top of page

ČAŠICA RAZGOVORA: "Tko god ima ideju, sad je pravo vrijeme da pokuša" – Slaven Damjanović


Svaki put uhvatim inspiraciju za priču u kasnim večernjim satima kad laptop nije uz mene, pa pišem bilješke po mobitelu. Ali kada je priča dobra kao ova, ništa ne predstavlja problem. Nakon Ante Širića i toliko pohvala za njegov trud i rad, pozitivno idemo dalje s pričama mladih studenata i njihovih poslova. Anto je krenuo iz podruma, a ovaj današnji startup u 10 kvadrata studentske sobe. Intervju koji ćete sada pročitati, jako je uspješna priča studenta splitskog FESB-a.


Netko je izjavio kako je Slaven stvorio najboljeg prijatelja svakom poljoprivredniku. Taj najbolji prijatelj sustav je koji prati utjecaje vremenskih prilika na tlo, prati temperaturu, vlažnost i tlak zraka, te šalje informacije i obavijesti putem aplikacije. Zvuči kao dobar i pouzdan prijatelj na kojeg se uvijek možete osloniti, zar ne?! :)


Student koji osvaja svako natjecanje na kojem se pojavi. Dečko koji nema klasično radno vrijeme. Apsolvent koji uvijek radi na novim idejama. Dalje o Slavenu neću puno pisati - pustit ću njemu da se predstavi, te da nam pobliže objasni što je zapravo eAgrar, na koji način funkcionira i tko ga sve može koristiti, ali i što novo sprema za tržište.


Moram spomenuti kako je dobra strana pisanja ovih članaka upoznavanje novih lica, širenje znanja o načinu poslovanja mladih ljudi, pružanje informacija i uz to - motivacija za sve one studente koji se misle je li pravo vrijeme da se upuste u biznis ili ne.


Dečko o kojem ćete sada čitati, rado se upušta u nove avanture. Dovoljno je bilo da samo ukucam njegovo ime na internetu i vidim koliko je zapravo uspješan i nagrađivan u svemu što radi. Postoji puno članaka o njemu, te poručujem svima onima koji još nisu pročitali nijedan - da nastave čitati ovaj članak i zajedno sa mnom, upoznaju osnivača eAgrara – Slavena Damjanovića.



1. Dragi Slavene, za početak nam se predstavi :)

Zovem se Slaven Damjanović, apsolvent sam na studiju elektrotehnike na FESB-u u Splitu i imam 24 godine. Već 3 godine radim na vlastitim projektima, a najpoznatiji je upravo eAgrar. Sebe bih opisao kao znatiželjnu i optimističnu osobu, a drugi me opisuju kao radoholičara. Hobi mi je pejzažna fotografija, a dobitnik sam i dvije rektorove nagrade.


2. Kako se, uz sve obaveze na fakultetu, uspiješ baviti svim projektima, razvijati vlastiti posao i proizvod? S ovim „izvannastavnim“ aktivnostima se bavim već 3 godine, i nije bilo jednostavno uklopiti sve obaveze. Dan je prekratak za sve, ali je bitno posložiti prioritete, pa je nakon toga lakše odrediti što sve stane u 24 sata. Tako sam svoj hobi fotografiju nažalost potisnuo u drugi plan, kao i mnoga druženja, da bih se stizao baviti realizacijom ideja.


3. Što je zapravo eAgrar, što je njegov primarni zadatak i tko ga sve može koristiti?


eAgrar je sustav koji omogućuje praćenje stanja poljoprivrednih usjeva. Jedan dio su IoT uređaji (meteo postaje) koje skupljaju podatke s polja o temperaturi i vlažnosti zraka, količini padalina, vlažnosti tla i ostalim parametrima. Drugi dio čini web aplikacija koja obrađuje sve podatke i prikazuje ih poljoprivrednicima. Aplikacija nakon obrade poljoprivrednicima daje informaciju o mogućoj pojavi bolesti, potrebi za navodnjavanjem ili opasnosti od mraza. Na taj način mogu pravovremeno planirati aktivnosti u polju, te smanjiti troškove i štete.



4. Kako to pa si se odlučio za realizaciju ovog projekta; od kud ideja za ovako nešto?


Od samih početaka mi nije bio cilj baviti se isključivo eAgrarom, nego kroz praktične projekte steći neka iskustva i znanja. U međuvremenu se otvorilo jedno studentsko natjecanje iz elektrotehnike na koje sam se prijavio s kolegama, a kako je tema bila poljoprivreda, tako je i nastao eAgrar. Samu ideju sam dobio jer sam se već tada bavio senzorskim uređajima, a imao sam obiteljsko iskustvo rada oko poljoprivrede jer mi je otac agronom i vidio sam potencijal u poljoprivredi koja je još uvijek staromodna.


