top of page

ČAŠICA RAZGOVORA - "Budite spremni na to da zapravo ne znate ništa.." - Mario Mrkša


Oduvijek sam bila aktivnog duha, osoba koja je stalno u pokretu, spremna na nove izazove i avanture. Oduvijek me privlačila ideja i mogućnost življenja negdje drugdje, makar na neki kraći period. Uživam upoznavajući nove ljude, gradove i kulture u istima. Nakon treće godine studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, odlučila sam izaći iz svakodnevne rutine ljeta i provesti ga malo drugačije. Prijavila sam se na ljetnu školu u Lisabonu. Fakultet koji sam pohađala bio je ISCTE – Lisbon University Institute. Ljubav između Lisabona i mene rodila se na prvi pogled! Ali… moje oduševljenje Portugalom ostavit ću za neki od sljedećih članaka. Nakon ispunjene papirologije vezane za faks, prvo pitanje bilo je.. a što sa smještajem? Na moju sreću, ispostavilo se da je ISCTE svojim polaznicima organizirao domove i privatne stanove, pa se za to nisam trebala brinuti.


Ali, što je s onim studentima, kojima fakultet na koji odlaze, ne nudi opciju pomoći traženja smještaja?


Jedan takav primjer je i moj brat, koji je išao na razmjenu na Kanarske otoke. Neću lagati kad kažem da je mjesecima, zajedno s ekipom, tražio smještaj na Las Palmasu. Pronaći nekoga tko će na turističkoj lokaciji, na svega par mjeseci, iznajmiti stan erasmusovcima – skoro pa nemoguće. Nakon mjeseci potrage, slanja mailova i pregledavanja slika, muci je došao kraj. Pronašli su svoj smještaj.


Kako studenti koji dolaze u Hrvatsku ne bi imali ovako izazovan i frustrirajući proces pronalaska smještaja, student Mario, koji je i sam to prošao na razmjenama u Madridu i Singapuru, odlučio je studentima olakšati posao. Pokrenuo je vlastitu agenciju „grabAhome“ koja je postala pravi hit među stranim studentima. Njegova agencija ne samo da je pomogla studentima koji dolaze na studentsku razmjenu, nego i najmodavcima koji svoje stanove žele iznajmiti na neki kraći period.


Član Hrvatske akademske zajednice, bivši student Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, te budući magistar poslovne škole Nova Business School u Portugalu, današnji je glavni lik čašice razgovora. Upoznajmo Maria Mrkšu! :)



1. Dragi Mario, za početak nam se ukratko predstavi! :)

  • Pozdrav svima! Ja sam Mario Mrkša, imam 25 godina i osnivač sam tvrtke grabAhome. Također sam prvostupnik ekonomije na ZŠEM-u, a uskoro i magistar na NOVA SBE u Lisabonu. Volim sportove, glazbu, putovanja i jako sam kompetitivan što uredno pokazujem na večerima društvenih igara s prijateljima.


2. Što je to grabAhome i možeš li nam ukratko objasniti postupak pronalaska, rezervacije i useljenja?

  • grabAhome je online platforma (marketplace) za rezervaciju smještaja na 30+ dana. Sami proces rezervacije funkcionira na sličan način kao platforme za turistički najam smještaja (airbnb, booking.com), ali naši primarni klijenti nisu turisti već stranci koji traže privremeni dom u Hrvatskoj.

  • Naši su klijenti izbirljiviji pri odabiru smještaja jer ga biraju na period od nekoliko mjeseci ili dulje. Zato mi osobno provjeravamo nekretnine, te radimo profesionalne fotografije, video ture i 360° video kako bi potencijalni najmoprimac dobio najbolji dojam stana. Također nudimo garanciju za svaku rezervaciju, online potpisivanje ugovora te korisničku podršku koja će odgovoriti na svako pitanje od toga kakvi su troškovi u određenom gradu do gdje otputovati za vikend. Zapravo naši klijenti dobivaju „concierge“ uslugu i kao takvi smo jedinstveni na tržištu.


3. Kako si uopće pokrenuo cijelu ovu, sada već uspješnu, priču? Od kud ideja i potreba za otvaranjem jedne ovakve agencije u Hrvatskoj?

