.


Kada dođe vrijeme da izrazite svoje mišljenje, važno je biti jasan i konkretno izraziti svoje osjećaje i stavove. Korištenje "ja" izjava pomaže u izbjegavanju optuživanja drugih i naglašavanju vaše osobne perspektive. Na primjer, umjesto da kažete "Ti si uvijek kriv/a", možete reći "Osjećam se frustrirano/a kada se dogodi ovo i ono".


Osim toga, važno je izbjegavati generalizacije i pretpostavke te se umjesto toga usredotočiti na specifične situacije i činjenice. To pomaže u izgradnji jasnog i konstruktivnog dijaloga te smanjuje mogućnost nesporazuma ili sukoba.


 Postavljanje granica i samopouzdanje

 

Ne bojte se postaviti granice ako osjećate da vas drugi prelaze. Jasno izražavanje svojih granica ključno je za očuvanje vašeg integriteta i samopoštovanja. Često izbjegavamo postavljanje granica jer se bojimo mogućih negativnih reakcija ili konfrontacija s drugima. Međutim, važno je shvatiti da postavljanje granica nije znak nepoštovanja ili agresije prema drugima, već je to način da se poštuju vaše potrebe i osigura vaša sigurnost emocionalno i mentalno.


Kada se suočavate s izazovima u komunikaciji, vjerujte u sebe i svoje sposobnosti da se izborite za sebe. Samopouzdanje je ključno u komunikaciji; što više vjerujete u sebe, to će vaši stavovi biti uvjerljiviji. Imajte na umu da izražavanje svojih misli i osjećaja ne mora nužno dovesti do sukoba ili nesporazuma. Naprotiv, jasno izražavanje svojih granica može poslužiti kao temelj za iskrenu i otvorenu komunikaciju s drugima.


Zauzimanje za sebe u komunikaciji nije samo način izražavanja vlastitih stavova i uvjerenja; to je i način da se poštuju i cijene vaša individualnost i autonomija. Svaki pojedinac ima pravo na svoje misli, osjećaje i granice, i važno je da te granice budu poštovane od strane drugih. Postavljanje granica nije sebično; to je znak samopoštovanja i brige za vlastito blagostanje.


Kada se zauzmete za sebe, vi zapravo pokazujete poštovanje prema sebi, svojim vrijednostima i potrebama. Ne dopustite da vas strah od konfrontacije ili potreba za odobravanjem drugih zaustavi u izražavanju vašeg "ja". Svaki pojedinac ima pravo na vlastite stavove i osjećaje, a vaši su jednako važni. Vaš glas ima vrijednost, bez obzira na to koliko se može razlikovati od mišljenja drugih. Kad se usudite izraziti svoje "ja" snažno i otvoreno, stvarate prostor za autentične i iskrene interakcije s drugima. Iako možda neće uvijek biti suglasnosti, otvorenost i poštovanje prema različitostima ključni su elementi izgradnje zdravih i ispunjavajućih odnosa.


Na kraju krajeva, samo kroz poštovanje sebe i drugih možete izgraditi temelje za duboko povezane i ispunjavajuće odnose. Neka vaše zauzimanje za sebe bude temelj za međusobno poštovanje, razumijevanje i podršku u svim aspektima vašeg života. Istraživanja i izvori:

- Brown, B. (2019). "Dare to Lead: Brave Work. Tough Conversations. Whole Hearts." Penguin Random House.

- Johnson, M. (2020). "Nonviolent Communication: A Language of Life." Puddledancer Press.

- Smith, J. (2018). "The Power of Self-Assertion: Assert Yourself Positively." Simon & Schuster.


Comentarios


bottom of page