top of page

Žiraffa

Žiraffa. Da, sa 2 f. Legenda kaže da postoje 4. Na Jarunu, na Maksimirskoj, jedna u Jurišićevoj i moj apsolutni favorit, ona u Gundulićevoj. To je mjesto gdje dobar provod nije uvjetovan kvalitetom alkoholnog pića koji se odmah uslikava, te stavlja na Instagram i veličinom separea. Ovdje najvažniju ulogu imaju prijatelji kojima si okružen (muzika ipak nije toliko glasna da bi bio izoliran od svake verbalne ljudske komunikacije), atmosfera u kafiću koja je zagarantirana povoljnim cijenama alkohola (240 kn litra Stocka) i svima već poznata treš plejlista. Žiraffa zna inače pobuditi ono najbolje u ljudima, osim ukoliko se ne pretjera sa alkoholom. Kako izgleda jedan prosječni odlazak u Žiraffu pitate se? Vjerojatno se ne pitate jer znate, ali udovoljite mi u svrhu provođenja ovog iznimno važnog znanstvenog istraživanja. Žiraffa je već dugi niz godina vrlo popularno mjesto među mladima i zahtijeva rezervaciju stola ako želite doći petkom ili subotom navečer. Oni snalažljiviji i sretniji mogu nabasati na neki prazan stol ili stati za šank natrpan muškima. Nije niti to loše, meni je jednom jedan platio dva Pelina jer su pustili dragu mu pjesmu. Darežljivost muškaraca zna dirnuti čovjeka.

Krenimo od početka (sigurno ne od kraja, to se može samo vidjeti u Nolanovom filmu Memento). Recimo da ste došli za svoj stol i dolazi konobar i pita vas što ćete popiti. Uzimate jednu bocu Stocka budući da ne želite biti totalno zgaženi ako vam se ukaže prilika da svojim zavodničkim taktikama šarmirate neku malićku. Lagano pijuckate taj Stock, pušite cigare, zezate se sa frendovima i brojite sve pjesme Colonie koje su prošle, a vi još uvijek čeznete za Prljavcima. Ponekad se dogodi da naiđete na frenda koji kod sebe ima plastični pištolj iz kojega roka rakiju i pivu. U nekim situacijama uzimate prijatelju mobitel iz naručja i stavljate ga na rub stola da ne bude jadni parti brejker. Ponekad se dogodi da taj mobitel uzmu neke cure iz zezancije i sakriju ga i onda vi, već ošamućeni alkoholom, polako šizite i pitate se gdje je mobitel. Moguće je da nakon pronalaska mobitela udarite neki razgovor sa curama i oprostite im zbog otimanja moba. Postoji i varijanta kasnijeg odlaska u neki klub sa tim istim curama budući da Žiraffa radi do 2 po noći. Ali nećete uvijek biti te sreće i upoznati preslatke cure željne razgovora koje će same inicirati početak razgovora. Zato uzimate drugu bocu Stocka. Mogli biste i otići na WC koji put. Muški odlazak na WC uvijek rezultira small talkom, vezanim za nefunkcioniranje pipe, nepostojanje papira za brisanje ruku ili se najjednostavnije nepotrebno ubacite u nečiji razgovor.

Vraćate se za stol, jednom frendu više nije dobro, pretjerao je sa Stockom, isto kao i vi, ali još uvijek gurate dalje. Kritična točka večeri je trenutak nestajanja cigareta. Dajete se u potragu za cigarom, a usput ćete nakratko obići cijeli kafić i i vidjeti kakva je drugdje atmosfera budući da je kafić podijeljen u 3 dijela (Gundulićeva). Naletili ste na neku žensku ekipu koja je na nogama i pleše, a tada započinje Heroj ulice koji vas uvijek dirne u srce. Pijani ste, ubacujete se u grupicu, plešete i uživate u pjesmi koju jedva čujete zbog loših zvučnika. Na pola pjesme uviđate kako je situacija zbog vašeg dolaska postala odjednom neugodna, ispričavate se i odlazite. Vraćajući se do stola još uvijek pjevušite Heroja: „... Prokleti tajni agent! Bar jedan dan,...“. Vratili ste se. Za stolom više nema nikog, frendovi su otišli, nije vas bilo dulje nego što ste mislili. Čini vam se kao da ste ostali sami u kafiću. Ipak ne, vidjeli ste dvije cure za stolom, dolazite do njih i pitate ih imaju li cigaru. Budući da ste više manje sami u kafiću sa njima pokušavate uspostaviti nešto nalik na ljudsku komunikaciju, a količina popijenog Stocka vas dobro sputava u tome. Nakon par rečenica svojim obzervacijskim vještinama uviđate kako su i one pijane i više vas ne zabrinjava što izgovorene rečenice podsjećaju na anagrame. Konobar vas tjera iz kafića, poslušno izlazite i krećete na 30-minutnu šetnju do doma. Dobre cure iz kafića su vam dale i jednu ekstra cigaru, zahvaljujete i Bogu i njima, palite cigaretu dok koračate Savskom i započinjete noćno, pijano razmišljanje o vlastitoj egzistenciji, sutrašnjem mamurluku, voljenim osobama, žnirancima i zašto se morski pas tako zove ako nema veze sa psima.

 


Recent Posts

See All

Burnout

Ako primijetite da su neki od navedenih znakova prisutni u vašem životu, to bi trebalo biti upozorenje da je vrijeme za promjene.

bottom of page