  • Do ideje sam došao kada sam otišao na razmjenu u Madrid prije 5 godina. Kada sam bio primljen, nisam imao nikakve ideje kako ću pronaći smještaj u drugoj državi čiji jezik ne poznajem. Tada sam se susreo s raznim agencijama i platformama koje su bile specijalizirane za strance koji traže smještaj na tzv. srednji rok ili drugim riječima do godinu dana. Tada su neke platforme već postojale nekoliko godina, a do danas su dobile investicije od 50tak mil eura.

  • Vrativši se u Hrvatsku, primjetio sam kako tako nešto u našoj regiji uopće ne postoji, te sam se pitao zašto. Kad sam čuo činjenicu da države zapadne Europe imaju i po 50 puta više stranih studenata, bilo mi je odmah jasno zašto se svi natječu na tim tržištima a još nitko kod nas.

No, znao sam da će vremenom takva platforma doći i na naše tržište pa sam pomislio, zašto ne ja?

4. Kako si, nakon ideje, krenuo u realizaciju ovog projekta?

  • Kad sam prvi put otkrio za problem u našoj regiji, bio sam još neiskusan. Nisam znao kako tu ideju pretvoriti u stvarnost. Tako sam u realizaciju ideje krenuo tek krajem 2018. godine. Otvorio sam obrt i napravio prototip stranice (MVP), našao prve najmodavce u Zagrebu koji su bili spremni sa mnom surađivati i s njima skupio 31 oglas, koji su tada bili vidljivi toj stranici. Korisniku je stranica izgledala solidno, ali je u pozadini bilo jako puno manualnog rada pa sam većinu vremena gubio na administrativnim i tehničkim poslovima. Srećom pa je tržište pokazalo potrebu za takvom platformom, te sam u svom prvom semestru imao 27 uspješnih rezervacija.


5. Što ti je zapravo bilo najteže i jesi li se bojao neuspjeha?

  • Teško mi je reći jer mogu priznati da sam u ove dvije godine prošao svašta, ali mogu reći da je najteži period nakon što sam upisao master u Portugalu pola godine nakon što sam otvorio obrt, gdje sam pokušavao studirati i voditi projekt. Čak sam u glavi nekoliko puta mislio da sam odustao od projekta, te sam već počeo razmišljati o drugim idejama, ali uvijek bih se nakon par dana vraćao njoj. Srećom pa sam ipak ostao ustrajan (uz pomoć obitelji i prijatelja) i ostao vjeran svome projektu.


6. Jesu li studenti jedini fokus, ili su cilj i drugi klijenti?

  • Oni su i dalje primarno tržište, ali razvijamo našu platformu za bilo koga tko traži svoj novi privremeni dom u novom gradu/državi. Trenutno su nam korisnici ponajviše stranci, ali u bližoj budućnosti se planiramo promovirati i našim ljudima jer smo već do sad imali nekoliko rezervacija od Hrvata. Osim studenata, također se fokusiramo na digitalne nomade, poslovnjake i ambasadore.


7. Nudite li smještaj samo u Zagrebu ili i u nekim drugim gradovima u Hrvatskoj?

  • Zagreb je naše sjedište i tu se približavamo brojki od 200 oglasa, ali smo se počeli širiti i na ostatak Hrvatske gdje imamo trenutno oko 50 smještaja. Plan je do kraja godine imati 1.000 oglasa.


8. Kakve su bile povratne informacije korisnika?

  • Izrazito pozitivne. Mogu se pohvaliti da smo u stotinjak uspješnih rezervacija do sad imali samo nekolicinu pritužbi koju smo s korisničkom podrškom uspjeli razriješiti situaciju. Moram naglasiti kako veće platforme često ne rješavaju problem „malog čovjeka“, no naš primarni fokus je zadovoljiti klijenta i biti podrška najmodavcu i najmoprimcu za vrijeme cijelog razdoblja najma.


9. Obzirom na epidemiološke mjere i cijelu korona – situaciju, kakvo je stanje s dolaskom stranih studenata u Hrvatsku ove godine? Jesu li neki studenti tražili smještaj ove akademske godine preko tvoje agencije?

  • Promet je svakako ugrožen, a iako nema službenih podataka, broj studenata je sigurno pao za barem 50%. Pretpostavljam da veliki dio tog pada predstavljaju studenti koji su odgodili studentsku razmjenu na idući semestar kada se očekuje da će epidemiološke mjere biti blaže i sloboda kretanja biti veća. Naravno, i ovaj proljetni semestar smo imali rezervacija što je bilo dovoljno da se pokriju svi troškovi firme, a očekujemo veliko povećanje u prometu nakon ljeta.


