top of page

Pregled Engleske Premijer Lige: 20.-16. Mjesto

Updated: Sep 10, 2020


20. West Bromwich Albion





Nakon što su igrači Slavena Bilića prošle sezone uspjeli u zadnjem kolu izboriti 2. mjesto u engleskom Championshipu i osigurati plasman u Premier Ligi, u prijelaznom roku nisu bili aktivni i gledajući njihov roster i dubinu ekipe ne mogu ih vidjeti nigdje osim na dnu tablice.


Transferi: Gledajući transfere potpisali su Dianganu kojeg su nakon posudbe za stalno doveli iz West Hama po cijeni od 13.5 milijuna eura te su još samo uz njega doveli Matheusa Pereiru za 9.1 milijuna eura iz Sportinga koji je također bio na posudbi kod njih prošle sezone. Osim njih doveli su još dva igrača, Cedrica Kiprea iz Wigana za 1.1 milijun eura te Davida Buttona iz Brightona za isti iznos. Iz kluba je za odštetu jedino otišao Jonathan Leko koji se za 1.1 milijun eura pridružio Birminghamu. Ostali transferi koji su većeg značaja su: Chris Brunt koji je za besplatno otišao u redove Bristol Citya, umirovljenje Ali Al Habsija te Garetha Barrya i naravno povratak Filipa Krovinovića u redove Benfice nakon završene posudbe u WBA. Kada sumiram ove transfere vidi se kako se jako slabo poslovali u dovođenju igrača koji su bili tu i prošle sezone, a s druge strane su izgubili nekoliko igrača koji su im držali tu dubinu u ekipi.


Slabe točke ekipe: WBA trenutno u ekipi ima samo jednog pravog prirodnog desnog beka u Darnellu Furlongu i to im je svakako najslabija točka ekipe u kojoj nemaju dostojnu zamjenu. Nadalje, mislim da ekipa nema pravog veznog igrača koji može diktirati igru osim Jakea Livermorea koji je i kapetan ekipe i preko kojeg se cijela igra bazira uz mladog Pereiru. Zadnja slaba točka bi bila to što po meni nemaju napadača koji će moći zabiti 10+ golova ove sezone. Jedini koji bi to mogao je Charlie Austin, ali prošle sezone nije bio kakvog ga znamo iz dana u Southamptonu. Austin je prošle sezone uspio skupiti u 34 nastupa samo 10 golova i ne vjerujem da će to uspjeti ponoviti u Premier Ligi ove godine.


Jake točke ekipe: Svakako bih kao najjaču točku ekipe spomenio Matheusa Pereiru koji je prošle sezone odigrao fantastičnu sezonu i bio prvi asistent lige sa 16 asistencija. Također je imao i 20 kreiranih velikih prilika, najviše prošle sezone te najviše ključnih dodavanja sa 2.8 po utakmici. Još jedna jaki dio ekipe je lijevo krilo gdje na raspolaganju imaju Calluma Robinsona, Kamila Grosickog te Gradya Dianganu i tu Bilić ima širinu i igrače koji mogu pridonijeti u svakom trenutku u utakmici.


19. Fulham





Fulham je prošle sezone uspio kroz playoff u Championshipu izboriti mjesto u Premier Ligi sa pobjedom nad Brentfordom od 2-1 koju nije baš puno ljudi očekivalo. Baš kao i WBA nisu bili zaposleni ovaj prijelazni rok, ali su ipak napravili malo više posla. No i unatoč tome jednostavno mislim kako i prije 2 godine nisu uspjeli opstati u ligi ne vidim ni drugi rasplet i ove godine.


Transferi: Kao što sam i rekao odradili su malo više posla od WBA ovaj prijelazni rok. Najveću odštetu platili su za Anthonya Knockaerta u iznosu od 11.7 milijuna eura iz Brightona. Drugi po odšteti je bio Harrison Reed koji se pridružio iz Southamptona za 9 milijuna eura. Od značajnijih pojačanja još bih izdvojio dolazak Maria Lemine također iz Southamptona na posudbu za 2.2 milijuna eura te posudbu Alphonsa Areole iz PSG. S druge strane, ekipu je napustio Alfie Mawson, jedan od glavnih obrambenih igrača ovih sezona koji je otišao na posudbu u Bristol City. Od značajnih gubitaka izdvojio bih povratak sa posudbe Harrya Artera u Bournemouth te Terrenca Kongola u Huddersfield. Poprilično sličan prijelazni rok kao i WBA no mislim da su ipak pogodili sa dovođenjem Areole na posudbu kao i Lemine da si još daj više opcija u sredini terena.


