top of page

HAZ & HSS Akademija 2022. The position of youth in the future EU labor market Split; 30.9. - 2.10.

Hrvatska akademska zajednica i Ured Zaklade Hanns Seidel Stiftung u Hrvatskoj organizirali su, sada već tradicionalnu, Akademiju u Splitu i Stobreču, čiji je naglasak ove godine bio usmjeren na mlade i njihovu poziciju unutar europskog tržišta rada.


Izvrsna dugogodišnja suradnja dviju organizacija rezultirala je još jednim uspješnim projektom koji je započeo u petak, 30. rujna 2022. godine čime smo zatvorili staru i obilježili novu akademsku godinu. S obzirom na to da trenutna globalna situacija krije mnogo izazova za mlade, a pogotovo u kontekstu zaposlenja i budućih radnih mjesta, ovogodišnjom temom Akademije pod nazivom „The position of youth in the future EU labor market“ cilj je bio predvidjeti koje vještine i znanja mladi trebaju posjedovati kako bi pronašli i učvrstili svoje mjesto na tržištu rada EU. Uz akademsko-stručni segment Akademije koji su nam omogućili stručni predavači, kao i prijašnjih godina, osiguran je bio i posjet Sveučilištu u Splitu, na čelu s rektorom prof.dr.sc. Draganom Ljutićem kao nastavak dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje.


Službeni program Akademije započeo je u petak, 30. rujna u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, gdje su članovi i drugi uvaženi gosti imali priliku poslušati pozdravne govore prof. dr. sc. Dragana Ljutića, rektora Sveučilišta u Splitu, mr. sc. Aleksandru Markić Ljutić, ravnateljicu ureda Zaklade Hanns Seidel u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Mislava Grgića, predsjednika Akademskog vijeća HAZ-a te Karla Kolesara, struč.spec.oec., nacionalnog predsjednika Hrvatske akademske zajednice.

Nakon inspirativnih, motivirajućih i lijepih pozdravnih riječi uslijedila su dva interesantna predavanja koja su sve prisutne, posebice studente, navela na promišljanje i diskusiju o ovim aktualnim temama. Prvo predavanje Političko obrazovanje za Europu: europska i vrijednosna dimenzija njemačkih političkih zaklada, održala je Aleksandra Markić Boban, a drugo pod nazivom Mladi i tržište rada, održale su prof. dr. sc. Renata Relja i Tea Gutović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.


Po završetku prvog modula Akademije uslijedilo je odlazak u Camping Stobreč gdje su članovi nacionalnog predsjedništva HAZ-a predstavili radionicu za subotu. Uslijedila je večera i druženje tijekom kojeg su se novi i stari članovi međusobno upoznali i povezali. Neformalni dio Akademije poslužio je kao podloga mladima za poticanje interesnih dijaloga sa svojim kolegama iz drugih gradova, a kraj večeri obilježen je i društvenim igrama te pjesmom.


Drugi dan Akademije započeo je predstavljanjem plana i programa rada za akademsku godinu 2022./2023. koje su prezentirala predsjedništva sveučilišnih organizacija HAZ-a. Osijek, Zagreb, Rijeka, HKS i Split iznijeli su svoje projekte i aktivnosti u nadolazećoj godini. Prezentirano je više od 30 projekata koji će se u obliku edukacija, radionica, konferencija, kongresa, pub kvizova, humanitarnih akcija, portala i podcasta aktivno provoditi tijekom cijele godine, a prije početka projektnog djelovanja u sve će se sveučilišne sastavnice kroz regrutaciju uključiti novi budući akademski građani.


Nakon predstavljanja planova i programa, nacionalna dopredsjednica HAZ-a Dora Miketek održala je predavanje Od lobiranja do uspjeha, kojim je približila studentima zaposlenje profesionalnog lobista i potaknula diskusiju tijekom koje su studenti uvidjeli da je ustvari lobiranje dio njihove svakodnevnice, a o čemu se nastavilo pričati i nakon kraja formalnog dijela programa. Uslijedila su predavanja nacionalnog dopredsjednika Adriana Poznića Od kvarta do starta te predstavljanje nacionalne strategije HAZ-a za PR koju su iznijeli Filip Marinović i Lovro Matković, članovi Ureda za odnose s javnošću.


