top of page

SAVJET MLADIH GRADA ZAGREBA-SMGZ



Savjet mladih Grada Zagreba osnovala je Gradska skupština Odlukom o osnivanju savjeta mladih Grada Zagreba, kao savjetodavno tijelo Grada Zagreba tj. Gradonačelnika i Gradske skupštine, koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u Gradu Zagrebu. Članovi Gradske skupštine tajnim glasovanjem biraju članove, točnije njih 15+ i njihove zamjene. Svaki kandidat pri prijavi treba biti podržan od strane udruge, političke stranke ili mogu ići kao nezavisni pri čemu trebaju priložiti 50 potpisa. Sve podatke o kandidatu dostavlja udruga ili politička stranka koja ga podržava, a kandidati koji budu izabrani obnašaju tu dužnost u trajanju mandata od 3 godine što propisuje i sam Zakon o Savjetima mladih. U listopadu se konstituirao 6. saziv Savjeta mladih Grada Zagreba gdje je za predsjednicu izabrana Lucija Topolovec, a ostali članovi koji su izabrani su: Domagoj Bačić, Roko Gruja, Jelena Jagnjić, Filip Klanac, Ivan Laco, Dora Miketek, Ines Orešković, Maks Prebeg, Maksimilijan Šimrak, Alen Šukurica, Lara Tomkić, Nikola Topolovec, Ivan Uzelac i Petar Vranjković te njihovi zamjenici: Ante Bačić, Ivan Derk, Matija Kralj, Otto Singer, Doris Vrebac, Ivan Biošić, Ante Orešković, Mario Matić, Tea Jerković, Paula Bačić, Ana Tomkić, Ivan Luis Glavich Mandarić, Mario Oraić, Antonio Žulj i Matea Šojić. Iskrene čestitke i svu sreću u daljnjem radu.

Zadaća Savjeta je prije svega biti glas mladih pri donošenju odluka Gradskih ureda, Gradske skupštine i gradonačelnika jer kao Savjet imaju pravo podnošenja amandmana u Gradskoj skupštini što ih čini ozbiljnim gradskim tijelom. Od drugih važnijih zadaća tu su još: preko svojih predstavnika sudjeluje u radu Gradske skupštine prilikom donošenja odluka, mjera, programa drugih akata od osobitog značenja za unaprjeđivanje položaja mladih; sudjeluje u izradi i provedbi te praćenju provedbe gradskih programa za mlade i daje pisanje očitovanja i prijedloge nadležnim tijelima o potrebama i problemima mladih i potiče informiranje mladih o njihovom položaju; suradnju s ostalim Savjetima te suradnju s ostalim organizacijama vezanima uz mlade te obavlja sve ostale savjetodavne poslove od interesa za mlade. Glavni ciljevi 6. saziva SMGZ su: 1. organizirati Savjete Mladih po Gradskim četvrtima zbog što veće povezanosti s mladima te unaprjeđenje suradnje s tijelima lokalne te mjesne samouprave radi što lakšeg zastupanja interesa mladih Grada Zagreba. Na tu temu razgovarali su i dobili podršku gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Gradske skupštine Mislava Hermana i kreću u izradu plana uvođenja. 2. izrada e-mail listi svih Udruga mladih u Gradu Zagrebu kako bi vidjeli kako im mogu pomoći, te ih kroz jednu platformu povezati i omogućiti suradnju te lakši protok informacija koje će sve biti na jednom mjestu. 3. pronaći način kako riješiti nezainteresiranost mladih za politički život i sudjelovanje u procesima donošenja odluka koje su bitne za njih. 4. prekinuti toliku razliku između gimnazija i strukovnih škola te poticati mlade na upis u strukovne škole te pomaganje mladim poduzetnicima da ostvare bolje uvjete. 5. suradnja s Gradskim uredom za sport i mlade kako bi se potaknulo mlade da se bave sportom i raznim aktivnostima te organiziranje raznih turnira naravno uz pridržavanje svih mjera. SMGZ aktivno se bio uključio u prikupljanje pomoći za Petrinju, odmah su na dan potresa pokrenuli hvale vrijednu humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za sve stradale u potresu. Pozivaju sve one koji su u mogućnosti da pomognu svima onima koji su stradali u potresu na bilo koji način.



Savjet mladih Grada Zagreba u ove tri godine zadao si je velike ciljeve, ali sigurno je da ih niti korona niti potresi neće spriječiti u njihovom naumu da ih ispune. SMGZ poručuje svim mladima da se aktiviraju u svom studentskom životu, u radu s udrugama volontiranjem ili kako god mogu jer će im to jednog dana puno značiti i dobro doći i da ukoliko imaju bilo kakve prijedloge ili sugestije ili ako samo žele o bilo čemu žele razgovarati da im se jave na njihov Facebook profil- https://m.facebook.com/savjetmladih.zg/ ili Instagram profil- https://instagram.com/savjetmladih.zg?igshid=1rioy1cvu7jjw.

.

.

.

.

.

Recent Posts

See All

Burnout

Ako primijetite da su neki od navedenih znakova prisutni u vašem životu, to bi trebalo biti upozorenje da je vrijeme za promjene.

bottom of page