top of page

Konferencija Karijerni pritisak

U subotu, 24. veljače 2024. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održala se konferencija Karijerni pritisak. Konferencija je nastala u sklopu projekta Psihološka potpora koji organiziraju članovi studentske udruge Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta (HAZef) uz pomoć kolega s drugih ogranaka HAZ-a na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Rijeci.



Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili Josip Totić, predsjednik HAZef-a te Karla Gregurić i Niko Kulišić, voditelji projekta Psihološka potpora. Zahvalili su se sudionicima i predavačima na odazivu te istaknuli da je organizacija ovakvih događanja ključna kako bi mladi ljudi spoznali da borba protiv karijernog ali i drugih pritisaka nisu izolirani slučajevi već česta pojava u našem društvu.



Prvo predavanje održale su Ida Juranić (mag.psych.,MBA) i Nataša Uzelac (univ.spec.oec.). U svom predavanju pod nazivom “Što ćeš nakon faksa?” dotakle su se čestih razloga koji dovode do nastanka pritiska ove vrste, objasnile važnost definiranja jasnih ciljeva, navele načine kojima se može jačati samopromocija pojedinca te podijelile antistres tehnike koje svatko može samostalno koristiti u cilju prevencije pritiska.



Nakon kratke pauze, uslijedio je panel razgovor pod nazivom Student, a ne broj na kojem su sudjelovale predstavnice People&Culture i Human Resources timova poznatih hrvatskih kompanija među kojima su bile Sara Plavljanin (Infobip), Barbara Lindić (404 agency/SHAPE) i Ivana Mikanović (Sofascore). Panel je moderirala Paulina Lučić, voditeljica Ureda za savjetovanje i razvoj karijera na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Kroz nešto više od sat vremena razgovora, prolazile su se teme poput važnosti mentorstva mladih zaposlenika, načini uvođenja studenata u posao različitih vrsta kompanija (startup, agencija, multinacionalna kompanija), stvari koje bi budući zaposlenici trebali unaprijediti u cilju povećanja šansi za zaposlenjem i mnoge druge.



Zadnji dio konferencije obilježilo je izlaganje Ivone Zgrabljić, autorice alata Edukator ID. U svom predavanju “Koje su moje jake strane?” Ivona je postigla apsolutnu uključenost sudionika konferencije te kroz primjere polaznika svojih programa uz vlastita životna i karijerna iskustava pojasnila kako svaki pojedinac ima vlastitu definiciju uspjeha. Upozorila je na važnost pronalaska posla u kojem do izražaja dolaze vlastiti talenti te koji ispunjava radnika ali mu istovremeno osigurava materijalnu i egzistencijalnu sigurnost.



Dobrih pitanja i komentara od strane sudionika nije manjkalo te su predavači nakon završenih izlaganja imali priliku nagraditi najbolje pitanje ili komentar s knjigom dr. Spencera Johnsona, “Tko je maknuo moj Sir?”.



Samu izvedbu konferencije podržali su brend Nivea kao generalni sponzor te Cedevita, Stilus knjiga i AK flowers sa svojim proizvodima.



Projekt Psihološka potpora nastavlja s organizacijom radionica, izradom podcast razgovora, pisanjem blog članaka te aktivnostima na društvenim mrežama u cilju promocije mentalnog zdravlja među mladima i destigmatizaciji mentalnih poremećaja.


bottom of page