top of page

Sažetak 9. kola Engleske Premijer Lige

Updated: Nov 30, 2020


Newcastle 0 - 2 Chelsea


Nakon reprezentativne stanke 9. kolo lige su otvorili Newcastle i Chelsea gdje je gost slavio sa glatkih 0-2. Chelsea je odmah u početku utakmice krenuo agresivno i već nakon 10 minuta prisilio Federica Fernandeza da postigne autogol u pokušaju izbijanja lopte iz svog peterca. Do kraja poluvremena Chelsea je dominirao u posjedu i u kontroli do odmora. Nakon odmora su kao i u prvom poluvremenu krenuli u napad i u 65. minuti gol postiže Tammy Abraham na dodavanje Time Wernera i nakon tog gola Chelsea je praktički držao tu svoju prednost i sigurno došao do kraja utakimce. Chelsea nakon ove pobjede skače na 3. mjesto lige sa samo 2 boda zaostatka za vodećim Tottenhamom dok se Newcastle nalazi na niskom 15. mjestu no ipak u sigurnoj zoni jer su od 18. mjesta udaljeni velikih 7 bodova.



Aston Villa 1 - 2 Brighton


Unatoč dobroj partiji Ville, pobjeda je ipak pripala gostima sa juga Engleske koji mogu biti jako zadovoljni ovom pobjedom. Aston Villi se odmah u 5. minuti ozlijedio Ross Barkley koji je u zadnje vrijeme pružao dobre utakmice dolaskom iz Chelsea no izgleda da će sada neko vrijeme izbivati sa terena. Prvi pogodak na utakmici bilo je djelo Dannya Welbecka u 12. minuti iskusnim lobom golmana Emiliana Martineza i odlično je opravdao povjerenje trenera Grahma Pottera. U 19. minuti Trezeguet je promašio stopostotnu priliku koja bi nakon samo 7 minuta dovela utakmicu u egal no do toga su ipak trebali pričekati da bi odmah nakon odmora iz ubačaja nakon slobodnog udaraca gol zabio stoper Ezri Konsa. Villa je zasluženo izjednačila i izgledala je kao bolja momčad koja će prevagnuti i donijeti si sva 3 boda no onda se stvorio Solly March koji je u 56. minuti lijepim pogotkom u desni kut doveo Brighton u iznenađujuće vodstvo. Brighton je do kraja uspio odoljeti napadima Aston Ville i osigurati sva 3 boda s kojima se još više odvajaju od borbe za opstanak te su sada na 16. mjestu sa 9 bodova, 5 više od Fulhama koji je na 18. mjestu. S druge strane, Villa je ovim porazom pala na 7. mjesto sa 15 bodova i mogu žaliti za ovim izgubljenim bodovima koje su trebali osigurati.




Tottenham 2 - 0 Manchester City


Derbi kola je otišao u ruke igrača Spursa koji su unatoč dominaciji Citya uspjeli proći bez primljenog gola i sa pobjedom što je za njih fantastičan, a za City veoma loš rezultat. Prvi gol pao je već nakon 5 minuta kada je obrana Građana zaspala te je u 1 na 1 situaciji Heung-Min Son provukao loptu kroz noge golmana Edersona. Nakon gola, City je odmah pritisnuo i zabio pogodak u 29. minuti no ipak VAR je gol poništio jer je Gabriel Jesus prilikom primanja lopte igrao rukom i gol nije bio važeći. City je dominirao do poluvremena no ipak nisu uspjeli dominaciju uroditi plodom te su otišli na odmor sa zaostatkom jednoga gola. I u drugom poluvremenu City je dominirao, ali idući pogodak je postigao opet Tottenham u 65. minuti kada su nakon munjevite kontre zabili preko Giovania Lo Celsa koji je ušao minutu prije postignutog gola te još vrijedi spomenuti fantastično dodavanje Harrya Kanea kojemu je to bila čak 9 asistencija sezone. City je i nakon drugog gola dominirao no nisu zabili pogodak i nastavlja se njihovo mučenje koje traje tokom ove sezone. Tottenham je ovom pobjedom zasjeo na vrh tablice sa 20 bodova i nastavljaju svoju odličnu formu sa 4 pobjede u nizu dok je City pao na nisko 13. mjesto sa samo 12 osvojenih bodova.




