top of page

PREGLED 1. FAZE EUROPSKOG PRVENSTVA

Nakon 13 dana nogometne borbe, 36 odigranih utakmica i mnoštva uzbuđenja, završila nam je faza natjecanja po skupinama na ovogodišnjem europskom prvenstvu. Veći dio utakmica završio je očekivanim ishodom uz nekoliko pravih iznenađenja. Upravo ta iznenađenja daju čar ovoj fazi natjecanja i čine ga zanimljivim. U nastavku ću ukratko proći konačnu situaciju i stanje po skupinama te ćemo evaluirati učinak i prokomentirati tko je iznenadio, odigrao očekivano ili eventualno podbacio.

SKUPINA A

Italija je u sve 3 utakmice nadigrala svoje protivnike i produžila svoj niz bez poraza. Takvu dominaciju potvrđuje podatak da u tim utakmicama nisu primili niti jedan gol, što je stvarno nevjerojatno. Italija nam je prezentirala brzu, učinkovitu i efikasnu igru koja se trenutno može ocijeniti kao najbolja na prvenstvu. Definitivno ostajem kod vlastitog mišljenja da mogu doći do kraja i postati novi prvaci, što sam iznio i u prošlom tekstu. Na 2. mjestu je završio Wales, što se može nazvati ugodnim iznenađenjem jer su im svi predviđali posljednje mjesto u skupini. Švicarska nije pokazala puno, ali ispunili su očekivanja te zajedno s Italijom i Walesom ostvarili plasman u iduću fazu natjecanja. Turska je završila na posljednjem mjestu u skupini A, što je pravo iznenađenje jer su u pripremnim utakmicama igrali fantastično i mislio sam da će završiti na 2. mjestu. Definitivno je to bio razočaravajući nastup i smatram da su uz Poljsku i Hrvatsku prezentirali najlošiju igru u ovoj prvoj fazi.

SKUPINA B

Očekivano ovdje je dominirala reprezentacija Belgije koja je ostvarila sve pobjede i završila na prvom mjestu. Belgija je uz Italiju pokazala najbolju igru u prvom djelu i opravdala ulogu jednog od favorita prvenstva. Ovdje nam je borba za drugo mjesto bila izrazito zanimljiva jer su Danska, Finska i Rusija ostvarile po 1 pobjedu. Nakon velike borbe u zadnjem kolu, na 2. mjestu je završila Danska. Drago mi je zbog njih i sigurno su zaslužili prolazak jer nakon onog šoka na prvoj utakmici definitivno nije bilo lako nastaviti igrati. Finska i Rusija su odigrale jedan dobar turnir, ali to nije bilo dovoljno i oni neće nastaviti svoj put u drugoj fazi natjecanja. Posebno mi je žao Finske koja nam je priredila pravu senzaciju u 1. kolu, kada su pobijedili Dansku u onom šokantnom meču kojeg je skoro zadesila nezamisliva tragedija, ali to je sve igra i netko mora ispasti.

SKUPINA C

Nizozemska, koja se vratila na veliku scenu nakon 2014. godine i prvi puta od tada zaigrala na velikom natjecanju, očekivano je osvojila 1. mjesto. Njihova igra mi se jako svidjela jer su u sve 3 utakmice igrali izuzetno napadački i brz nogomet. Također, oni i Ukrajina su nam ponudili prvu „ljepoticu“ i najbolju utakmicu prve faze gdje je Ukrajina nadoknadila 2 gola zaostatka, ali na kraju izgubila 3:2. Na 2. mjestu je iznenađujuće završila Austrija koja je ostvarila 2 pobjede i tako prvi puta u povijesti prošla u daljnju fazu natjecanja. Ukrajina je odigrala 3 dobre utakmice i na kraju osvojila 3. mjesto u skupini te potpuno zasluženo uspjela proći u daljnju fazu natjecanja.

