top of page

LinkedIn. Studentska zagonetka ili poluga za budućnost?

U današnjem digitalnom dobu, snažan osobni brend ključan je za sve one koji se žele istaknuti na konkurentnom tržištu rada - uključujući i studente. Pozdrav, moje je ime Ivan te se nakon dugo vremena vraćam hobiju pisanja vlastitih promišljanja i prenošenju savjeta drugima. Ne kažem da sam popio svu pamet svijeta, ali s obzirom na neka iskustva koja sam prošao ulaskom na tržište rada sa 16 godina primivši tacnu u ruke, smatram da onima koji su na početku, mogu pomoći i da ne naprave iste greške poput mene. Moje će se objave većinom fokusirati na podizanju osobnog brenda u studentskom svijetu, geopolitika i makroekonomija za laike.


Na LinkedInu provodim već neko vrijeme te vam mogu sa stopostotnom sigurnošću reći da je odličan alat za diferenciranje u masi. Student sam pete godine na Ekonomskom fakultetu, koji broji preko 12 tisuća aktivnih studenata, najveći u hrvatskoj te sam davno bio shvatio da ako želim napraviti nešto od sebe i svoje karijere, moram biti drugačiji. Ja vam neću pisati da se morate dizati u pet ujutro, provoditi keto dijetu i drugi bullshit koji neki nameću, ali u nekim prvim koracima ću vam pomoći. 


Većina je studenata dosta skeptična prema samoj platformi - cringe, sramota, nesigurnost i slično je ono što vas koči da se uopće učlanite. Nadam se da ću nekima razbiti taj strah i da će se učlaniti ili aktivirati ako su već tamo. Donosim nekoliko točaka prilikom podizanja svog profila da to liči na nešto.


Optimizacija profila.


Prvi je korak stvaranje potpunog, autentičnog i uvjerljivog profila. Stavite profesionalnu portretnu fotografiju, ne onu iz kluba gdje mislite da ste dobro ispali, ne onu s maturalne, ne onu s krstitka mlađeg bratića gdje je u pozadini gozba. Fotografiju s neutralnom pozadinom koja vas najbolje prikazuje, ako ju nemate, napravite ju sami ili moja preporuka, odite do lokalnog fotografskog studija i platite. Prvo, platit ćete maksimalno 10 eura (osobno sam platio 5), a imat ćete sliku koju ćete stavljati na životopis, LinkedIn i bit ćete jako sretni što imate tako svestranu fotografiju. Nemojte se slikati kao za osobnu, postoji nekoliko vodiča na YouTubeu, samo treba pretražiti. I molim vas, nemojte se fotografirat u hudicama, hvala!


Vještine, vrline, obrazovanje, preporuke - sve pomno ispunite i riješili ste sami kostur. Najbitnije je da kada netko uđe na vaš profil, vidi pedantnost, preciznost, a ne šlampavost. Zamislite da vam dođe potencijalni poslodavac, koji isključivo selektira na temelju LinkedIn profila (vjerujte ima ih dosta jer su HR software alati skupi), pregleda vaš profil, a on izgleda kao da ga je slagala moja baka Manda koja nikada nije sjela za kompjuter, kamo li surfala internetom.


Ispričajte svoju priču.


Iskoristite odjeljak O meni i iskustva. Podijelite svoje strasti, postignuća i aspiracije, i nemojte se bojati unijeti malo osobnosti u svoje pisanje. Autentičnost je ključ izgradnje snažnog osobnog brenda, stoga budite istiniti i vjerni sebi. Karijera. Za početnike, možda nemate pravog iskustva za napisati, ali jeste li volontirali gdje, u srednjoj ste pisali članke za školu ili vodili društvenu mrežu. Postoji milijun primjera koja će biti značajna za osobe na početku karijere i sve je to vaše iskustvo, to vas je izgradilo kao osobu i donijelo vam je određen skillset koji prezentirate tržištu rada.


Preporuka, ispunite profil na engleskom jeziku. Ako ne znate engleski, iskoristite Grammarly da vam ispravi gramatičke pogreške (besplatno) i prevoditelj za one riječi koje se ne možete sjetiti. Ako ćete pisati sadržaj, to na lokalnom jeziku, ali o tome u nastavku teksta.


Postignuća. Postignuća. Postignuća.


Bilo da se radi o projektima, prezentacijama ili publikacijama, dijeljenje vizualnog i pisani sadržaj može vam pomoći da pokažete svoje vještine i stručnost potencijalnim poslodavcima ili poveznicama. Također možete zatražiti preporuke od profesora, mentora ili kolega kako biste dodali vjerodostojnost svom profilu. Išli ste u ljetnu školu za dizajn? Navedite. Dobili ste certifikat slušajući online kurs? Navedite. Ovo se dosta veže na prvu točku optimizacije profila, ali ispunite sve što mislite da je relevantno - istaknite se u masi!


Angažman sadržajem.


Lajk, šer end subskrajb. Sudjelujte u sadržaju koji vam je zanimljiv, povećajte svoju vidljivost na mreži, pratite osobe i lidere industrija koje su vam zanimljive. Mnogi od vas neće biti toliko odvažni, ali vas potičem - komentirajte određene objave. Za najodvažnije, napišite sami koju objavu. Podijelite svoje mišljenje, pronašli ste posao, ili ste nedavno nešto novo naučili, možda ste imali novo akademsko postignuće. Dajte zajednici na uvid čime se bavite i profilirajte sebe kao netipičnog studenta koji nije samo za knjigom ili skriptama.


Ovdje napominjem, budite gramatički točni i pišite na lokalnom jeziku. Ako vam gramatika nije najjača vrlina, postoji Ispravi.me, također je besplatan i pregledajte tekst prije pritiska tipke Objavi.


Umrežavanje.


Prijatelji, kolege s fakulteta ili posla, osobe koje su vam zanimljive, lideri vaših industrija sve su to prilike gdje možete stisnuti Connect. Često postoje različiti skupovi i druženja osoba sličnih interesa, ako želite iskočiti iz granica komfora, odite i upoznajte nove ljude. Nikada ne znate kakva vam se prilika može ukazati. Izgradnja snažne mreže, ključan je faktor za podizanje osobnog brenda na LinkedInu.



Nadam se da sam nekog uspio odvažiti da se ili učlani na platformu ili da poradi na svom profilu. Vjerujte mi nije strašno i nećete se osramotiti ili slično. Diferencirat ćete se i stvarati sebi odličnu odskočnu bazu nakon završetka akademskog obrazovanja. Ako vam fale konkretni primjeri, slobodno pogledajte moj profil /ivan-loznjak i krojite po njemu, ali uz vlastitu autentičnost! Oni koji će tek napraviti profil, ako tražite prve konekcije, budite slobodni me dodati - ovo nije objava gdje žicam nove konekcije, nego budući da je moja mreža sada dosegla solidnu brojku, siguran sam da ćete pronaći poznanike i kolege koje ste već susreli. U nekim sljedećim objavama ćemo poraditi na životopisu, predstavljanju na razgovoru za posao. Dobrodošli u serijal objava za vaš boljitak!

bottom of page