Popodnevni dio programa bio je posvećen polemici o iznesenoj problematici vezanoj uz studentski rad, objašnjenoj u petak, a za koju su se studenti ostatak dana pripremali. Tema je bila nužnost studentskih ugovora i studentskih servisa kao posrednika te koje potencijalne alternative mogu poslužiti kao dobra zamjena na zadovoljstvo studenata, poslodavaca i države. Podijeljeni u timove različitih strana, članovi su suradnjom i zajedničkim promišljanjima pripremili svoje argumente za diskusiju, a radionicom je moderirala Dora Miketek. S obzirom da se većina studenata prvi put susrela sa debatiranjem i diskutiranjem na zadanu temu, složili su se kako je ovo bilo interesantno iskustvo koje svakako treba ponoviti, a tema je prepoznata kao više nego potrebna za daljnji razgovor.


Po završetku radionice uslijedila je večera i slobodno vrijeme za druženje koje su članovi proveli smišljajući zajedničke projekte i raspisujući ideje za nadolazeću godinu. Produktivna i edukativna, subota zaokružena je druženjem u ležernijem obliku i slobodnijem integriranju članstva.


Zadnjeg dana Akademije, u nedjelju, 2. listopada predstavljen je zaključak subotnje radionice i izneseni su rezultati rada po timovima. Uslijedilo je slobodno vrijeme koje su članovi iskoristili za dodatno povezivanje, a zatim je došlo vrijeme za povratak.


Kontinuitet Akademije u Stobreču odlična je spona akademskog i neformalnog, studenata i alumnija te šire zajednice kroz partnere i prijatelje. Većina studenata prvi je put sudjelovala na Akademiji te do sada nisu imali prilika za upoznavanje i povezivanje sa kolegama iz drugih gradova. Dojmovi su iznimno pozitivni, pa je Akademija osim svoje edukativne svrhe zasigurno mnoge studente dodatno potaknula na studentski aktivizam i djelovanje u korist zajednice.


Iskustva studenata:

„I kad misliš da te ništa ne može iznenaditi, dogodi se Stobreč. Jedno lijepo i nezaboravno iskustvo koje ću svakako pamtiti i nadam se da ću i sljedeće godine imati priliku sudjelovati u istom.“


- Monika Hukavec, članica HAZ-a na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu


„Boravak u Stobreču i sudjelovanje na HAZ & HSS Akademiji bilo je edukativno i motivirajuće iskustvo te je to bila jedinstvena prilika da se članovi upoznaju i počnu graditi odnose, cjeloživotna poznanstva i prijateljstva.“


- Marko Rešetar Rudić, predsjednika HAZ-a UniOs


„Okupljanje aktivnih članova iz ogranaka diljem RH pridonijela je suradnji članova, ali i razvoju projekata. U nadolazećoj akademskoj godini zbog ovog susreta očekujemo brojna iznenađenja, zanimljive projekte i razan sadržaj uz pomoć kojeg ćemo HAZ podići na novu razinu.“


- Antea Kršek, predsjednica HAZ-a UniRi


„Stobreč bi trebao biti dvaput godišnje.“


- Ivan Pnjak, Glavni tajnik HAZ-a


„Osim formalnosti, iskazana je iznimna razina podrške, pozitivne energije i ljubavi prema članovima i među članovima. Osim motivacije u akademskom smislu, Hrvatska akademska zajednica mi je postala obitelj.“


- predsjedništvo HAZ-a UniZg


Nije bilo potrebno mnogo da studenti uđu u diskusije, upoznaju se i krenu graditi prijateljstva, ali i suradnje koje će, sigurni smo, pratiti ih kroz čitavo djelovanje unutar Hrvatske akademske zajednice te kasnije u životu.

bottom of page