top of page

Što je ETF i zašto ga možemo očekivati za Bitcoin u sljedeće dvije godine?

Kriptovalute su postale mainstream. Odvažan potez trenutačno najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Musk-a, snažno je odjeknuo svim medijima i društvenim mrežama. Poduzeće Tesla odlučilo je 1.5 milijardi $ (11% gotovinskih rezervi koje posjeduju) uložiti u Bitcoin. Dok je Elon tweetao i zabavljao svojih 46 milijuna pratitelja s memovima o Dogecoinu, pripremao je hrabru financijsku investiciju koja će zauvijek promijeniti mišljenja mnogih o Bitcoinu. Tesla kao 7. najveće poduzeće na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, odlučilo je također da će u skoroj budućnosti uvesti Bitcoin i kao opciju plaćanja prilikom kupnje automobila. Naravno ova ogromna vijest rezultirala je najvećim dnevnim rastom cijene Bitcoina za 7700$.


Iako je Teslina objava možda najveća i najznačajnija vijest ikada za Bitcoin, u ovom članku dotaknut ću se teme koja sigurno može imati veći utjecaj cjenovno i fundamentalno, a to je ETF (Exchange traded fund), koji može olakšati ulazak institucionalnih investitora u Bitcoin. No izreka da institucije dolaze je prečesto korištena riječ u kripto svijetu. One su već prisutne, no međutim ETF će sigurno povećati interes i omogućiti im da na što lakši način ulože u Bitcoin.


Što je ETF?

ETF ili u doslovnom prijevodu „fond kojim se trguje na burzi“ najbolje je objašnjenje za prosječnu osobu. Za razliku od većini poznatih investicijskih fondova, ETF-ovi nude mnoge prednosti:

· trgovanje na burzi u odnosu na kupovanje udjela od društava za upravljanje investicijskih fondova

· znatno niže provizije

· izostanak ulaznih i izlaznih provizija

· prodaja/kupnja u svakom trenutku po tržišnoj cijeni na burzi u odnosu na neznanje po kojoj cijeni se kupuje/prodaje jer se vrijednost udjela saznaje tek na kraju dana


Najčešće vrste ETF-ova su:

· Indeksni- prate/repliciraju prinose određenog indeksa (npr. S&P 500, Nasdaq)

· Obveznički- temeljeni na obveznicama i prate njihove prinose

· Robni- bazirani na nekom robnom indeksu (npr. GLD-zlato)

· Valutni- ulaganje u strane valute

· Sektorski- omogućuju praćenje prinosa pojedinih sektora (npr. financijski, energetski)


Postoje fizički i sintetički ETF-ovi.

· Fizički- ponuđač ETF-a direktno kupuje imovinu/instrumente od kojih se sastoji i čije prinose prati

· Sintetički- ponuđač ETF-a kupuje izvedenice poput zamjena koje repliciraju prinose određenog instrumenta/imovine


Ponuda sadašnjih instrumenata koje prate prinos Bitcoina

Kada sam u uvodu spomenuo da institucionalni investitori već sudjeluju na tržištu Bitcoina, vrijeme je da to potkrijepim činjenicama. Navest ću 2 popularna proizvoda od kojih je jedan fizički a drugi sintetički.


Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) isključivo i pasivno ulaže u Bitcoin, te omogućuje investitorima da postanu izloženi prinosima BTC-a u obliku vrijednosnog papira (kao dionice). Istodobno izbjegavajući izazove kupnje, pohrane i čuvanja/skladištenja Bitcoina. Karakteristika GBTC-a je fizičkog tipa, tj. da poduzeće koje upravlja fondom posjeduje Bitcoine i to u vrlo velikim količinama. Prema javnim i verificiranim podacima možemo potvrditi kako GBTC trenutačno posjeduje 649 130 BTC-a, što čini 3.09 % cirkulirajuće ponude Bitcoina, što predstavlja ogroman broj za jedno poduzeće. AUM (imovina pod upravljanjem) narasla je u godini dana za 1000% i danas iznosi gotovo 30 milijardi $. Grayscale-ovi klijenti su velikom većinom institucionalni investitori koji si mogu priuštiti plaćanje velike premije. Naime premija ovisi o ponudi i potražnji i uglavnom varira između 20-40 % što je dosta značajan postotak, ali iz razloga što se poduzeće brine o cjelokupnoj logistici i skladištenju, na neki način je opravdana.





Bitcoin Tracker Euro također isključivo i pasivno ulaže u Bitcoin, te isto omogućuje investitorima da budu izloženi prinosima BTC-a u obliku vrijednosnog papira, samo što je sintetičkog tipa , tj. poduzeće kupuje zamjene koje repliciraju prinose Bitcoina. Ovaj tip instrumenta naziva se ETP (Exchange traded product) i trguje se na Stockholmskoj burzi. Poduzeće čiji je ponuđač ETP-a naziva se Coinshares.


