top of page

Snaga zajedničkih emocija

Emocionalna povezanost unutar grupe može biti izuzetno moćan alat u pružanju podrške pojedincu kroz teška vremena. Ključni elementi ove podrške leže u osnovnoj vrijednosti neosuđivanja i otvorenosti prema pojedincu.


Važnost osiguravanja sigurnog i prihvaćajućeg prostora za izražavanje emocija ne može biti naglašena dovoljno. Kada se pojedinac osjeća slobodno izražavati svoje osjećaje bez straha od osude ili neprihvaćanja, to stvara temelj za dublju emocionalnu povezanost unutar grupe. Otvorenost prema drugima omogućuje razmjenu iskustava i osjećaja, što može rezultirati međusobnim razumijevanjem i podrškom.


Stanica Zadovoljna.hr obradila je temu „Kako sami možemo pomoći bliskoj osobi koja se bori s emocijama“, istaknuti su ciljevi psihološke pomoći u koje spadaju pružanje pomoći kako bi se spriječilo pogoršanje problema mentalnog zdravlja, promicanje oporavka, pružanje utjehe te u ekstremnim situacijama i očuvanje života. Nudi 12 korisnih savjeta postupanja s osobama koje su se našle u emocionalnom kaosu, a samo neki od njih su: prikladan trenutak i način, izricanje konkretnih zabrinutosti, pozorno slušanje i mnogi drugi.


Kroz dijeljenje sličnih ili identičnih iskustava, članovi grupe mogu osvijestiti da nisu sami u svojim izazovima. Ova spoznaja može osnažiti emocionalnu inteligenciju, potičući pojedince da bolje razumiju i kanaliziraju svoje emocije. Često se otkrije da su ljudi u sličnim situacijama pronašli rješenja koja bi mogla biti korisna i za druge u grupi.


Ohrabrivanje otvorenosti i izražavanja emocija bez straha od osude ili neprihvaćanja može rezultirati dubljom povezanošću unutar grupe. Kada pojedinac primijeti podršku koju dobiva od drugih članova, to može ojačati njihovo samopouzdanje i osjećaj pripadnosti. Snaga zajedničkih iskustava može djelovati kao snažan poticaj za suočavanje s vlastitim problemima i pronalaženje rješenja.


U konačnici, grupa može pružiti nezamjenjivu podršku pojedincu kroz teška vremena putem otvorenosti, neosuđivanja i dijeljenja zajedničkih iskustava. Ova povezanost može rezultirati dubljim razumijevanjem emocija i jačanjem emocionalne inteligencije, čineći grupu neprocjenjivim izvorom podrške i inspiracije.


“Dva su bolja od jednoga, jer imaju dohodak za svoj trud. Jer ako jedan padne, drugi podiže drugoga, ali teško onomu koji je sam kad padne i nema drugoga da ga podigne!”

●      Knjiga Propovjednika 4:9-10

bottom of page