top of page

Seks – Kako utječe na studentsko mentalno zdravlje?

Da, da, još jedan nadolazeći vikend, još jedno Valentinovo, još jedan psihološki članak… O seksu i o vašem emocionalnom zdravlju. Studenti su još uvijek mladi i nezreli ljudi, ljudi koji se još traže, koji tek izgrađuju njihov pravi karakter te koji se po prvi puta moraju snaći u pravome svijetu nakon što su mnogi od nas već gurnuti u njega. Mislim da je znanje o psihologiji veoma bitan faktor na koji način ćemo mi kao pojedinci početi shvaćati upravo taj svijet. Kako bi bili sretniji ljudi, shvaćam da je potrebno da znate nešto sitno o ovoj temi. Kako seks utječe na vas, mmm?

Koliko znate o seksu? Ukoliko znate puno ili, ne baš tako puno, on je uvijek zanimljiva tema za raspravu. Seks može donijeti mnoge promjene našem fizičkom, ali i mentalnom zdravlju. Ovo je pet stvari koje dobivamo seksom.


1. Seks proširuje tvoje kognitivne sposobnosti

Prema različitim studijama, samo razmišljanje o seksu može poboljšati tvoje analitičko razmišljanje. Primjerice, razmišljanje o dugoročnoj vezi s nekom osobom vam pomaže da budete kreativnija osoba. Nije poznato zašto je to baš tako premda postoje nekakvi zaključci: Razmišljati kako usrećiti osobu koju volite je jedan od njih. Nadalje, kada ste u samome činu seksa, seks vam pomaže primjetiti neke detalje kod osoba te iz tih razloga se i vaše analitičko razmišljanje unaprjeđuje. Iz prve se čini apsurdno, ali razmislite malo, sve je ovo već dokazano. U 2010. godini, znanstvenici su ispitivali nekoliko…Štakora. Štakori koji su bili seksualno aktivni ili aktivniji, imali su više neurona u određenom dijelu mozga zvanom hippocamus nego ostali štakori. Upravo taj dio mozga omogućuje ljudima da brže uče i pamte. Ove sposobnosti su zasigurno potrebne svakome studentu.

2. Seks može dati samopouzdanje

Za ovu činjenicu se već zna odavno te se psiholozi i ostali znanstvenici društvenih znanosti slažu oko ove, ajmo reći teze. Manjak seksa može dovesti do osjećaja tjeskobe, nesigurnosti te različitih vrsta anksioznosti. Naravno, ovo uopće ne mora biti istina, za mnoge je samopouzdanje nešto što se dobiva prilikom drugih aktivnosti, treniranjem, putovanjem…


3. Seks može pomoći oko zdravlja srca

Ova činjenica se osobito odnosi na muškarce. Muškarci koji su imali/imaju seks dva puta ili više tjedno, imaju znatno manju mogućnost od dobivanja srčanih bolesti. Ovo možemo usporediti ponajviše s trčanjem. Jogging poboljšava cirkulaciju krvi koja protječe kroz srce, kao i seks. Studenti, teretana je bitna, ali nije sve u tome.

4. Seks može promjeniti vašu percepciju boli


Sve počinje od hipotalamusa u mozgu koji proizvodi ljubavni hormon oksitocin. Lučenje oksitocina se naravno događa tijekom seksa te u konačnici rezultira time da individua, lučenjem ovoga hormona, osjeća manju bol nego ranije. Primjerice, žene pogotovo osjećaju manju bol tijekom menstruacije.

5. Seks smanjuje količinu stresa


Čini se baš kako seks može pomoći ublažiti stres kada pišete vaše ispite ili pak kada morate odgovarati usmeno kod profesora kojega nikako ne volite. Također, ako se bavite matematičkim zadacima, ovo vam može uvelike pomoći da riješite baš tu neku kobasicu. Isto tako, ovo vam omogućava da imate i niži krvni tlak. Zato, zahvali svojoj partnerici/partneru na svome fakultetskom uspjehu, nisi za sve ti zaslužan.



bottom of page