top of page

Moj Erasmus u Irskoj

Updated: Jan 17




Moj Erasmus doživljaj u Irskoj započeo je 4. rujna i trajao je četiri nevjerojatna mjeseca. Bio sam jedan od onih studenata koji su zakasnili na početak semestra, stigavši tek 23. rujna. Razlog za moje kašnjenje bio je rješavanje preostala dva ispita na mom matičnom fakultetu u Zagrebu. Ovaj izazov nije samo odgodio moj dolazak u Dublin, već mi je također postavio izazov da se brzo prilagodim novim horizontima i situacijama u tom živopisnom irskom gradu.


Prvi korak bio je pronalaženje kampusa, a University College Dublin (UCD) predstavio se kao ogroman i prelijep prostor s oko 50,000 studenata iz cijelog svijeta. No, unatoč veličini, brzo sam shvatio da su određene škole, posebno one s prirodoslovnim programima, podložne visokim školarinama, dosežući čak 30,000 eura godišnje. Za prijediplomske studije, prosječni iznos bio je između 16,000 i 20,000 eura, što je velik financijski izazov za većinu studenata. Kao Erasmus student, bio sam oslobođen plaćanja školarine te sam čak dobio stipendiju od 1600 eura iz europskog budžeta. Međutim, taj iznos bio je skroman u usporedbi s izazovima smještaja u Dublinu. Grad se suočava s manjkom stambenih kapaciteta, a visoki troškovi najma bili su iznad europskog prosjeka. Iako sam plaćao 800 eura stanarinu, što je bilo ispod prosjeka za Dublin, preporučio bih budućim studentima da razmotre jeftinije opcije poput privatnog smještaja što na prvu ruku možda zvuči paradoksalno, ali domovi na kampusu koštaju i do 1300 eura. Razlog ovakve skupoće domova jest poglavito njihova lokacija na kojoj se ne morate voziti autobusom i do dva sata kao neki (ja). Međutim, u domovima nemate adekvatnu privatnost, živite sa sedam drugih studenata i dijelite svaki prostor osim vaše male sobe, radnog stolića i svjetiljke… Tako da pripazite što želite.


Ali da nastavim priču, pronalaženje smještaja olakšalo mi je korištenje aplikacije "Spotahome", iako postoje i druge aplikacije poput "College Cribs.ie" i "Hosting Powera" koje olakšavaju pronalazak studentskog utočišta. Važno je izbjegavati platforme poput "Airbnb-a" zbog visokih troškova na dulji rok te zbog visokih alternativnih regulacija koje vam stanodavci mogu postaviti. Još jedna bitna budžetna stvar za studente, nema menzi što označava veće troškove hrane. Ukoliko ih pitate „Have you got any cantinas for students in your beautiful city of Dublin“, očekujte odgovor „what lad?“.


Što je s kolegijima? Moji kolegiji na UCD-u bili su izazovni i zanimljivi, iako sam imao male zamjerke. Biranje kolegija održavalo se online putem. Sustav dijeljenja kolegija je bio takav da su ih studenti dobivali na bazi njihovog prezimena prema abecednom redu. Pošto moje prezime počinje sa slovom „n“ to me je poprilično ograničilo na način da su mi bili dodijeljeni samo 3 od 6 kolegija povezana s poljem političkih znanosti. Ipak, ostala tri predmeta iz glazbe, psihologije, ali i arheologije nisu bili loš izbor jer su uvelike bili povezani s politikom. Na prvu ruku čudno iskustvo koje neće svakoga razveseliti mada osobno smatram da konačna bit uvijek leži u vlastitoj sposobnosti adaptacije i snalaženju te izvlačenju najboljeg iz onog „lošijeg“ ili izazovnog.


Nadalje, riječ „briga“ i UCD su veoma slični pojmovi. Kampus se istaknuo po resursima koje nudi studentima, od velikih zabavnih sadržaja do visoke razine brige o studentima. Koordinacijski odbori brinu o dobrobiti svakog studenta, a odgovori na e-mailove stizali su brzo pa čak i trenutačno. Također, prisutnost specijalnog bolničkog tima na kampusu koji je odgovarao na hitne slučajeve u roku od pet minuta znak je velike posvećenosti studentima. Grad za turizam, hmm? Dublin, iako možda nije najatraktivniji turistički grad, pružio mi je više nego dovoljno da uživam u studentskom životu. Trgovine i supermarketi nudili su pristupačne proizvode, a minimalna satnica od 12 eura od 2023. godine činila je studentske poslove privlačnima. Okolna priroda, poput nacionalnog parka Wicklow Mountains, pružala je sportske i avanturističke aktivnosti, dok su "Cliffs of Moher" na irskom otoku najpoznatiji irski klifovi koje tek moram posjetiti u ovom kratkom periodu koji mi je još ostao.


Dublinski pubovi, s tradicionalnim pivima, pjevačima i plesačima, dodatno su obogatili moje iskustvo, a žestoki Jameson otoplio. Da, nije savršen turistički grad za kraće posjete, ali Dublin pruža živopisno i urbano okruženje koje možete okusiti tek ostankom tijekom većeg perioda, posebno pivce u irskim pubovima gdje se osjeti prava atmosfera uz čašu dobrog starog Guinnessa.

bottom of page