top of page

Najpametniji nogometni transferi u zimskom roku 20/21

Unatoč tome što su sportski mediji najavljivali ovaj zimski prijelazni rok kao najvažniji i najveći do sada, zbog otvorenosti liga, to se nije ostvarilo. Ovaj zimski prijelazni rok nije vidio puno kretanja igrača među klubovima radi utjecaja COVID-19 pandemije. Klubovi su bili forsirani da zatvore stadione od ožujka 2020. i do dan danas ostaju zatvoreni. To je, naravno, imalo razoran utjecaj na prihode nogometnih klubova kojima su na dan utakmice samo prihodi od prodaje ulaznica(ne računajući ostale prihode u stadionu, kao što je prodaja pića) znali biti i do 4.5 milijuna eura. Takav ekonomski gubitak natjerao je klubove da ne troše novac na transfere u ovom roku ili da budu jako mudri i lukavi ili iskoriste nevolju drugih klubova i dovedu igrače na jeftino.


Moussa Dembele

24-godišnja francuska špica iz Olympique Lyonnaisa bio je jedan od igrača za koje se špekuliralo da će napustiti klub na ljeto 2020. no to se nije ostvarilo radi sulude svote novca (60 milijuna eura) koju je tražio klupski predsjednik Jean-Michel Aulas, unatoč teškim vremenima. Stav predsjednika se brzo promijenio radi izuzeto loše financijske pozicije kluba. Naime, francuski klub nije uspio izboriti svoju poziciju niti u jednom europskom natjecanju ove sezone. Radi manjka televizijskih prihoda koje bi klub dobio od sudjelovanja u europskim natjecanjima, klub je pao u još veću krizu. Bili su prisiljeni slušati ponude za svoje igrače. Tu priliku iskoristio je španjolski div Atletico Madrid. Klub je potpisao francuskog napadača, koji se uputio u Španjolsku nakon što je u svakoj od svoje dvije pune sezone s Lyonom postigao više od 20 golova. Klubovi su postigli dogovor o dovođenju Dembelea u Španjolsku na posudbu s opcijom kupnje za 33,5 milijuna eura s potencijalnih 5 milijuna eura bonusa. Atletico Madrid također će platiti naknadu za zajam u iznosu od 1,5 milijuna eura kao dio dogovora.




Dominik Szoboszlai

20-godišnji mađarski reprezentativac Dominik Szoboszlai završio je svoj prelazak u RB Leipzig za 25 milijuna eura a Arsenal je propustio visoko ocijenjeno mađarsko krilo. Rečeno je da se Szoboszlai registrirao na radaru za zapošljavanje na stadionu Emirates, ali neće krenuti prema sjevernom Londonu. To je zato što je Leipzig maksimalno iskoristio svoje veze s Red Bull Salzburgom kako bi uspostavio siječanjski sporazum. Leipzig je sada pobijedio u toj utrci i dodat će ga u napadački fond talenata. Kad mu se dozvoli prostor, može sve. Ima nečuveni udarac objema nogama - gromovi, uvijači, čips - može sve. Ima i munjevita stopala, prekrasan domet za prolazak, sjajan vid, super inteligenciju. Savršen je playmaker ili broj osam. Pomalo nalik Paulu Pogbi.




Martin Ødegaard

Arsenal je potpisao norveškog reprezentativca Martina Ødegaarda na posudbi iz Real Madrida.

22-godišnji playmaker pridružuje se do kraja tekuće sezone, pružajući Topnicima potrebnu kreativnost nakon odlaska Mesuta Özila. Ødegaard je zatražio da napusti Santiago Bernabeu u siječnju zbog nedostatka minutaže u prvoj momčadi ove sezone. U La Ligi igrao je samo sedam puta, a još nije napunio 90 minuta za Madrid od povratka s prošlosezonske posudbe u Real Sociedadu. Mikel Arteta želio je pružiti podršku i natjecanje Emileu Smithu Roweu, koji je impresionirao otkad je provalio u prvu momčad. Iako je Arsenal izvan FA kupa nakon poraza od Southamptona od 1:0, Europska liga vraća se sljedeći mjesec pa će topnici morati rotirati svoju momčad. Budući da Nicolas Pepe i Willian nisu uspjeli dosljedno isporučivati ​​ove sezone Ødegaardov dolazak će dodati dodatnu iskru Arsenalovom napadu, koja je falila veći dio sezone, dok je također dovoljno svestran da igra na nekoliko pozicija. Ovaj prijelaz paše za sve strane koje sudjeluju u njemu, Arsenal dobiva kreativnog igrača koji im je očajnički potreban, Ødegaard dobiva minutažu koja mu je potreba za razvoj, a Real Madrid dobiva odštetu od 2 milijuna eura i potpuno pokriće plaće igrača koji bi inače sjedio na klupi.




Luka Jović

Luka Jović, 23-godišnja špica, vratio se u Eintracht iz Frankfurta na posudbu od španjolskog velikana Real Madrida za ostatak sezone 2020/21. Jović se pridružio Realu u srpnju 2019. godine zahvaljujući fantastičnoj sezoni od 27 golova za Frankfurt . Dva pogotka u 32 nastupa u njegovih godinu i pol dana u španjolskom glavnom gradu nije zadovoljilo klub niti igrača a povratak u Frankfurt pružio je savršeno rješenje. Jović, koji je jedanaestostruki reprezentativac Srbije, postigao je 17 golova u 25 startova Bundeslige za Frankfurt u 2018./19., A deset puta je pogodio u UEFA-inoj Europskoj ligi tijekom puta Orlova do polufinala. Mlada špica je započela svoju posudbu u fantastičnom stilu, bilježeći već 3 gola u 3 nastupa nakon ulaska sa klupe. U kampanji Bundeslige 2020/21. ostalo je još 18 utakmica, što znači da Jović ima potencijalno 18 visokokvalitetnih prilika da pokaže svoj potencijal i opravda zašto ga je Real Madrid kupio, a ujedno može pomoći i Frankfurtu da se vrati u Europsku ligu. Dogovor koji paše svim stranama.






bottom of page