SKUPINA D

Naša skupina u kojoj je bilo puno drame i neizvjesnosti završila je očekivanim ishodom. Prvo mjesto očekivano je osvojila Engleska, koja se nije previše pokazala i definitivno nisu opravdali ulogu glavnog favorita uz Francusku. Mi smo nakon dvije uvodne utakmice, u kojima smo upisali poraz i remi, pobjedom u zadnjem kolu osigurali 2. mjesto i plasman u daljnju fazu natjecanja. Kada pogledamo prve dvije utakmice možemo zaključiti da je to bila jedna loša, neorganizirana, spora pa i pomalo sramotna igra naše reprezentacije. Utakmicu protiv Škotske smo odigrali jako dobro, puno bolje je to izgledalo, ali možemo još bolje. Također, jako me veseli činjenica da se dižemo u formi i igramo sve bolje i bolje. Trenutno kod svih vlada euforija i većina ljudi su preoptimistični i već nas vide u polufinalu ili finalu. Ipak, treba biti realan i reći da ova pobjeda protiv Škotske nije ništa posebno jer ako ne možemo njih pobijediti, nismo ni zaslužili uopće igrati na prvenstvu. Kao neku zaključnu ocjenu našeg nastupa dao bi dvojku eventualno „mršavu“ trojku jer smo se jako mučili, igrali smo dosta neorganizirano i sporo. Ipak, kao većina nacije vjerujem da je sada sve moguće i stojim uz naše „Vatrene“ da doguraju što dalje. Iz ove skupine prolaz je još osigurala Češka koja me je iznenadila igrom i pokazali su se kao jedan tvrd i opasan protivnik koji svima može prouzročiti određene probleme.

SKUPINA E

Ova skupina nam je donosila mnoštvo uzbuđenja i preokreta do samoga kraja. Švedska je iznenađujuće osvojila prvo mjesto u grupi ispred Španjolske. Posebno je bila napeta posljednja utakmica protiv Poljske gdje su u 94. minuti osigurali pobjedu i prvo mjesto te poslali Španjolsku na nas u osmini finala. Španjolska je, slično kao i mi, loše otvorila ovo prvenstvo u prve dvije utakmice te su bili bezidejni i bezopasni, ali u trećoj i najvažnijoj utakmici pokazali su sve svoje snage i puni samopouzdanja ulaze u dvoboj s Hrvatskom. Slovačka je odigrala iznenađujuće dobro prve dvije utakmice, ali na njihovu žalost to nije bilo dovoljno za prolaz. Poljska je jedno od meni najvećih razočarenja ovog prvenstva. Očekivao sam da će završiti na 2. mjestu, a oni su osvojili samo 1 bod i bili zadnji, što je stvarno iznenađujuće.

SKUPINA F

Već na samom početku prozvana „skupina smrti“ opravdala je svoj naziv kroz ova 3 interesantna kola. Nakon puno preokreta i zanimljivih rezultata svoj prolazak dalje osigurali su Francuska, Njemačka i Portugal. Sve tri reprezentacije su odigrale po dvije dobre i jednu lošu utakmicu gdje su otkrili svoje slabosti protivnicima. Iskreno mi je žao Mađara koji nisu uspjeli u zadnjem kolu prirediti iznenađenje i pobijediti Njemačku, koja ih je time izbacila s Europskog prvenstva.

Za kraj ovog pregleda prve faze, želio bih još jednom izdvojiti najveća iznenađenja i razočaranja u grupnoj fazi. Kao najveće iznenađenje izdvoji bih Wales kojeg sam očekivao na posljednjem mjestu, a oni su kao drugoplasirani u skupini izborili drugi krug natjecanja. Za titulu najvećeg razočarenja ima više kandidata. Ako gledamo rezultatski, najveće razočaranje ovog prvenstva su Turska i Poljska. Pogotovo treba izdvojiti Tursku koja je „pala bez ispaljenog metka“ i zabila samo jedan pogodak na ovom prvenstvu. Kada analiziram najveće razočaranje u pogledu igre, to su bile Španjolska i Hrvatska koje su odigrale grupnu fazu uistinu jako loše, ali su prošle dalje i sada je sve moguće te možda netko dogura do kraja. I kao završnu misao treba reći da, prema prikazanom u ovoj fazi, kao glavne favorite vidim Italiju i Belgiju te vjerujem da će netko od njih postati novi prvak Europe. #EURO2020 #NOGOMET #SPORT #HRVATSKA #ITALIJA #BORBAZANASLOV #NAJVAŽNIJASPOREDNASTVARNASVIJETU

bottom of page