10. Što je bio tvoj izvor financiranja na samom početku?

  • Osobna ušteđevina i potpora za samozapošljavanje od HZZ-a je bio prvotni izvor financiranja. Nakon otvaranja obrta i firme u siječnju 2021, financirao sam se samo od prethodne zarade, a sada je u planu dobiti financiranje od strane FFF-a.


11. Osnovao si d.o.o. Koja je procedura za osnivanje, koliko su troškovi i koja je sve dokumentacija potrebna?

  • Ja sam imao pozitivno iskustvo s otvaranjem firme u siječnju ove godine. Svakako je pomogla činjenica da mi je računovotkinja rekla da se firma može otvoriti online, što je efikasnije i jeftinije. Troškovi su bili ispod 1.000 HRK a dokumentacija nije bila preopširna. Jedina zamjerka je to što se mora fizički otići u FINA-u jednom ili dvaput što bi se također moglo obaviti online.


12. Nakon papirologije… što dalje očekivati? :)

Troškove :).
  • D.o.o. je skuplji od obrta (iako ne previše) ali sam ga morao otvoriti zbog razvoja startupa koji više nije mogao djelovati samo kao obrt. Svakako na početku savjetujem studentima da prvo istraže tržište prije otvaranja obrta ili firme. Za početak, većini poduzetnika će obrt biti dovoljan, a kasnije se lagano otvori j.d.o.o. ili d.o.o.


13. Krenuo si sam, a sada već imaš tim. Kada si shvatio da ti je potrebno pojačanje?

  • Kada sam tek krenuo, mislio sam da mogu sve sam. To je bilo izrazito naivno mišljenje za osobu koja je 4 godine studirala upravo ekonomiju i management.

To samo govori činjenicu kako te niti jedan fakultet neće dovoljno pripremiti za pravi svijet.
  • Nakon nekoliko mjeseci napornog rada sam shvatio da ću morati prvom prilikom nekoga naći ako želim da projekt uspije. No, kako sam se na kraju ipak odlučio upisati master, i dalje sam sam gurao startup koji je u tom periodu stagnirao. Općenito savjetujem da prva stvar na pameti svake osobe koja se želi okušati u poduzetništvu, je pronaći pravi tim. Ponekad će osoba morati sama krenuti, ali bez pravog tima projekt će brzo propasti.



14. Gdje si trenutno, što radiš i imaš li neke nove stvari u planu?

  • Trenutno vodim tim od 7 ljudi. Budući da se interno i eksterno firma svaki mjesec mijenja, moj zadatak je napraviti najbolju strukturu koja se neće srušiti s novim promjenama. Nove ideje moj tim i ja imamo praktički svaki dan, ali je na meni odlučiti koje ideje imaju smisla, a koje bi nas odvele u propast.


15. Kako izgleda tvoj tipični radni dan?

  • U mom tipičnom radnom danu budim se oko 6:30 i nakon što se spremim, pojedem doručak i prošetam psa, krećem raditi. Ponekad radimo u uredu u centru, ponekad od doma, a ponekad svi kod mene dođu raditi. Teško mi je reći što točno radim jer se to svaki dan mijenja i još uvijek radim i stvari koje u velikoj firmi direktor nebi nikada radio. Radni dan mi najčešće završi oko 19 sati, a često i vikende tretiram kao radne dane.


16. Za kraj, poučen vlastitim iskustvom, što bi poručio studentima koji su na korak od pokretanja vlastitog posla?

Budite spremni na to da zapravo ne znate ništa i to je normalna stvar.
  • Na početku uložite što manji trud i novac da biste testirali svoju ideju tj. napravite MVP. Pitajte što više ljudi za savjete. Jednom kada razradite ideju i uložite određeni napor, nemojte se bojati pričati o vašoj ideji drugim ljudima. Ljudi moraju za vas čuti jer će vam prvi kupci najvjerojatnije biti na preporuku. Uložite puno vremena u servisiranju svojih prvih klijenata jer ćete tako najbolje istražiti potrebe tržišta i samih kupaca. Ne očekujte zaradu u prvoj godini, a ako ju uspijete dobiti, uložite ga dalje u svoj startup. Iskoristite poticaje koje vam država daje. Postoji jako velika vjerojatnost da vaš prvi startup neće uspjeti ali gledajte na njega kao ogromno dobiveno iskustvo.



Linkovi:


bottom of page