Slabe točke ekipe: Prvo bih izdvojio to da mislim da su trebali dovesti jednog stopera jer po trenutnom izgledu izgleda mi kao da im fali jedan stoper koji bi ojačao tu zadnju liniju jer mislim da uz Le Marchanda i Reama treba biti još jedan jak stoper, a Michael Hector mi nekako ne daje to pouzdanje u zadnjoj liniji. Zadnja slabost bi bila to što uz Mitrovića mislim da nemaju neku dostojnu zamjenu koja može upotpuniti tu poziciju. Jedino tko može u trenutnoj ekipi popuniti tu poziciju su Bobby Ried koji je primarno napadači vezni te Aboubakar Kamara koji je više krilo nego napadač i kolko se sjećam prije 2 godine Kamara nije davao na poziciji napadača koliko može dati na krilu.


Jake točke ekipe: Na prvi pogled odmah se vidi jaki dio ekipe, a to je vezni red. Ukupno Scott Parker na raspolaganju ima 7 igrača što je po meni čak i previše i da se mene pita, riješio bih se nekoga jer ne znam kako će svima ispuniti želju da igraju, ipak ovo više nije Championship sa 46 utakmica u sezoni. Naravno, uz vezni red vrijedi i spomenuti krila koja su dobro popunjena sa Knockaertom i Kamarom desno te Cavaleirom i Reidom lijevo. Još jedna velika prednost je veliki broj dobrih golmana kojih ima Fulham. Imaju Areolu, Rodaka, Bettinellija te Fabrija i tu bi također spomenio kao i kod veznog reda da se barem jednog moraju riješiti jer nema smisla imati ovoliko količinu kvalitetnih golmana na jednom mjestu. I za kraj bih naravno spomenuo Aleksandra Mitrovića koji je vođa ove ekipe i koji je kao prošlogodišnji prvi strijelac Championshipa sa 26 golova pomeo svu napadčku konkurenciju u ligi. Mislim da će i ove godine Mitrović pokazati kako je odličan napadač i nositi ovu ekipu Fulhama koliko to bude moguće.


18. West Ham United




Igrači Davida Moyesa su prošle sezone bili među glavnim konkurentima za ispasti iz lige i u jednom trenutku je tako i izgledalo no na kraju su se ipak uspjeli izvući i završiti kao 16. ekipa. No nakon prijelaznog roka u kojem nisu apsolutno ništa napravili ne vidim kako mogu opstati u ligi i ove sezone.


Transferi: Kao što sam i napomenuo, West Ham nije ništa napravio u pogledu ulaznih transfera. Jedino što su napravili je to što su nakon posudbe prošle sezone na kraju i potpisali za stlano Tomasa Součeka za po meni dosta visokih 16.2 milijuna eura iz Slavije Prag. Kod izlaznih transfera su prodali Gradya Dianganu za 13.5 milijuna eura u WBA te Ajetija u Celtic za 5.5 milijuna eura. Klub su još napustili po isteku ugovora Pablo Zabaleta i Carlos Sanchez. Sve u svemu jako loš prijelazni rok za West Ham koji je trebao puno više raditi na popravljanju ekipe od ovog što sam napravili do sada.


Slabe točke ekipe: Mislim da je prva od slabih točaka ta što u vezi imaju igrače koji su poprilično skloni ozljedama i ako im se to kojim slučajem dogodi, nemaju adekvatne zamjene. Mislim na Noblea i Wilshere za koje ne vjerujem da mogu voditi vezni red ekipe koja hoće opstanak u ligi ove sezone. Nadalje, mislim da su kao i Fulham trebali dovesti jednog pravog stopera jer tandem Diop-Balbuena mi niakako ne ulijeva pouzdanje da mogu odraditi dobar obrambeni posao. I zadnja slaba točka bi bila lijevo krilo na kojem imaju praktički samo Felipe Andersona i imaju nekoliko igrača koji mogu igrati tu poziciju, ali im nije prirodna.


Jake točke ekipe: Tu bih spomenio poziciju na desnom krilu gdje imaju širok spektar igrača na koje može računati Moyes, a to su Yarmolenko, Bowen te Snodgrass koji imaju individualne kvalitete za tu poziciju. Još jedna jaka točka bi bila njihov napadački dvojac Antonio i Haller jer Antonio je prošlu sezonu fantastično zatvorio i ako tako krene i u ovu to bi bilo odlično za njihovu ekipu. Haller nije imao dobru prošlu sezonu no svakako igrač plaćen 50 milijuna eura može nešto donijeti ovoj ekipi.


