top of page

Pregled Engleske Premijer Lige: 5.-1. Mjesto

5. Arsenal




Prošle sezone su završili tek na 8. mjestu što je za njih bio stvarno loš rezultat no ipak su uspjeli osvojiti FA kup te Community Shield pa su si time više nego spasili prošlu sezonu. Ove godine mislim da će biti nešto bolji samo zbog toga što mislim da se Arteta uspio snaći i uigrati svoju ekipu koja bi trebala pokazati bolje rezulatate za razliku od prethodne godine u ligi, no i dalje mislim da neće moći ući u top 4 ove godine.


Transferi: Najvažniji ulazni transfer Arsenala ovaj prijelazni rok je bilo dovođenje Brazilca Gabriela iz Lillea za 26 milijuna eura i nadaju se da će tim transferom uspjeti popraviti svoju već sada uobičajeno krhku i slabu obranu. Također su i nakon prošlogodišnje posudbe doveli za 8 milijuna eura Pabla Maria iz Flamenga kao i Soaresa iz Southamptona no njega su doveli bez odštete. Još jedan bitan transfer vrijedi spomenuti, a to je dolazak Williana iz Chelsea za besplatno i on bi trebao biti jedan od glavnih konkurenata na desnom krilu ekipe Arsenala. Za odlaske treba spomenuti samo odlazak Mavropanosa na posudbu u Stuttgart te odlazak Mkhitaryana za besplatno u Romu.


Slabe točke ekipe: Kao što je i očekivano glavna slabost Arsenala je njihova obrana, točnije stoperi koji već godinama daju jako loše igre no dolaskom Gabriela to bi se moglo promijeniti nakon što je mladi Brazilac odigrao odličnu prošlu sezonu i Lilleu. Još jedan slabi dio ekipe po meni je vezni red gdje i dalje nemaju nekog zvučnog igrača koji može svojom kvalitetom doprinijeti igri Arsenala. Skoro pa svi vezni igrači koje imaju su obrambeno orijentirani i taj segment kvari njihovu igru prema naprijedu gdje se često dogodi da napdači i krila uopće ne dobijaju lopte zbog manjka kreacije.


Jake točke ekipe: Prvenstveno se mora spomenuti napadački dvojac Lacazette i Aubameyang koji su fantastični igrači i koji napadački često rade razliku na terenu, ali jako ovise i o svojem veznom redu gdje sam već spomenuo da fali kreacije. Uz njih naravno treba primjetiti i dobre igrače na krilima. Na lijevom imaju mlade snage u pogledu Bukaya Sake i Gabriela Martinellija te na desnoj strani Pepe i Willian i na obje strane će se voditi velike bitke tko će biti u stratnoj postavi kao bolja opcija za Artetu. Za kraj bih još rekao kako imaju odlične golmane Lena i Martineza i nakon prošlogodišnje ozljede Lena, Martinez je pružao fantastične predstave među vratnicama i biti će zanimljivo vidjeti koga će Arteta izabrati u otvaranju sezone protiv Fulhama.


4. Manchester United





Nakon što su prošle sezone do stanke zbog koronavirusa bili u lošoj formi, ekipa Manchester Uniteda se preporodila u nastavku sezone i uspjeli su izboriti odlično 3. mjesto na kraju sezone. Ove sezone im i dalje predviđam odlazak u Ligu Prvaka no samo 4. mjesto jer mislim da objektivno nemaju ekipu za ući u top 3.


Transferi: Kod dolazaka prvenstveno se mora spomenuti dolazak Donnya van de Beeka iz Ajaxa za 39 milijuna eura. Mislim da je to dobar tranfser za United koji sada već može i reći da ima osiguran vezni red, ali trebalo je dovesti još puno više uz to. Još jedna odlična vijest za navijače Crvenih Vragova je povratak Deana Hendersona iz Sheffielda nakon prošlogodišnje posudbe i sada će biti zanimljivo vidjeti koga će Ole Gunnar Solskjaer izabrati kao prvog golmana. Mislim da će i dalje biti De Gea no sada će biti pritisak na njega veći nego što je ikada bio. Uz Hendersona su se još vratili s posudbi Marcos Rojo iz Estudiantesa te Chris Smalling nakon odlične sezone s Romom. Klub je napustio Alexis Sanchez koji se pridružio Inter Milanu za besplatno nakon prošlogodišnje posudbe. Na posudbu su iz kluba otišli Tahith Chong koji se pridružio Werder Bremenu na ovu sezonu te Joel Pereira koji je postao član Huddersfielda.


