top of page

25. LIPNJA – DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE Što obilježavamo danas, a što na Dan državnosti?

Danas 25. lipnja slavimo Dan neovisnosti Hrvatske koji se slavi kao spomendan. Mnogi su ovaj tjedan iskoristili priliku povezati državni praznik i vikend te su otišli na mali godišnji uslijed velikih vrućina. Nakon 22. lipnja i Dana antifašističke borbe, danas se slavi Dan neovisnosti naše domovine. No, znate li što se točno obilježava na današnji spomendan?


Photo by: Pixeles.com


Prije manje od mjesec dana, točnije 30. svibnja, slavili smo Dan državnosti Republike Hrvatske. Ponekad se možemo zabuniti i ne biti sigurni što se točno obilježava taj dan. No, koliko god se činilo kompliciranim, zapravo kronološki gledano, ima smisla. Kada govorimo o Danu državnosti, tada se govori o konstituiranju prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Tada smo još uvijek bili dijelom Jugoslavije koja se raspadala. To je bio Sabor Socijalističke Republike Hrvatske, ali po prvi put konstituiran na demokratski način te je time bio temelj za sve daljnje poteze Hrvatske u borbi za njezinu neovisnost.


Što je to onda Dan neovisnosti? Kao što je rečeno, prvo nam je trebala demokratska i višestranačka skupština kako bismo mogli ostvariti svoju neovisnost. Dana 25. lipnja 1991.donesena je povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika. Do toga je došlo provedbom referenduma gdje se 92,18% građana izjasnilo da Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. Zbog toga na današnji dan obilježavamo Dan neovisnosti naše domovine.


Photo by: Pixeles.com


Sada kad smo se prisjetili što obilježavamo na današnji dan, možemo potražiti sklonište od vrućine, možda uživati na moru, a možda i pripremati sljedeći ispit. No, neovisno o tome, sretan vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!


Recent Posts

See All

Burnout

Ako primijetite da su neki od navedenih znakova prisutni u vašem životu, to bi trebalo biti upozorenje da je vrijeme za promjene.

bottom of page