top of page

Zeleno središnje bankarstvo

Updated: Nov 30, 2020

U zadnjem se desetljeću sve više raspravlja o našem negativnom utjecaju na okoliš i kako ga možemo smanjiti. Nema sumnje da ljudsko ponašanje i rastuća proizvodnja znatno ubrzavaju klimatske promjene. Velik broj kompanija je poslušao ove kritike i odlučio djelovati po tom pitanju. Iako korištenje „zelene“ tehnologije nije baš jeftino, njeno nekorištenje može imati značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo i financijska tržišta, što je uhvatilo oko središnjih bankara.


Poplave i požari vode do velikih isplata osiguranja i smanjuju vrijednost hipoteka, što ne odgovara bankama. Nadalje, visoke cijene emisije ugljika obeshrabruju investitore od ulaganja u zagađivače i uzrokuju da dioničari prodaju svoje dionice. Zbog ovih i sličnih problema, osam središnjih banaka je 2017. godine osnovalo Mrežu za ekologizaciju financijskog sustava (Network for Greening the Financial System), ili NGFS, s ciljem stvaranja održivog gospodarstva. Danas se ta mreža sastoji od 75 članica i 13 promatračica.

Kineska središnja banka je jedna od banaka koje su osnovale NGFS, a ona je i, u suštini, definirala pojam zelenih obveznica. Zelene obveznice su vrijednosni papiri namijenjeni ekološki prihvatljivim projektima te su danas vrlo tražene jer su investitori sigurni u što se njihov novac troši. S druge strane, američki Sustav federalnih rezervi, ili Fed, još uvijek zanemaruje utjecaj klimatskih promjena na financijske sustave, iako priznaje da bi mogle imati utjecaj u budućnosti. Zanimljivo je da je Kineska narodna banka uložila velik trud kako bi smanjila zagađenje i učinila Kinu i svijet zelenijim, dok Fed još nije zainteresiran. Ima smisla da je Kina, kao najveći svjetski zagađivač, preuzela važnu ulogu u osmišljanju mreže kao što je NGFS, ali bi bilo logično da i SAD, kao drugi najveći svjetski zagađivač, preuzme neku od glavnih uloga u NGFS-u. Nadalje, Rusija je isto jedan od najvećih svjetskih zagađivača, ali je članica NGFS-a. Čini se da SAD i dalje želi biti na suprotnoj strani od svojih glavnih „neprijatelja“, čak i kada je u pitanju budućnost planeta.


Suprotno svemu navedenom te iako samo 20 kompanija proizvodi trećinu ukupnog zagađenja, zagađivači su i dalje važan dio gospodarstva. Primjerice, kompanije iz naftne industrije igraju jako važnu ulogu u lancima proizvodnje i prijevozu, koji pokreću gospodarstvo i svijet. Možda SAD nije u potpunosti u krivu kada uzmemo u obzir da svjetska industrija još uvijek ovisi o najvećim zagađivačima.

*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.

Comments


bottom of page