top of page

Yoruba i proricanje

Yoruba je etnička grupa koja se nalazi na prostorima Nigerije i Benina, koji se još naziva i Yorubaland, a broji oko 40 milijuna pripadnika. Ono što ovu zajednicu izdvaja od drugih jest njezin sustav predviđanja, tj. proricanja koji je direktno povezan s bogom Ifom te neovisno o Ifi, predstavlja veliki značaj za zajednicu jer naglašava teorijske probleme funkcija folklora te razlikuje mitove od narodnih priča. Tijekom vračanja, mitovi i narodne priče se recitiraju, a oboje imaju i druge funkcije osim zabavne.

Ifa vračanje vrši se dvjema metodama. Za prvu, ''jednostavniju'' metodu karakterističan je lanac od osam sjemenki. Lanac se baci na pod te tako formira dvije paralelne linije. Svaka se sastoji od četiri sjemenke, a svaka sjemenka s oba dijela lanca može pasti na poleđinu ili površinu, dajući tako šesnaest mogućih kombinacija za jednu liniju. Pridodamo li i mogućnost da i drugi dio lanca ima šesnaest mogućih kombinacija, dobivamo 256 mogućih oblika lanca kao cjeline. Svaka od navedenih 256 figura ima svoj naziv i funkciju.

256 figura još se i razlučuju drugom metodom, tzv. beating palm-nuts . Naime, vrač šesnaest palminih sjemenki drži u desnoj ruci pridržavajući ih o dlan lijeve ruke. Zatim počinje recitirati prikladne stihove te zabacuje dlan ruke gdje sadržaj dlana uhvati desnom rukom, a nekoliko komadića sjemenki mu ostaje u lijevoj ruci nakon svakog bacanja. Kada mu ostane jedna sjemenka u ruci, napravi dvije crte u prahu, a kada mu ostanu dvije, napravi jednu crtu. Ta radnja je ekvivalentna padanju sjemenki na poleđinu/površinu. Na kraju se dobije osam setova oznaka ponovno organiziranih u dvije paralelne linije koje daju određenu figuru.
Ono što je zajedničko ovim metodama jest da daju isti set figura koje imaju ista imena te nalažu isti nastavak daljnjeg procesa.

Ključna osobina koja povezuje ove figure su stihovi. Kada vrač dođe do određene figure (jedne od njih 256), počinje naglas recitirati stih koji je autentičan za tu figuru. Kada klijent dođe kod vrača, on ga ne upita nikakvo pitanje, već u tišini sluša stihove. Kada vrač kaže onaj stih koji se tiče slušateljeva problema, slušatelj dobiva odgovor na svoje pitanje. Ono što je zanimljivo u vezi ovoga je to da klijent nije izustio naglas svoje pitanje. Naime, stihovi imaju ulogu davanja odgovora na neka od najbitnijih egzistencijalnih pitanja poput smrti, bolesti i bogatstva.

Prije početka samog izvođenja ovog procesa, Yorubin vrač treba znati najmanje četiri stiha za svaku od 256 figura zajedno sa svim mogućim lijekovima i magičnim formulama. Da bi naučio toliki broj stihova, prosječnom vraču je potrebno između četiri i dvadeset godina učenja, no često ih većina nastavi učiti kroz cijeli život. Procjenjuje se da ima 16 stihova za svaku figuru što, konačno, čini impozantnu brojku od nešto manje od 4000 stihova.

Yoruba i proricanje
bottom of page