top of page

RUDARSKA GREBLICA

Potaknut nedavnom odlukom kojom tradicionalni gastronomski proizvod iz mojeg mjesta je dobio europsku oznaku zemljopisnog podrijetla odlučio sam vam približiti navedeni proizvod. Riječ je o „Rudarskoj greblici“, slanom kolaču koji je trenutno jedini gastronomski proizvod na području Zagrebačke županije koji nosi europsku oznaku zemljopisnog podrijetla.

Priča o ovom proizvodu počinje nedaleko od Samobora u malom mjestu Rude. Ovo malo mjesto s nešto više od 1000 stanovnika nalazi se na obroncima Samoborskog i Žumberačkog gorja. Mjesto je poznato po lokalnom rukometnom klubu, dobrovoljnom vatrogasnom društvu koje djeluje više od 90 godina i Rudniku Sveta Barbara uz koji se veže nastanak ovog zanimljivog proizvoda.

Prema usmenoj predaji početak pripreme ovog kolača veže se za prvu polovicu 16. stoljeća. U to vrijeme rudarske obitelji većinom su bile siromašne i ovaj proizvod su osmislile žene rudara koje su ga nosile svojim muževima kao skroman obrok nakon mukotrpnog rada u već spomenutom rudniku. Naziv je dobila po tradicionalnom alatu „greblica“ kojim se je razgrijavao žar u krušnoj peći. Kolač se radi od ručno valjanog tankog tijesta koje se puni nadjevom od kravljeg sira u koji se mogu dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva itd.

Kod nas je to dio tradicije i navedeni kolač se često pripravlja, ali kako to često biva svatko ima neki svoj iskušani recept. Naravno meni je najbolja bakina greblica od oraha i vjerojatno koga god upitate dobit ćete odgovor da je njegova najbolja. Čija je „greblica“ najbolja može se provjeriti na manifestaciji Dani Rudarske greblice koja se održava već punih 35. godina prvog vikenda u srpnju. Svake godine svi koji žele mogu sudjelovati u izboru najbolje u drugoj kategoriji odnosno izmjenjuje se kategorija nadjeva(sir, sir i orasi, sir i špinat/blitva). Receptura ovog proizvoda je javna i u nastavku vam donosim jedan recept ako se sami želite okušati u izradi:

Tijesto:
40 dag brašna, glatkog
1 jušna žlica svinjske masti
2 mjerice domaćeg vrhnja (2 dl)
prstohvat soli
1 žumanjak
mrvica kvasca (na vrh noža)

Nadjev:
1 ocijeđeni domaći kravlji sir
1 bjelanjak
2 cijela jaja
soli po želji
10 dag mljevenih oraha

Posudu za pečenje namazati mašću. Stavimo tijesto u posudu tako da gornji dio viri sa strane te namažemo nadjev po donjem dijelu, zatim poklopimo s gornjim dijelom tijesta i zavrnemo rubove. Premažite vrhnjem i stavite peći na 180 stupnjeva, 20 do 25 minuta.

Ako ste u prilici probati ovaj proizvod svakako učinite to jer garantiram da će vas oduševiti ili nas posjetite u dane održavanja manifestacije i uživajte u specijalitetu te cjelokupnom doživljaju.
#tradicija #Rude #gastronomija #EU #zaštita #specijalitet

RUDARSKA GREBLICA
bottom of page