top of page

Zarobljeni u virtualnom svijetu

U današnje digitalno doba, društvene mreže postale su neizbježan dio našeg svakodnevnog života. No, što se događa kada ta navika preraste u ovisnost? Kako prepoznati znakove da smo postali previše vezani za svoje mobilne uređaje i kako pronaći ravnotežu?


Ovisnost o društvenim mrežama može ozbiljno utjecati na našu mentalnu dobrobit. Neki od simptoma ove ovisnosti uključuju stalnu potrebu za provjeravanjem obavijesti, gubitak interesa za stvarni svijet, smanjenje produktivnosti i socijalnu izolaciju


Kako dolazi do ove ovisnosti? Često se javlja kao rezultat potrebe za porastom ugleda i pripadnošću, što društvene mreže često pružaju kroz lajkove, komentare i virtualne interakcije. Opasnost od pretjerane upotrebe društvenih mreža može biti stvarna, posebno među mladima.


Pretjerano korištenje društvenih mreža može dovesti do osjećaja usamljenosti, depresije, anksioznosti i drugih mentalnih zdravstvenih problema. Također, može utjecati na kvalitetu sna, produktivnost i interpersonalne odnose. Važno je biti svjestan vlastite potrošnje vremena na društvenim mrežama i poduzeti korake kako biste se zaštitili od potencijalnih štetnih učinaka.


Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da pronađete ravnotežu:

  • Postavite granice: Odredite određeno vrijeme tijekom dana kada ćete koristiti mobitel i društvene mreže i držite se tog rasporeda koliko je moguće. Na primjer, odvojite određeno vrijeme ujutro i navečer za korištenje mobitela, a ostatak dana provedite bez njega.

  • Isključite obavijesti: Isključite obavijesti s društvenih mreža kako biste smanjili iskušenje da stalno provjeravate svoj telefon. Umjesto toga, odredite određeno vrijeme tijekom dana kada ćete provjeriti obavijesti i odgovoriti na poruke.

  • Pronađite alternative: Umjesto da provodite vrijeme pred ekranom, potražite druge aktivnosti koje vas ispunjavaju i opuštaju. To može biti čitanje knjige, šetnja prirodom, vježbanje ili druženje s prijateljima i obitelji.

  • Postavite ciljeve: Odredite ciljeve za sebe koji nisu povezani s mobilnim uređajima i društvenim mrežama. Poput učenja novih vještina, rad na hobijima ili postizanje profesionalnih ciljeva.

  • Potražite podršku: Razgovarajte s prijateljima i obitelji o svojoj želji da se odvojite od mobitela i društvenih mreža i zamolite ih za podršku. Možete se pridružiti i grupama podrške ili tražiti savjet od stručnjaka ako se borite s ovisnošću.


Današnje ponašanje mladih na društvenim mrežama može biti zabrinjavajuće, ali isto tako može biti prilika za učenje i rast. Umjesto da nas ovisnost uvuče u negativan vrtlog, možemo koristiti društvene mreže kao alat za pozitivnu promjenu. To može uključivati praćenje inspirativnih profila, sudjelovanje u grupama sa sličnim interesima te dijeljenje sadržaja koji nas potiče na osobni i profesionalni razvoj.


Ovisnost o društvenim mrežama predstavlja ozbiljan izazov za mnoge od nas, ali uz svjesnost, podršku i aktivne korake prema promjeni, možemo pronaći balans i iskoristiti moć društvenih mreža za svoju dobrobit i dobrobit drugih. Budimo svjesni svoje potrošnje vremena na mrežama i usmjerimo tu energiju prema ostvarenju svojih ciljeva i sretnijem životu izvan virtualnog svijeta. 


bottom of page