top of page

Spašavaju li Taylor Swift i Beyonce lokalne ekonomije?

Što se tiče entuzijasta velikih glazbenih koncerata, 2023. bila je godina preporoda. Ako ste propustili, Beyoncé i Taylor Swift imale su nevjerojatno uspješnu godinu. Dobile su pohvale za jačanje lokalnih gospodarstava, optužbe za izazivanje inflacije i opću zahvalnost za izdavanje njihovih pojedinačnih novih albuma i turneja. Unatoč vrtoglavim troškovima gostoprimstva, zvijezde rasprodaju dvorane po cijelom svijetu, a obožavatelji plaćaju visoke cijene. Ekonomski gledano, to je super, ali što je s inflacijom?


Osim što su razveselili obožavatelje, turneje su uzrokovale naglo povećanje troškova smještaja, putovanja i drugih oblika gostoprimstva u gradovima u kojima se održavaju nastupi. Da ne spominjemo same vrtoglave cijene karata. Svakako, skupe ulaznice ne odvraćaju posjetitelje koncerta. Ulaznice za mnoštvo značajnih događaja koji su najavljeni za ovu i iduću godinu oborile su rekorde u brojnim zemljama. Prosječna cijena ulaznica za koncerte značajno je porasla. Prema podacima britanske tvrtke za financijske usluge Barclays, izdaci potrošača u industriji zabave porasli su za 15,8% u srpnju u odnosu na prethodnu godinu.


Nakon vijesti da će Taylor Swift nastupiti u Dublinu, glavnom gradu Irske, u lipnju 2024., jedan je hotel neobjašnjivo otkazao rezervacije za obožavatelje. Nekoliko sati kasnije, sobe su ponovno bile dostupne, iako po znatno većoj cijeni.


"Čini se da su ovoljetne hit koncertne turneje imale dokaziv utjecaj na lokalna gospodarstva", rekao je Brett House, profesor na Columbia Business School. "Fed Philadelphije primijetio je da je svibanj bio najveći mjesec za prihode od hotela u gradu od početka pandemije, 'velikim dijelom zbog priljeva gostiju na koncerte Taylor Swift u gradu'."


Ekonomski utjecaj pop umjetnika opsežno je proučavan; Istraživači Bank of America to su nazvali "funflacija", fenomen u kojem zabava uživo potiče potrošnju i modificira ponudu i potražnju na način koji je povoljan za potrošače. Prema U.S. Travel Associationu, "Eras Tour" mogla bi zaraditi 10 milijardi dolara ili i veći ukupni ekonomski učinak.


Mogu li takve promjene cijena zapravo imati zamjetan učinak na opću stopu inflacije?

Prema Tonyju Yatesu, makroekonomistu koji je nekoć radio u Bank of England, odgovor je „I da i ne. Oni svakako mogu izazvati značajan porast potražnje za lokalnim gostoprimstvom i pogurati cijene tih usluga, ali samo u vrlo malim zemljama to će biti dovoljno da se upiše u agregatnu stopu inflacije“



bottom of page