Manchester United 1 - 0 West Bromwich Albion


Zadnja utakmica subotnjeg programa nam nije pružala nekakvo preveliko iznenađenje iako su navijači Uniteda vjerojatno očekivali više od nastupa Crvenih Vragova. United i WBA su u početku utakmice izmijenjivali udarce i mogli su pasti golovi na obje strane no golmani su držali svoje mreže netaknutima. De Gea je odlično obranio udarac Karlana Granta da bi isto odlično intervencijom na drugoj strani uzvratio Sam Johnstone na udarac Anthonya Martiala. Odmah pri početku drugog poluvremena u 55. minuti Furlong igra rukom na ubačaj Juana Mate te United dolazi u prednost od 1-0 golom Brune Fernandesa sa bijele točke. Do kraja utakmice United je još imao dobrih prilika no ipak su do kraja dobili samo 1-0 protiv 19. ekipe lige. Ovom pobjedom United se podigao na 10. mjesto na tablici te se nalaze na 5 bodova od top 4 koji ciljaju i vjerojatno se nadaju da će ući u formu sada sa dvije zadnje pobjede. Momčad Slavena Bilića je i dalje u teškoj situaciji sa samo 3 boda u 9 utakmica te pod hitno moraju uhvatiti formu ako žele izboriti opstanak.




Fulham 2 - 3 Everton


Utakmicu sa najviše golova su nam priredile ove dvije ekipe gdje je Fulham tražio jako bitne bodove za opstanak. Calvert-Lewin je odmah u 1. minuti načeo mrežu domaćina na asistenciju Richarlisona. Ta prednost je trajala samo do 15. minute kada zabija Bobby Reid za povratak svoje ekipe. Nakon izjednačenja je uslijedio pritisak Everton što rezultira ponovnim vodstvom od 1-2 golom opet Calvert-Lewina u 29. minuti kojem je to 10. pogodak sezone i ujedno je i najbolji strijelac lige. Gol za 1-3 je uslijedio već u 35. minuti pogotkom Abdoulaye Doucourea nakon ubačaja Lucasa Dignea. Nakon poluvremena dobra igra Fulhama rezultira faulom Godfreya i penalom za Fulham u 69. minuti koji opet ne zabija s bijele točke. Ovaj put je promašio Cavaleiro no ipak su minutu nakon zabili golom Loftus-Cheeka i sa rezultatom 2-3 je utakmica završila. Everton kolo završava na dobrom 6. mjestu sa 16 bodova dok se Fulham i dalje nalazi u opasnoj zoni sa samo 4 boda na 18. mjestu.




Sheffield United 0 - 1 West Ham

Vjerojatno najlošija utakmica kola nas je dočekala na Bramall Laneu u Sheffieldu gdje je West Ham uzeo sva 3 boda Sheffieldu. U prvom poluvremenu nije bilo pogodaka, a bolja ekipa je ipak bila momčad Sheffielda koji su imali nekoliko dobrih prilika no nisu ih okrunili golom. Nakon poluvremena u 56. minuti Sebastian Haller dovodi Čekičare u vodstvo jakim udarcem koji Ramsdale nije mogao obraniti. Do kraja su još prijetile obje ekipe, a najbliže pogotku bio je Sheffieldov McBurnie no njegov udarac završio je na gredi. Ovom pobjedom West Ham se podigao na fantastično 8. mjesto te nastavljaju odličnu sezonu naspram očekivanja prije sezone dok Sheffield i dalje stoji nepomično na dnu tablice odnosno na 20. mjestu sa samo jednim prikupljenim bodom.



