top of page

Rektorova nagrada i Fakultet političkih znanosti

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras nagradio je 176 radova Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2021./2022. S Fakulteta političkih znanosti dobitnici su:

Grupa studenata (Bruno Aleksić, Ivana Badžek, Nikolina Bralić, Mirta Čenić, Adrian Roko Kujundžić, Antonija Majdančić) dobila je nagradu u području za timski znanstveni i umjetnički rad „Kada kradu svi, zašto ne bismo i mi? Korupcija i njena veza s institucionalnim povjerenjem i političkom participacijom mladih“ pod mentorstvom doc. dr. sc. Kosta Bovana. Radom su se dotaknuli važne teme koja se tiče prisutnosti korupcije u društvu te njezinog utjecaja na participaciju mladih ljudi u političkim procesima i aktivnostima.

Grupa studenata Diplomatskog kluba (Damjan Stanić, Ivan Mihačić, Ivan Dominik Dragović, Karlo Kučan, Karla Žeželić, Lea Fabić, Lea Križmanić, Lucija Požgaj, Martina Lozo, Mislav Majcan, Paula Anić, Ursula Klisović, Viktor Meczner) nagrađena je Nagradom za društveno koristan rad u akademskoj i široj društvenoj zajednici za projekt „Mala škola diplomacije“.
„Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti relativno je mlada organizacija, koja od 2016. godine okuplja studentice i studente zainteresirane za međunarodne odnose i diplomaciju.
Diplomatski klub odlučio je ambiciozno krenuti s organizacijom projekta Male škole diplomacije s ciljem da isti postane godišnjim projektom koji će uz povijesni i pojmovni aspekt diplomacije, nastojati studenticama i studentima zainteresiranima za tematiku približiti diplomatsku profesiju te praksu. Projekt time predstavlja jedinstvenu priliku za dobivanjem znanja navedenih sadržaja s obzirom na raritet organiziranja“ - objašnjava Mislav Majcan - jedan od nagrađenih studenata i organizatora projekta. „Inicijalna vizija bila je otvaranje vrata boljem razumijevanju složenosti i širini pojma diplomacije, kao i same diplomatske profesije u studentskim krugovima, uz nastojanje prema daljnjem održavanju programa. Također, u neslužbenom dijelu programa bilo je predviđeno međusobno druženje sudionika i s gostima predavačima, što smo ocijenili izvrsnom prilikom za prenošenje znanja i iskustava umrežavanjem i stjecanje važnih kontakata. Provedbom programa omogućava se praktična nadogradnja teorijski usvojenih sadržaja u području diplomacije, koja nažalost sustavno izostaje“, tumači cilj projekta Mislav. Kako on naglašava, smatrali su da je najsvrhovitiji način za približavanje diplomacije studentima organizirati raznovrsna predavanja, panel rasprave i radionice. Važno je naglasiti kako je organiziranje projekta ovakvog usmjerenja i pripremanje na izazove profesije još od studentskih dana važno ne samo za potencijalne sudionike, već i za širu zajednicu. „Rektorova nagrada veliko je priznanje za naš rad. Jako smo ponosni na sve članove koji su kroz godine doprinijeli razvoju Škole te će nam ovo biti motivacija da projekt proširimo“, zadovoljno će Mislav.
Dobivanje Rektorove nagrade, osim što je velika čast, ujedno je i priznanje studentima za njihovu stručnost u pisanju znanstvenih radova, kao i poticaj za njihovo daljnje napredovanje u znanstvenom svijetu. Ova nagrada pruža motivaciju svim studentima koji su nekad razmišljali o potencijalnom pisanju radova ili provođenju projekata, a onima koji su se u tome i okušali da se potrude još više, potraže pomoć mentora te probaju provesti u djelo svoje ideje kako bi razvili svoje vještine, a time i obogatili znanstvenu zajednicu. #rektorovanagrada #unizg #fpzg #diplomatskiklub

Rektorova nagrada i Fakultet političkih znanosti
bottom of page