top of page

Preminuo legendarni glumac Robbie Coltrane - Hagrid iz serijala Harry Potter

Updated: Oct 24, 2022


Foto: preuzeto s pixabay.com

Na veliku opću žalost i žalost okorjelih ljubitelja Harryja Pottera te ostalih komada kojima je doprinio svojim darovima glume, 14. listopada 2022. preminuo je u 73. godini Robbie Coltrane.


Coltrane je bio škotski glumac, autor i komičar, a proslavile su ga uloge kao što je Dr. Eddie Fitzgerald iz britanske televizijske serije Cracker te uloga Rubeusa Hagrida iz serijala filmova Harry Potter.


Robbie je rođen 30. ožujka 1950. u Rutherglenu, South Lanarkshire, a glumačku karijeru započeo je već u ranim dvadesetima. Ime Robbieja Coltranea stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda za osvajanje tri uzastopne nagrade Bafta za najboljeg glumca za njegov prikaz Fitza u seriji "Cracker" (1994., 1995. i 1996.), a osim njegova pojavljivanja u čak 8 Harry Potter filmova, pamtit će ga i obožavatelji James Bonda zbog uloge u “Zlatnom oku” (1995.) i “Svijet nije dovoljan” (1999.)


Napisao je i autobiografiju “Coltrane u Cadillacu” te se 1993. pojavio u istoimenoj seriji, vozeći se u Cadillacu od Los Angelesa do New Yorka.


Za njime je ostala tugujuća obitelj; njegova sestra Annie Rae, supruga Rhona Gemmell te djeca Spencer i Alice, koji su se medijski ogradili nakon njegove smrti.


Video, Tribute to ROBBIE COLTRANE aka HAGRID (1950 - 2022) | In Memoriam

, YouTube

bottom of page