5. Koje su prednosti ovog sustava?


Korištenjem eAgrara poljoprivrednici u svakom trenutku mogu znati stanje njihovih usjeva, gdje god se nalazili. Uz pomoć informacija i savjeta mogu pravovremeno planirati sve aktivnosti, smanjiti upotrebu kemijskih sredstava i vode za navodnjavanje.


Poljoprivredna proizvodnja korištenjem eAgrar sustava dobiva novu dimenziju - moderniju, temeljenu na znanju, a ne samo iskustvu.

6. Koliko je trajala sama izrada završnog sustava i kakve su povratne informacije korisnika?


Dvije godine rada su dovele do oblika sustava kakav je sada. Korisnici su zadovoljni ovakvim rješenjem jer im daje dodatne informacije. Posebno u današnje vrijeme kada svi koriste pametne mobitele, svima je jako zanimljivo imati dodatne informacije o onomu od čega žive. Nažalost, u Hrvatskoj je potrebno dodatno educiranje poljoprivrednika o mogućnostima novih tehnologija. Tehnologije u poljoprivredi više nisu daleke, nedostupne i skupe kao nekada, a mi se trudimo to promijeniti u očima drugih.



7. eAgrar je nagrađivan puno puta. Možeš li nam reći koje ste nagrade osvojili od samog početka pa sve do sada?


Sudjelovali smo na 10-ak natjecanja, a gotovo na svakom smo se popeli na postolje.

Izdvojio bih StUP! natjecanje, Get in the Ring, Betapitch Mostar i Sarajevo Unlimited. Lijepo je dobiti nagrade na svim natjecanjima, ali prava vrijednost svih natjecanja je upoznavanje ljudi, razmjena kontakata i iskustava. To je ono što može donijeti pravu nagradu kasnije kroz suradnje, partnerstva i mentoriranje. Zato bih svima preporučio da sudjeluju na natjecanjima, jer će im donijeti puno pozitivnih stvari.


8. Što vam je bio izvor financiranja prije nego ste osvojili prvu veću novčanu nagradu?


Financiranje u razvoju hardverskih uređaja je često problem jer je potrebno puno alata i materijala za razvoj i izradu. Prije prve nagrade uložena su vlastita sredstva, ali kako bi se smanjili troškovi, „žicao“ sam druge za pomoć, da mi posude neke stvari i slično. Dio sredstava je dobiven kroz studentske projekte financirane od strane Sveučilišta u Splitu i Studentskog zbora Sveučilišta na čemu smo im jako zahvalni.



9. Nedavno si predstavio novi proizvod pod nazivom GLAMOS. O čemu se točno radi?


Kroz razvoj eAgrara stvorila se potreba za alatima koji bi olakšali postavljanje eAgrar senzorskih uređaja, kao i testiranje kvalitete mreže za komunikaciju. Rezultat toga je GLAMOS, trenutno najnapredniji sustav za testiranje LoRaWAN mreža na svijetu (LoRaWAN je mreža za komuniciranje uređaja, slično kao WiFi ili Bluetooth, nap.a.). Sve veći razvoj uređaja koji su povezani na Internet – Internet of Things zahtjeva nove i naprednije alate koji mogu ubrzati i pospješiti korištenje takvih sustava, a GLAMOS se idealno uklapa u to.




10. Što je s potporom Europske unije za mlade poduzetnike, jeste li se prijavljivali za neki od natječaja?


Natječaji EU najčešće zahtijevaju vlastita sredstva za provedbu projekta, što je problem ako se ne ostvaruju velike zarade na početku i nemaju se početna investicija. Zbog toga je to problem svakom poduzetniku početniku.


11. Većina tvojih kolega i prijatelja, kao i mnogih drugih studenata ni ne razumije koliko volje, truda i vremena treba za smisliti, stvoriti i na koncu biti uspješan u svom poslu. Smatraš li da je studentsko razdoblje najbolje vrijeme za početke i rizike, ili je bolje pričekati diplomu u rukama?


Usudio bih se reći da je smisliti ideju za nešto jako mali djelić svega. Smisliti ideju je jako bitno, jer od toga sve počinje, ali rad na nečemu je ono što donosi rezultate. Definitivno smatram da su studentski dani idealno vrijeme za pokušati nešto novo, nešto svoje, za pokušati ostvariti svoje ideje. Studenti imaju najmanji rizik za nešto izgubiti ako sve ne bude išlo prema planu. Kada imate diplomu, tada su i osobne potrebe i očekivanja veća, a onda je to teško uskladiti s nečim novim. Što god počnete, nužno je uložiti nekoliko godina rada i truda da bi se došlo do nekih ozbiljnijih rezultata. Uvijek je lakše zaposliti se negdje jer je stres manji, a zarada u početku veća (točnije tamo zarada postoji), ali sve ima svoje prednosti.