Ključna razlika između ETP-a i ETF-a je u sigurnosti za investitore. Ako ponuđač ETP-a kojim slučajem ode u stečaj, investitori također gube svoje investicije. Kod ETF-a u slučaju da ponuđač ode u stečaj investitori su zaštićeni i mogu biti sigurni u svoje pozicije.


Prethodni pokušaji ETF-ova

Mnoga poduzeća su pokušala prijaviti i registrirati Bitcoin ETF. Do sada je zabilježeno preko 9 pokušaja. Od svih prijedloga najviše su se istaknuli blizanci Winklevoss, koji su većini poznati iz facebook afere s Markom Zuckerbergom. Cameron i Taylor Winklevoss vlasnici su jedne od najpoznatijih kripto mjenjačnica Gemini. 2013. godine priložili su svoj prijedlog za Bitcoin ETF koji je vrlo brzo bio odbijen. Treba spomenuti i pokušaj poduzeća VanEck koji je bio najbliže prihvaćanju. Prijedlog su podnijeli 2017. kada je Bitcoin ostvario rast od 2000 %.


Jedina prepreka na putu registracije Bitcoin ETF-a je SEC (regulatorna institucija koja nadzire trgovanje vrijednosnim papirima). SEC jedini ima ovlasti i donosi konačnu odluku o prihvaćanju ili odbijanju svih zahtjeva za ETF. Pri svakom odbijenom zahtjevu SEC se izjašnjavao navodeći relativno mladu dob Bitcoina na tržištu, manipulaciju i moguće rizike za ulagače. U ovom članku neću detaljnije ulaziti u razloge odbijanja.


Novu nadu za konačno prihvaćanje Bitcoin ETF-a daje razlog što je za novog predsjednika SEC-a izabran Gary Gensler, koji je prethodno predavao kolegij „Blockchain and money“ na MIT-u. Novoizabrani predsjednik vrlo dobro je upoznat s blockchain industrijom i u njegovim izjavama rekao je kako su kriptovalute katalizator za promjenu i pozvao na dodatnu regulaciju. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi kakvi su njegovi stavovi, nego moramo pričekati buduće poteze koji će sigurno uslijediti vrlo brzo.


Važnost ETF-a

Bitcoin ETF nosi ogromnu globalnu značajnost iz regulatorne perspektive. Dok neke zemlje poput Indije i Nigerije razmišljaju o zabrani decentraliziranih kriptovaluta, u Kanadi je prihvaćen prvi Bitcoin ETF. Iako je moguće formalno zabraniti kupnju/prodaju kriptovaluta, gotovo je nemoguće zaustaviti transakcije. Zemlje koje će zabraniti kriptovalute opiru se najvećoj inovaciji od nastanka interneta.


ETF omogućava potencijalni ulazak mirovinskih fondova, osiguravajućih društava i ostalih institucionalnih investitora. Zakonom je određeno da fondovi mogu ulagati samo u vrijednosne papire. Bitcoin ETF će predstavljati vrijednosni papir koji prati prinose Bitcoina i njegovo trgovanje odvijat će se na burzi.


Cathie Wood, osnivačica ARK Invest-a (poduzeća za upravljanje investicijama i najvećeg ETF-a u 2020. godini) u nedavnom je intervjuu izjavila kako očekuje da će SEC odobriti zahtjev za Bitcoin ETF kada vrijednost tržišne kapitalizacije Bitcoina prijeđe 2 bilijuna $ (trenutno je oko 900 milijardi $).


Zaključak

Iako ETF nije neophodan kako bi poduzeća mogla ulagati u Bitcoin, neophodan je za ostale institucije koje ne žele samostalno preuzeti rizik čuvanja/skladištenja Bitcoina i koje smiju samo ulagati u vrijednosne papire. Iako je prihvaćen prvi Bitcoin ETF u Kanadi, ne nosi toliku važnost kao kada bi bio prihvaćen u SAD-u, gdje se nalazi većina kapitala. Po mom mišljenju zahtjev za Bitcoin ETF će sigurno biti prihvaćen i to u sljedeće dvije godine. Kriptovalute se ne nalaze više na margini i zahtijevaju puno veću pozornost.


Završio bih ovaj članak s jednim tweetom Elona Musk-a, za koji se nagađa da je bio usmjeren upravo na Bitcoin.


Recent Posts

See All

Burnout

Ako primijetite da su neki od navedenih znakova prisutni u vašem životu, to bi trebalo biti upozorenje da je vrijeme za promjene.

bottom of page