top of page

Što je to Dungeons & Dragons?

Dungeons & Dragons najpopularnija je i najuspješnija igra na ploči vezana uz igranje uloga. Napravili su je je Gary Gygax i Dave Arneson 1974. kao izvedenicu minijaturne srednjovjekovne ratne igre Chainmail. Od tada D&D postaje jedna od najvažnijih inspiracija bezbrojnih knjiga, video igara i filmova.


D&D je avanturistička igra pripovijedanja koja se igra s grupom ljudi oko stola uz pisaći pribor, kocke, nekoliko temeljnih pravilnika i maštu. Za razliku od drugih igara koje zahtijevaju vještinu, logiku i sreću kako bi se postigao cilj, D&D je igra gdje grupa igrača preuzme ulogu izmišljenih likova koji se upuštaju u zamišljenu avanturu u kojoj istražuju tamnice, bore se protiv raznih čudovišta i otkrivaju blaga unutar fantazijskog okruženja. D&D je u biti igra izmišljanja s napisanim pravilima.

Kako se igra D&D? D&D grupa sastoji se od dviju osnovnih uloga, igrača i Dungeon Mastera. Svaki igrač stvara i kontrolira jednog lika koji predstavlja individualca u imaginarnom svijetu. Prilikom stvaranja lika, igrač prvo bira rasu svoga lika, a neke od tih rasa su: vilenjak, patuljak, čovjek, loxodon i mnogi drugi. Svaka rasa ima jedinstvene značajke koji pomažu u njihovom definiranju. Nakon rase, igrač bira klasu svoga lika, a neke od klasa su: čarobnjak, barbar, svećenik i tako dalje. Klasa se može gledati kao i zanimanje ili profesija, to jest ono što zapravo radite kao lik te pritom definira velik dio vaših glavnih sposobnosti, poput bacanja čarolija ili borbe s oružjem. Na kraju, igrač daje svome liku ime i priču o njegovoj prošlosti, dajući mu time i osobnost. Priča lika može biti jednostavna ili kompleksna, a sve ovisi o igraču. Možda je vaš lik čarobnjak koji putuje svijetom i na taj način uči sve o čaroliji ili je vaš lik besmrtni vitez smrti koji terorizira ljude koji su ga izdali. Mogućnosti su bezbrojne i samo je vaša mašta granica. Druga uloga je uloga Dungeon Mastera (DM). On igra znatno drukčiju ulogu od igrača. Dok su igrači glumci odgovorni za radnju jednoga lika, DM služi kao autor i sudac igre. Svijet i svi njegovi dionici s kojima likovi komuniciraju je pod nadzorom DM-a. To uključuje sve od opasnih čudovišta i zamki, do okolnog okruženja i događaja koji se u njemu odvijaju. Iako se DM postavlja nasuprot igračima, to ne znači da je DM neprijatelj igrača, već potpuno suprotno. DM je odgovoran za narativni tok igre i stvaranje scenarija u kojoj se igra odvija, održavajući tempo i pružajući dinamičke povratne informacije. Sve je u tome da zajedno ispričamo priču u kojoj su igrači angažirani i izazivani, dok razvijaju zanimljive izbore i događaje.

Većina radnji koje igrač želi da njegov lik učini može biti riješena jednostavnim iznošenjem radnje kroz igranje uloga (role play). Na primjer, želite upitati stražara kraljevstva neko pitanje i to možete bez problema, no neke radnje zahtijevaju bacanje kocke koja određuje uspjeh ili neuspjeh likova. Ukoliko želite napraviti neki akrobacijski trik, nagovoriti nekoga da vas pusti u krčmu ili vidjeti jeste li upoznati s nekim čarobnim predmetom, to može zahtijevati ono što se naziva skill check. Za napad na neprijatelja vjerojatno će biti potrebno ono što se naziva attack role. U većini slučajeva, bacat ćete kockicu s 20 strana, poznatu pod imenom d20, i uz to ćete dodati brojeve s vašeg character sheet-a kojega ste napravili prilikom izrade lika, kako biste utvrdili hoćete li uspijete u svom naumu. Ostale kocke koje se koriste u D&D-u su: d4 (kocka s četiri strane), d6 (kocka sa šest strana), d8 (kocka s osam strana), d10 (kocka s deset strana) i d12 (kocka s dvanaest strana), pri čemu se one najčešće koriste u računanju štete koju ste napravili prilikom napada.


Ako ste tip osobe koja voli sjediti i rješavati probleme prije susreta ili netko tko bezglavo naleti na opasnost, Dungeons & Dragons će udovoljiti vašim željama. Igra vam omogućuje da izrazite sebe i svoje strasti na drugačiji način i kroz priču koju vi i vaš lik pričate. Istodobno, sposobni ste „naprezati svoje kreativne mišiće“ glumeći kroz igranje uloga, istražujući drevna i zaboravljena područja ili prilagođavajući pozadinu i fizički izgled svog lika dok napredujete kroz avanturu.


bottom of page