Slabe točke ekipe: Prva stvar koju ovdje treba spomenuti je da Unitedu i dalje treba jedan stoper svjetske klase da zacementiraju obranu i to je pozicija koju većina navijača kluba želi pojačati. Također je slaba pozicija i lijevog beka gdje im isto treba jedna klasa od igrača, a trenutno tu imaju Shawa i mladog Williamsa s kojima se po meni ne može konkurirati top momčadima. Zadnje što bih tu spomenuo je desno krilo gdje imaju samo Greenwooda koji se na tu poziciju praktički prošle sezone adaptirao i uz njega nitko tu ne može igrati osim možda Jamesa kojeg smo vidjeli prošle sezone i kako mu ta strana nikako ne leži. Stalno se spominjalo dovođenje Jadona Sancha i to je isto igrač koji bi im došao savršeno no izgleda da se to ipak neće dogoditi, barem ne ovaj prijelazni rok.


Jake točke ekipe: Među snažniji dio momčadi svakako spada vezni red u kojem Solskjaer ima širok izbor igrača i to vrlo kvalitetnih igrača u oba smjera igre, pogotovo dolaskom mladog van de Beeka. Jak dio obrane je svakako desni bok gdje United ima fantastičnog Wan Bissaku i njemu za zamjenu su tu takođre Dalot i Fosu-Mensah koji su svakako adekvatne zamjena mladom Englezu. Za kraj bih još naravno spomenuo poziciju napadča gdje imaju Martiala, Rashforda, Greenwooda koji uvijek može igrati poziciju čistog napadača te Ighala koji se priključio prošle sezone.


3. Chelsea




Chelsea je ovaj prijelazni rok bio najaktivnija momčad koja je i najviše potrošila, ali se samim time i jako pojačala. Usprkos svim dolascima mislim da se neće odmah svi snaći u novoj momčadi i da će trebati vremena da se igrači naviknu na novo okruženje i time ih stavljam na 3. mjesto odmah iza Liverpoola i Citya koji mislim da će biti bolji od Chelsea ove sezone.


Transferi: Kao najzvučniji transfer ovog prijelaznog roka svakako treba spomenuti Kai Havertza koji je došao iz Bayer Leverkusena za 80 milijuna eura. Također iz Bundeslige se pridružio i Timo Werner koji se priključio iz RB Leipziga za 52 milijuna eura. Uz njih dvojicu se još pridružio i Hakim Ziyech za 40 milijuna eura iz Ajaxa i ta tri igrača će činiti glavni napadački trozubac Chelsea uz još naravno Pulišića uz njih u napadu. Zadnju liniju, točnije lijevog bočnog su pojačali dolaskom Bena Chilwella koji je došao u iznosu od 50 milijuna eura. Stopersku poziciju su pojačali sa dovođenjem Malang Sarra i Thiaga Silve iz Ligue 1 i obojicu su doveli za besplatno što je fantastičan posao Chelsea. Iz Vitessea se sa posudbe vratio Charly Musonda, iz Rome Zappacosta, iz Aston Ville Drinkwater, iz Monaca Bakayoko, Moses iz Intera te Miazga iz Readinga. Od odlazaka moram spomenuti prodaju Alvara Morate u Atletico Madrid nakon prošlogodišnje posudbe za 55 milijuna eura. Naš Mario Pašalić je takođre nakon posudbe napustio Chelsea i pridružio se Atalanti za stalno u iznosu od 15 milijuna eura. Za besplatno su ošli Willian koji se priključio Arsenalu te Mkhitaryan koji je otišao put Rima u Romu. Na posudbe su još otišli Ampadu u Sheffield te Batshuayi u Crystal Palace.


Slabe točke ekipe: Prva slaba točka koju bih spomenuo kod Chelsea bi bili golmani jer mislim da Chelsea treba i može imati boljeg vratara od Kepe i Caballera i mislim da svaki navijač Bluesa žali što više nemaju Courtoisa u posjedu koji bi im bez ikakvog razmišljanja sada bio na golu. Također vrijedi primjetiti kako je desno krilo kod Chelsea dosta plitko jer nema uz Ziyecha niti jedan igrač koji prirodno igra tu poziciju i ta strana će biti po meni mali problem u distribuciji u napadu Chelsea.


Jake točke ekipe: Prvo bih naveo pozicije bekova gdje imaju na obje strane širok izbor igrača koji mogu rotirati u ostalim natjecanjima i tu svakako Chelsea nema brige, pogotovo sa prvotimcima Chilwellom lijevo te Jamesom desno. Nadalje, vezni red im je sada još u napadačkom smislu još jači i mislim da će to raditi veliku razliku na terenu jer će to doprinjeti Chelseau koji igra više napadački orijentirani nogomet. Napadčke opcije su također izuzetno raznolike sa Wernerom, Abrahamom te Giroud i tu će također imat Lampard veliki izbor za razliku od Mourinha na primjer što sam naveo kao slabost što naprijed imaju samo Kanea dok je kod Chelsea totalno drugačije.