Kad kao student pokreneš nešto svoje, prihvati da dok prijatelji izlaze i zabavljaju se, ti moraš popunjavati Excel tablice, programirati, komunicirati s dobavljačima i slično.

Nije lijepo ni sjesti s nekim na kavu, nakon dugog dogovaranja, i onda razmišljati što si za to vrijeme sve trebao ili mogao obaviti. Ti dijelovi često nisu lijepi. S druge strane, svaki i najmanji uspjeh stvara zadovoljstvo, a iskustvo i znanje se gomilaju svakodnevno. Od pisanja dokumentacije, projekata, vođenja financija, vođenja tima ljudi, razvoja u području koje vam je struka, ali i onom koje nije, i mnoge druge stvari. Kada se podvuče crta na kraju studija, u prednosti ste pred ostalim kolegama s praktičnim iskustvom i znanjem, a samim tim i za zapošljavanje. Sam uspjeh nisam spominjao jer je on individualan. Osobno svoj uspjeh tek nazirem, ali još je puno rada i truda do njega. :)


12. Što je tvoja misao vodilja u cijelom ovom procesu stvaranja?


Ono čim se vodim je da ono u što ulažem energiju mora imati neku svrhu. Ono što napravim, razvijem ili proizvedem, da daje neku dodatnu vrijednost onom tko će to koristiti. Tako vjerujem da moj rad neće biti uzaludan.


13. Što ti je zapravo bilo najteže?


Najteže je započeti. Kada sam počeo sve je bilo novo i nepoznato, i trebala je čvrsta volja da u trenucima kada se zapitaš „što mi je ovo trebalo“ ostaneš pri tome da radiš ispravnu stvar i da će to vrijediti. To isto pitanje sebi postavljaš još puno puta kasnije, nekad i nekoliko puta u danu, dok drugi odmaraju, gledaju film i izlaze. Unatoč tome, smatram da na kraju dana sve opet dođe na svoje i sjetiš se ciljeva za koje si radio.


14. Roditelji su ti najveća psihološka podrška, a što je sa stručnom pomoći? Jesi li je imao ili si sve obavljao sam?


Da, obitelj je od početka podrška, ali imati pomoć sa strane je jako bitno. Bitno je jer nekad sami sebe zavaravamo oko nekih stvari ili mislimo da idemo u dobrom smjeru, a ne idemo. Imao sam pomoć profesora Tonija Perkovića i Marija Čaglja koji su me uveli u svijet tehnologije; prošao kroz neke startup inkubatore, a nakon toga imao sam i pomoć ljudi koji imaju vlastite startupe. Bitno je razgovarati s ljudima, dijeliti svoje ideje, jer tako ćete brže čuti mišljenje o onom što radite loše. Što brže to saznate, brže ćete popraviti smjer kojim se krećete - na pravu stranu. Rad s ljudima je ključan.


15. Postoji li netko za koga možeš reći da je tvoj uzor?


Životni uzor su mi roditelji, jer su me između ostalog odgojili da se trebam potruditi za neke stvari i da se usudim pokušati. A što se tiče poslovnog svijeta, tu su mi uzor sve tvrtke koje su uspjele iz nule razviti nešto, zaposliti neke ljude i živjeti od toga, posebno iz Hrvatske. To je puno teže nego se na prvu čini.


16. Je li eAgrar nadmašio očekivanja?


Kada sam krenuo u razvoj eAgrara, nisam očekivao da ću imati ovakav put. Bilo je tu puno lijepih trenutaka, nagrada koje su davale potvrdu da se rad isplati i iskustva koje bih negdje drugdje stjecao možda i desetak godina. A u konačnici to je rezultiralo nekim alatom koji može pomoći poljoprivrednicima i olakšati im život. Mogu reći da je jako puno nadmašio očekivanja. :) Sada sam dio tog iskustva pretočio u GLAMOS i nadam se da će i on nadmašiti očekivanja - već sada su povratne informacije bolje od očekivanih.


17. Što bi poručio mladima koji imaju mnoge planove, ali još nisu krenuli u realizaciju istih?


Nedavno sam pročitao citat da je ideja multiplikator realizacije. Možete imati odličnu ideju, ali ako je realizacija mala ili je nema, to ništa ne vrijedi. S druge strane ako postoji veliki rad, trud i realizacija nečega, odličan rezultat ne može izostati. Tako da - tko god ima ideju, sad je pravo vrijeme da pokuša. Za 6 ili 12 mjeseci sigurno će ti biti drago. Ako to ne učiniš, sigurno će ti biti žao i pitat ćeš se što bi bilo, kad bi bilo. Kad pitate većinu starijih kolega, potvrdit će vam da im je žao što i oni nisu nešto pokušali ranije.

Usudi se, vjeruj i radi.

bottom of page