top of page

Kako sam bez teme napisala članak

Kako sam bez teme napisala članak

Jutro je prije mog roka za objavu članka i ja još uvijek nisam imala temu. Ispijajući našu prvu kavu, pitala sam svog momka o čemu da uopće pišem. "Možeš pisati o bilo kojoj temi?", pitao me raširenih očiju pa sam pomislila da će lupiti nešto neprimjereno jer to od njega očekujem. "Piši o đakovačkim lipicancima.", nadodao je prije nego što sam ga uspjela izrugati. Uz malo oklijevanja, pomislila sam challenge accepted. Tako se ovdje nalazim da bih vam ovoga puta pisala o posebnoj pasmini konja.


Đakovački lipicanac je hrvatska pasmina konja nastala 1580-ih godina u mjestu zvanom Lipica. Njegova posebnost nalazi se u promijeni boje svoje dlake tokom rasta i razvoja. Naime, ždrijebe lipicanaca se rađa crno i s vremenom bijeli, dok tek mali broj iznimaka ostane crn. Njihova građa je finog atletsko-aristokracijskog izgleda, a njihovu veličanstvenost nije zanemario ni Walt Disney kada je zatražio upravo đakovačke lipicance za snimanje filma ''Čudo bijelih pastuha'' (Austrija, 1962.).


Iako nisu ugrožena vrsta, lipicanci su od 2016. proglašeni nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske i kao takvi su pod zaštitom Ministarstva kulture, navodi nam Tamara Horvat u Turističkim pričama.


S obzirom da nam se blagdansko vrijeme sve više približava, valja napomenuti kako se u Đakovu održava i Božićni bal lipicanaca. Na balu se događaju glazbeno-scenske predstave s konjima u božićnom duhu s jahačima, statistima i vozačima kostimiranima u raskošnu baroknu odjeću. Pravi bal! Cijena ulaznica varira ovisno o sjedećim ili stajaćim mjestima (40-80 kuna), a ulaznica za djecu nije potrebna. Rezervacije su bile nužne i prije pandemije, a prošlogodišnji bal je otkazan s opaskom da će se održati 2021. godine.


Osim toga, u mogućnosti ste voziti se i lipicanskom kočijom dvopregom te lipicancima ulicama Đakova pri čemu upoznajete znamenitosti grada. Moguće je i jahanje lipicanaca, a sve prave ljubitelje konja oduševit će i činjenica da se isti može i kupiti (cijene se kreću oko 2 tisuće eura).


Tko bi rekao! Živim samo sat vremena dalje od Đakova, a tek sada sam naučila nešto novo o tom mjestu. Današnji članak završila bih s dobrom starom: ''Učiš dok si živ''.



Recent Posts

See All

Burnout

Ako primijetite da su neki od navedenih znakova prisutni u vašem životu, to bi trebalo biti upozorenje da je vrijeme za promjene.

bottom of page