top of page

Studentska underground serija za nula kuna: „Krenulo je od šale“

Ako redovito pratite vijesti o hrvatskoj kulturi, sigurno ste čuli za Videobox, seriju koja je u kratkome roku sakupila gotovo pedeset tisuća pregleda na platformi YouTube. Autorski tim, kojeg čine Karlo Vorih, Marko Bičanić, Ivor Lapić i David Bakarić , objavio je prvu epizodu serije u prosincu prošle godine, a predstavljenih pola sata osvojilo je gledatelje svojim prizemljenim humorom i jednostavnim prikazom svakodnevnice mladih. Marko Bičanić pridružio mi se na piću prilikom kojeg smo razgovarali o njegovim iskustvima sa snimanja.


Kako ste dobili ideju za radnju Videoboxa?

Prve verzije Videoboxa bile su čista zezancija i zabava, kada bih se našao s Karlom, Ivorom i Davidom pričali bi kako bi bilo smiješno napraviti seriju da netko od njih glumi i da se događaju razne nepovezane situacije. Neke su scene preuzete iz privatnih situacija koje su nekome od nas bile u retrospektivi smiješne i odgovarale su humoru koji želimo prikazati. Nakon dvije godine pričanja i teoretiziranja odlučili smo nešto i napraviti i poslati na HAVC natječaj. To nije uspjelo i odlučili smo da nećemo više ići u tom smjeru, ipak smo studenti, a na tim natječajima nemaju puno razloga prihvatiti nas kada nemamo ništa iza sebe. Shvatili smo da bi bilo najbolje kada bismo jednostavno snimili nešto, koliko god to bilo dobro ili loše. Ako ispadne loše, znali smo da barem možemo naučiti za ubuduće. Već smo imali iskustva u pisanju, snimanju i glumi prilikom studiranja u Akademiji dramske umjetnosti, tako da nam je i to pomoglo. Tek smo ovo ljeto odlučili likove strpati u dućan, koji smo nazvali Videobox po videotekama koje su Karlovi roditelji imali ’90-ih i 2000-ih. To nam je poslužilo kao mjesto u kojem možemo spojiti radnje više različitih protagonista koji tamo provode vrijeme, bez da moramo raditi kompliciranije zaplete koji bi se protezali kroz cijelu sezonu.



Serija bi, znači, trebala biti potpuno epizodična u radnji?

Ne, imamo isplaniran narativni luk za čitavu sezonu i znamo u grubim crtama što će se događati s likovima i u kojem će smjeru svaki od njih ići. Da, priče će po epizodama biti samostalne, ali svi likovi imaju svoju putanju kroz sezonu.


Jeste li bili inspirirani drugim humorističnim serijama, bile one strane ili domaće?

Stalno se referiramo na seriju Louie, koja je režijski možda najsličnija onome što mi radimo i što bi željeli postići, tamo je svaka epizoda kao kratki film. Naravno, Seinfeld i Curb Your Enthusiasm su dobri primjeri, serije koje jako dobro prikazuju osjećaj neugode na humorističan način, a dijalog se sastoji od raspravljanja o nevažnim stvarima, što se može vidjeti i u našoj seriji. Ipak, teško je reći da si inspiriran nečime, često se to tek kasnije vidi po osjećaju serije. Kad radimo epizodu, nikako nije cilj imitacija nekih određenih serija, već nam one služe kao kompas u radu. Iz svake dobijemo nešto drugo i uvijek pazimo da ne prepisujemo, ali opet ne možeš pobjeći od podudarnosti. Sjetim se uvijek one uzrečice iz South Parka: „The Simpsons already did it.“.



Ima li, po tebi, Karlov lik povezanosti s Georgeom Costanzom?

Ako je itko George Costanza, onda bi to bio Andrija – fan favourite dalmoš. Karla po nekim crtama možemo usporediti s Dennisom iz Uvijek je Sunčano u Philadelphiji, makar zasad je dosta blaga verzija tog lika.


Planirate li takve osobine pojačati kroz seriju, poput karikature, ili se držite nekakve realnosti?

Ne znam, vidjet ćemo. Vidjet ćemo u kojem nas smjeru vodi serija dok je pišemo, tako da sve je moguće.


Planirate li određeni broj epizoda u sezoni?

Zasad nemamo ništa u planu, radit ćemo dok god možemo. Trenutno je stanje neodrživo, imamo mogućnost napraviti epizodu u dva mjeseca i to nam je veliki vremenski i novčani trošak.



Koji su vam zapravo resursi? Ipak ste skupina studenata koja neovisno snima.

Nikakvi. Imamo besplatan prostor Blank filmskog inkubatora, mi sami financiramo minimalne troškove poput hrane, goriva i nekih rekvizita, svi rade pro bono, što nije održivo. Ne možemo ljudima krasti vrijeme zauvijek. To ćemo raditi dok možemo i nadamo se da ćemo uskoro dobiti neku financijsku podršku. Zasad barem možemo reći da smo postali uigrani. Naučili smo puno nakon prve tri epizode i možemo pretpostaviti što će dobro ispasti, a što ne. Automatski znamo kako ćemo kadrirati određene scene i tu više ne gubimo nepotrebno puno vremena. Unaprijed smo pripremljeni za razne situacije i potrebe snimanja.


Trenutno si u ulozi redatelja, scenarista i montažera. Vidiš li se u glumačkoj ulozi u budućnosti?

To me dosta ljudi pita i zanima ih smeta li me biti ispred kamere. Definitivno nije do toga jer je atmosfera na snimanju Videoboxa zaista posebna i nevjerojatno opuštajuća. Svi se pokušavamo međusobno zabaviti i nasmijati na setu. Ne bih rekao da u seriji ima mjesta za još jednog lika, pogotovo ne muškog. Eventualno se vidim u nekoj manjoj ulozi u budućnosti. Nije nam bilo potrebno da ubacimo četvrtog lika. Također je korisno imati nekoga u timu tko ne mora razmišljati o glumi, nego isključivo o režiranju, montaži i scenariju, što ionako svatko od nas već radi.


Seriju Videobox možete pratiti na istoimenom YouTube kanalu, a sve vijesti o nadolazećim epizodama možete pronaći na Instagram stranici videobox.official.



bottom of page