top of page

Stanje u ligama petice nakon prve trećine prvenstva

Odigrana je prva trećina utakmica u ligama petice u Europi. Neke lige su odigrane kako smo i očekivali, ali neke su nas ugodno i iznenadile.


Najpopularnija liga na svijetu, engleska Premier liga, nas svake godine iznenađuje pa tako i ove. Trenutno prva momčad na tablici je Chelsea s 29 bodova u 12 utakmica, zatim Manchester City s 26 bodova, na trećem mjestu imamo Liverpool s 25 bodova i nakon toga, ugodno iznenađenje ove sezone, nalazimo West Ham s 23 boda. West Ham je ove sezone dokazao da ritam i energiju koju su pokazali prošle sezone mogu prenijeti i ove sezone s odličnim nastupima. David Moyes je savršeno implementirao svoj stil koji je imao u Evertonu prije 10 godina na momčad West Hama. Igranje u Europi za njihovu „tanku“ momčad se još nije pokazao kao problem, ali možemo naslutiti ukoliko dođe do ozljede ključnih igrača, kao što su Michail Antonio, Jarrod Bowen i Aarona Crasswella, čekićari bi mogli patiti tijekom ostatka sezone i ugroziti njihove aspiracije za Ligom prvaka.



Momčad koja nas je također iznenadila ove sezone u Premier ligi, ali u negativnom smislu, je Manchester United. Trenutno se nalaze na 8. mjestu na tablici sa 17 bodova, 12 bodova od vrha ljestvice. Trener crvenih vragova, Ole Gunnar Solskjær, je dobio otkaz nakon sramotnog nastupa protiv Watforda na Vicarage Roadu gdje su stršljeni slavili s pobjedom 4:1. Solskjær je bio „hodajući mrtvac“ nakon poraza na Old Traffordu protiv rivala Liverpoola od 5:0. Nakon potrošenih 140 milijuna eura ovoga ljeta na transfere, među kojima su super zvijezde poput Cristiana Ronalda i Raphael Varanea, ovo mjesto na tablici je sramotno, no i zasluženo. Solskjær je ove sezone, opet, dokazao kako nema nikakav razvijeni način igre i da se samo oslanjao na briljantnost svojih igrača, poput Bruna Fernandesa prošle sezone. Trener, koji na prvom mjestu nije niti trebao dobiti poziciju glavnoga trenera, je napokon dobio otkaz i sada čekamo da vidimo hoće li odbor opet pokazati svoju nekompetentnost ili će nas iznenaditi i izabrati pravoga čovjeka koji će moći vratiti strah u ime Manchester United.



U Prvoj francuskoj ligi moglo se očekivati da će PSG dominirati. Nakon 14 odigranih utakmica su s 11 bodova ispred drugoplasiranog Nicea koji igra fantastičan i uzbudljiv nogomet predvođen, bivšim trenerom prošlogodišnjeg prvaka Lillea, Christophe Galtierom. Niceova mlada špica, Amine Gouiri, igra veliku ulogu u trenutno odličnoj sezoni za klub, s 8 zabijenih pogodaka i 4 asistencije. Nice ne opterećuje Europu jer se s prošlogodišnjom 9. pozicijom nisu plasirali u niti jedno europsko natjecanje, pa se iz tog razloga mogu bezbrižno fokusirati na svoju borbu za igranjem Lige prvaka iduće sezone.



Prošlogodišnji prvak Lille trenutno se nalazi na 12. mjestu, ali takav ishod se mogao predvidjeti nakon što su izgubili svoga trenera i kralježnicu momčadi, poput golmana Mike Maignana koji je otišao u AC Milan i centralnog defenzivnog veznjaka Boubakary Soumaréa koji se pridružio Leicester Cityu.


Seria A nam već sada nudi uzbudljivu utrku za naslov između momčadi Napolia i AC Milana. Nakon 13 odigranih utakmica obje momčadi se nalaze na 32 boda te ih dijeli samo gol razlika od 5 golova u korist Napolia. Mlada špica napuljskog kluba, Victor Osimhen, je ove sezone počeo opravdavati odštetu od 70 milijuna eura koji je Napoli platio Lilleu 2020. godine sa svojih 5 golova i dvije asistencije. Nažalost, u prošlom kolu, u kojem je Napoli igrao protiv Inter Milana, špica Napolia je morala napustiti utakmicu nakon prijeloma jagodične kosti u duelu sa stoperom Intera, Milanom Škrinijarom. Nadajmo se da će Napoli moći nastaviti ovakvim tempom pod vodstvom Luciana Spallettia.



AC Milan također bilježi jako dobru sezonu te nastavlja svoju formu koju je pokazao prošle sezone, barem u ligi. Milanova glavna briga ove sezone je ta što njihova vezna zvijezda Franck Kessie neće potpisati produljenje ugovora ako mu se ne ispune zahtjevi za plaćom. Bijelokoštaninu ugovor ističe na kraju sezone, a već u siječnju može pregovarati sa drugim klubovima i potpisati predugovor.



Juventus i ove sezone igra zabrinjavajuće, a i činjenica da više nemaju Cristiana Ronalda u momčadi im ne ide u prilog. Očekivalo se puno više od Juventusa ove sezone s povratkom Allegria. Trenutno se nalaze na 8. mjestu s dvadeset i jednim bodom, četiri poda iza 4. plasirane Atalante.



Španjolsko prvenstvo predvodi Real Madrid s 30 bodova u 13 odigranih utakmica. Momčad koja ove sezone izgleda kao jedina koja je spremna i sposobna osvojiti prvenstvo. Unatoč tomu što Atletico Madrid zaostaje samo četiri boda za kraljevskim klubom, sa svojim neuvjerljivim nastupima nikako ne ulijevaju povjerenje da bi mogli obraniti naslov.



Barcelona bilježi katastrofalnu sezonu, nalaze se na 7. mjestu s 20 bodova. Takva sezona se mogla i predvidjeti nakon što je Lionel Messi napustio klub. Koeman je dobio otkaz nakon izuzetno loše serije utakmica te ga je katalonski klub zamijenio s još jednom klupskom legendom Xaviem. Da li Xavi ima dovoljno iskustva da vodi divovski klub koji se nalazi u krizi je još za dokazati.



Prvu Bundesligu predvodi Bayern München sa svojim novim trenerom Julian Nagelsmannom. Momčad koja je zabila, do sada, najviše golova u ligama petice i dalje izgleda kao favorit unatoč tome što su samo bod ispred drugoplasirane Borussie Dortmund. Glavni razlog je što je Dortmundova zvijezda Erling Haaland ozlijeđena do početka siječnja, a Donyell Malen, kojega su doveli ovo ljeto, za sada ne izgleda kao špica koju su mislili da su kupili.


RB Leipzig očekivano ima lošiju sezonu od prošle, nakon što su izgubili stoperski dvojac Dayota Upamecana i Ibrahima Konatea, veznjaka Marcel Sabitzera i trenera Juliana Nagelsmanna.





bottom of page