Leeds 0 - 0 Arsenal


Jedinu utakmicu bez pogodaka pružile su nam ekipe Leedsa i Arsenala u kojoj je sigurno domaćin bio manje zadovoljan rezultatom. Do 31. minute se praktički ništa nije dogodilo kada je Bamford lijepo pucao u lijevi kut no Bernd Leno je fantastično obranio. Na početku drugog poluvremena odnosno u 51. minuti Nicolas Pepe je nepotrebno udario glavom u glavu protivničkog igrača i zaradio zasluženi crveni karton. Redale su se prilike Leedsa preko Rodriga, Raphinhe i Dallasa no unatoč 25 udaraca na utakmici Leeds nije uspio postići pogodak i svakako će biti nesretnija ekipa. Topnici se nakon 9 kola nalaze na 12. mjestu lige sa 13 bodova te sa samo jednom pobjedom u zadnjih pet utakmica dok je Leeds nešto niže na 14. mjestu sa također identičnim učinkom u pet posljednjih utakmica uz 11 bodova.




Liverpool 3 - 0 Leicester City


Drugi derbi kola završio je uvjerljivom pobjedom Liverpoola koji unatoč ozljedama cijele obrane nije imao neke prevelike poteškoće u pobjedi protiv Lisica. Liverpool je odmah pokazao da je bolja ekipa kada su u 21. minuti poveli nakon autogola Jonnya Evansa. Uslijedile su stalne prijetnje pred golom Kaspera Schmeichela i u 41. minuti Diogo Jota dovodi Redse u vodstvo od 2-0. U drugom poluvremenu Liverpool je opet bio dominantna ekipa i u 86. minuti Roberto Firmino postavlja konačnih 3-0 nakon odlično izvedenog kornera Jamesa Milnera. Liverpool ovom pobjedom ide na 2. mjesto lige sa 20 bodova kao i Spursi no uz lošiju gol razliku. Leicester je porazom pao na i dalje odlično 4. mjesto sa 18 bodova no ovakvu predstavu nikako neće dobro primiti trener Brendan Rodgers.




Burnley 1 - 0 Crystal Palace


Burnley i Crystal Palace odigrali su tvrdu utakmicu u kojoj je ipak domaćin uspio osigurati pobjedu. Burnley je prvi i jedini gol utakmice zabio preko Chrisa Wooda u 8. minuti kada je izašao oči u oči sa golmanom Palacea Guaitom i odlično realizirao. U nastavku prvog poluvremena bolja je bila ekipa Burnleya koja je mogla zabiti još pokoji pogodak dok je Palace također imao svoje šanse preko Batshuayia no ni on nije uspio zabiti. Drugo poluvrijeme je bilo poprilično monotono sa jednom izglednom prilikom, opet spomenutog Batshuayia. Burnley pobjedom izlazi iz zone ispadanja i penje se na 17. mjesto sa 5 bodova i ujedno prvom pobjedom sezone dok je Palace pao na 11. mjesto sa 13 osvojenih bodova.



Wolverhampton 1 - 1 Southampton


Na stadionu Molineux smo mogli gledati dobru utakmicu Wolvesa koji su unatoč dobroj igri jedva izvukli bod na domaćem terenu. U prvom poluvremenu nije bilo golova no Vukovi su imali mnogo prilika koje nisu iskoristili preko Podencea dva puta te jednom Adame Traorea. U drugom poluvremenu je opet Wolverhampton dobro krenuo no prvi gol je ipak zabio Southampton u 58. minuti lijepim udarcem Theo Walcotta. Vukovi su nastavili pritiskati sve do 75. minute kada su napokon uspjeli zabiti preko Pedra Neta koji je iz odbijanca uspio zabiti vrijedan pogodak. Southampton nastavlja svoju fantastičnu sezonu te se nakon 9 kola nalazi na 5. poziciji sa visokih 17 bodova. Wolvesi su bodom došli do 9. mjesta i mogu žaliti za ne ostvarena 3 boda koja bi ih dovela na 6. poziciju.







*Mišljenja i stavovi izneseni u članku održavaju stav autora i ne moraju se povezivati sa stavom uredništva portala „Glas Studenta“.

bottom of page