17. Brighton & Hove Albion




Ekipa za koju mislim da će se uspjeti spasiti u ligi je Brighton jer od ovih svih ekipa do sada po meni ima najkompaktniju obranu i solidno raspoređen ostatak ekipe po pozicijama. U prijelaznom roku su poslovali, ali ništa posebno specijalno što bi zapalo za oko.


Transferi: Kod ulaznih transfera vrijedi spomenuti dolazak Joela Veltmana iz Ajaxa za 1 milijun eura i dovođenje Adama Lallane iz Liverpoola bez odštete. Sa posudbe se vratio mladi Ben White iz Leedsa kao opcija na poziciji stopera te uz njega još vrijedi i spomenuti Florina Andonea kojeg su opet doveli na posudu iz Galatasaraya. U izlaznim transferima spomenuo bih odlazak Aarona Moya u kineski Shangai za 4.5 milijuna eura. Uz njega su još prodali i Knockaerta u Fulham za 11.7 milijuna eura te Buttona u WBA za 1.1 milijun eura. Na posudbu je otišao Shane Duffy uz odštetu od 2.2 milijuna eura prema Celticu kao i Glenn Murray koji je otišao u Watford. Za besplatno je otišao Martin Montoya u Real Betis, a bez ugovora su ostali Schelotto i Kayal. Dosta skroman prijelazni rok, ali su barem nešto napravili za razliku od nekih ekipa iako su dosta igrača i izgubili.


Slabe točke ekipe: Slaba točka koja se odmah da primjetiti je lijevi bek na kojem imaju samo Bernarda kao prirodnog lijevog beka i tu nemaju nijednu poštenu zamjenu koja može igrati prirodno tu poziciju. Pozicija desnog krila mi se također čini slabom jer tamo imaju samo Jahanbakhsha koji je jedini prirodni za desno krilo i tu ne vidim nikakvu zamjenu osim eventualno Maupaya.


Jake točke ekipe: Brighton ima širok izbor stopera i to im je veliki plus jer njihova glavna značajka je to da uspijevaju odoljeti napadima slabijih ekipa i ovim širokim spektrom kvalitetnih stopera to samo doprinosi ovoj tvrdnji. Na napadačkom veznom također imaju izbor dobrih igrača u vidu Mac Allistera, Grossa, Lallane i Alzatea i tu će Potter moći također rotirati. Za razliku od desnog krila, na lijevom imaju također solidan izbor igrača koji su poprilično kompetentni za Premier Ligu, a to su March, Izquierdo i ponajprije Trossard.


16. Burnley




Burnley iako nikoga nije doveo ovaj prijelazni rok što je jako loše mislim da može ostati u ligi samom činjenicom da mislim da i dalje imaju dobru ekipu koja uvijek izvuče bitne bodove pod Seanom Dycheom.


Transferi: Kao što je i rečeno Burnley nije nikoga doveo osim nekoliko posudba koje nemaju neki poseban značaj. Od odlazaka vrijedi spomenuti Jeffa Hendricka koji je za besplatno otišao put Newcastlea kao i Joe Hart koji se pridružio Spursima za besplatno te Aaron Lennon koji je otišao put Turske u Kayserispor, također besplatno.


Slabe točke ekipe: Ovdje bih ponajprije spomenuo problem na desnom krilu gdje jedino imaju Gudmundssona koji može igrati tu poziciju i to će predstaviti jedan od većih problema u napadačkom smislu ove ekipe. Nadalje, još bih tu naveo i krhak vezni red gdje osim Corka i Westwooda nemaju nikakvu dubinu za zamjenu tih igrača. Imaju Goodridgea i Brownhilla kao zamjene no mislim da oni nisu adekvatna opcija za tu poziciju i mislim da su tu trebali dovesti nekog da učvrsti taj vezni red.


Jake točke ekipe: Tu bih svakako naveo općenito širok izbor obrambenih igrača na svim pozicijima što je svakako glavna karakteristika ove ekipe koja se na tome i bazira. Uz to također vrijedi i primjetiti kako imaju i veliki izbor igrača u napadu u pogledu Wooda, Barnesa, Rodrigueza i Vydre i tu će Dyche moći rotirati ako bude potrebno bez ikakvog problema.



bottom of page