2. Liverpool




Ove sezone bih ipak stavio Liverpool na 2. mjesto nakon što su prošle sezone osvojili ligu. Uglavnom je razlog to što se nisu uopće pojačali u odnosu na prošlu sezonu za razliku od ostalih rivala oko njih i mislim da će City ipak tu uspjeti i osvojiti ligu ove sezone.


Transferi: Kao što sam i rekao, Liverpool nije poslovao pretjerano tokom ovog prijelaznog roka. Jedino su kupili Konstantinosa Tsimikasa iz Olympiacosa za 13 milijuna eura koji će biti zamjena Robertsonu na lijevom beku. Sa posudbi su se vratili Marko Grujić iz Hethe te Harry Wilson iz Bournemoutha. Iz kluba je otišao Dejan Lovren za 12 milijuna eura u Zenit te Ovie Ejaria u Reading za 4 milijuna eura. Za besplatno je otišao i Lallana u redove Brightona. Sheyi Ojo je otišao na posudbu u Cardiff dok je Nathaniel Clyne ostao bez ugovora.


Slabe točke ekipe: Tu bih primjetio kako Liverpool zapravo iako im je obrana savršena, nemaju zapravo širinu na pozicijama stopera gdje imaju samo Van Dijka, Gomeza i Matipa te eventualno Fabinha koji se može spustiti. Također mislim da im je glavna slabost što nemaju napadača koji će redovito zabijati golove. Njihovi golovi uglavnom dolaze sa krila gdje zabijaju Salah i Mane, dok Firmino uglavnom igra ispred svih ostalih napadača poput Origija i Brewster i unatoč tome što stalno igra, prošle sezone je zabio samo 9 golova u ligi.


Jake točke ekipe: Liverpoolova obrana je svakako njihov najveći adut jer raspolažu sa najkvalitetnijom obranom u smislu prvotimaca u svijetu. Nadalje, njihov vezni red je isto visoko kvalitetan sa širokim izborom igrača koje smo i vidjeli kako su prošle sezone izdominirali u ligi. I za kraj bih naravno spomenuo desno i lijevo krilo gdje su Salah i Mane i naravno još dostojne zamjene za njih te tu također nema brige u smislu rotacija.


1. Manchester City




Ove sezone bi po mojim procjenama ligu trebao osvojiti Manchester City nakon što su prošle sezone završili na 2. mjestu. Glavni razlog je što su se po meni više pojačali od Liverpoola na mjestima gdje su im ta pojačanja bila potrebna, pogotovo dolazak Akea na mjesto stopera kao i još nekoliko novih dolazaka.


Transferi: Kao što sam i spomenuo, glavno pojačanje Citya ovaj prijelazni rok je dolazak Nathana Akea iz Bournemoutha za 45 milijuna eura koji će svakako biti ogromno pojačanje za City jer će učvrstiti tu zadnju liniju kako su i htjeli. Uz Akea su još doveli i Ferrana Torresa iz Valencije za 23 milijuna eura koji bi trebao igrati na desnom krilu ili napadačkog veznog nakon odlaska David Silve za besplatno u Real Sociedad. Klub je još na posudbu napustio Ante Palaversa koji se pridružio Getafeu za ovu sezonu. Također kao i David Silva, klub je za besplatno napusti i Claudio Bravo koji je sada u Real Betisu. Najveća prodaja Citya je svakako Leroy Sane koji je klub napustio za samo 45 milijuna eura i priključio se Bayernu.


Slabe točke ekipe: Lijevi bočni je po meni glavna mana ekipe jer iako imaju Benjamina Mendya i Oleksandra Zinchenka, mislim da oni nisu na toliko visokom nivou igre da mogu igrati tu poziciju i često su skloni pogreškama te mislim da bi City trebao dovesti nekoga na tu poziciju u skorije vrijeme, osim ako Guardiola na planira igrati Cancela tu ove sezone ako se navedeni dvojac pokaže da i dalje ne mogu pružiti prave partije. Malo će čudno zvučati no mislim da im je napad u problemu jer imaju samo Gabriela Jesusa i ozljeđenog Kuna Aguera. Mislim da su trebali barem na posudbu dovest nekoga dok se Aguero ne oporavi od ozljede koljena koju ima.


Jake točke ekipe: Najsnažniji dio ekipe Citya je njihov vezni red gdje raspolažnu sa mnoštvom odličnih igrača i znamo kako Guardiola i sam rotira stalno ekipu i može se reć i da ima čime i rotirati. Desni bok sa Kyleom Walkerom i Joaom Cancelom je također jači dio ekipe jer su oba igrača fantastični na toj poziciji i tu je također Pep miran. I na kraju bih spomenuo krila gdje City stvarno ima dubinu i na desnoj strani ima na izbor Bernarda Silvu, Mahreza i Torresa dok lijevo ima Sterlinga kojeg još može tu mijenjati bilo koji igrač sa desne strane te time vidimo koliko su se igrači Citya uklopili na tim pozicijama.







bottom of page