top of page

Ljepote Lijepe Naše - Tri nautičke destinacije u Hrvatskoj


Hrvatska je već svjetski poznata po svojim ljepotama koje oduzimaju dah, pri čemu je jedan od najpoznatijih oblika turizma nautički turizam. Sljedeće destinacije svake sezone privlače sve više turista. Zanimljivost je da Hrvatska prva u svijetu u po Charter floti, odnosno prva u nautičkom turizmu. Početak nautičkog turizma u Hrvatskoj su 1870-e godine.


Vis

Vis je hrvatski otok s površinom 90,3 km2 te se nalazi 25 nautičkih milja istočno o hrvatske obale, a od talijanske obale udaljen je 60 milja. Na zapadu otoka je Komiški zaljev, a na sjeveru Viška luka. Dok povijest Visa datira još iz 3. stoljeća prije Krista, izoliranost Visa pripomogla je tome da Vis postane jedna od omiljenih destinacija čitavog Jadrana. Uvala Svetog Jurja idealna je destinacija za sve nautičare jer je brdima zaklonjena od južnih vjetrova, a sa sjeverne strane uvalu zatvara otok Host. Uvala nema marinu, ali za nautičare postoji riva. Zanimljivo je da se prije osamostaljenja Republike Hrvatske nije smjelo niti ribariti, niti čak pristupiti otoku.


izvor fotografije: https://croatia.hr/en-GB

Kornati

Otok Kornat u potpunosti je izoliran od ostatka Hrvatske, kako nema mosta koji povezuje veliki otok Kornat s kopnom, nema ni trajekta. Kornati su poznati po tome da svojim ljepotama privlači razne avanturiste i one željne mira i opuštanja jer nema auta, a samim time ni buke. Nautičarima je zanimljivo jer puno malih otočića i hridi tvori labirint koji je mali raj za jedrenje. Hedonizmu pomaže i poznata delicija, kornatska janjetina. Uvala Loena, na otočiću Levrnaka bogata je jedinom pješčanom plažom na Kornatima. Jedina marina na Kornatima je na otoku Panitula, odnosno između Panitule i Piškera. Zanimljivost je ta da su cijeli Kornati u privatnom vlasništvu, svaki mali otočić nije u vlasništvu države, što je možda i jedini takav slučaj u svijetu da je područje nekog nacionalnog parka u privatnom vlasništvu. Kuće su rađene davno, a osamdesetih godina kuće su se renovirale kada je krenuo razvoj turizma. Cijeli Kornat je isprepleten s suhozidima koji su zamišljeni kao granice privatnih posjeda. Ti suhozidi su prije služili i kao ograda ovcama i ostalim životinjama koje su uzgajane. Neke od Bill Gates, Pepe Guardiola, Princeza od Monaka Charlene Lynette Wittstock, Sergio Ramos, Beyonce, Luka Modrić, Tom Cruise Rihanna te Bernard Eccelstone.


Hvar

Hvar je također jedna od najpoznatijih turističkih destinacija nautičkog turizma. Hvar ima nekoliko marina i nekoliko nautičkih centara. Neke od poznatih marina koje mame nautičare i jedriličare su Palmiža i Vrboska. Poznata nautička luka u Starom Gradu Hvaru prostire se sa sjeverne i zapadne strane starogradskog zaljeva, godišnja posjećenost plovila je više od 8000, jedna je od najposjećenijih luka na Jadranu. Zanimljivost je ta da su prvi nautičari posjetili luku još 384. godine prije Krista.


Izvor fotografije: https://croatia.hr/en-GB

bottom of page