top of page

TOP 5 MUZEJA EUROPE – Kontinent kulturološkog blaga


Europa je kontinent s nevjerojatnim velikim brojem povijesnih događaja čije su posljedice uvelike definirale i stvorile svijet u kojem danas živimo. Da bi čovjek napredovao i učio iz svojih uspjeha, postignuća, ali i pogrešaka, potrebno je nešto što će sačuvati to znanje o nama i našim postupcima, a to su upravo muzeji. U ovome članku donosimo vam 5 najpoznatijih muzeja u Europi, te njihove najslavnije vrednote.



TOP 5 MUZEJA EUROPE – Kontinent kulturološkog blaga


Muzeji su mjesta gdje je očuvana perfekcija nekog drugog vremena. Mjesta gdje čovjek može pobjeći od modernog, bučnog svijeta, u spokojni svijet prošlosti, koji je već odavno preminuo. Kako je rekao jedan turski novinar: “…pravi muzeji su mjesta gdje je vrijeme pretvoreno u prostor”. Europa je pravo kulturno blago, pa i kada niste ljubitelj muzeja i govorite kako su oni dosadni, uvijek se može pronaći nešto što će vas zaintrigirati. Od antičkih figura do renesansnih slika, svega ima napretek. A sada, ajmo “prošetati” kroz 5 najpoznatijih muzeja u Europi, a ako se jednom u njima nađete, ne trčite, već hodajte polako.



Louvre – Pariz, Francuska

Naravno, prvi na listi je Louvre. Muzej kojeg godišnje posjeti više od 10 milijuna turista čineći ga najposjećenijim muzejem na svijetu. Lociran je unutar palače Louvre u samome centru Pariza. Izloženo je 35 tisuća djela, a zasigurno ste čuli za neka poput čuvene Mona Lise Leonarda da Vincia, revolucionarne Sloboda vodi narod Eugena Delacroixa i kipa koji predstavlja grčku božicu Afroditu s Melosa. Kolekcija ovog muzeja sadrži umjetnine još iz razdoblja od 6 stoljeća prije Krista, pa sve do 19. stoljeća. Zanimljiva činjenica jest ta da se Louvre rasprostire na 72.735 metara kvadratnih, čime se procjenjuje da bi osobi trebalo i do 5 tjedana da na odgovarajući način obiđe sve što se u njemu nalazi. Karta je 15 eura, a besplatan ulazak se nudi svake prve nedjelje u mjesecu od listopada do ožujka, tako da ako nemate plan za hladnije dane, zašto ne otići u Pariz, u Louvre.



Tate Museum – London, Engleska

Dolazimo do Engleske i Londona. Famozni Tate Museum galerija je koja se nalazi odmah na obali rijeke Temze. Muzej godišnje posjećuje više od 6 milijuna ljudi, što ga stavlja pred sam vrh ove naše ljestvice. Nalazi se u nekadašnjoj elektrani Bankside koja je zatvorena 1981. godine, a transformirana u galeriju 2000. godine. I zaista, nikada nitko ne bi rekao da je to taj svjetski Tate Museum. Imao sam priliku osobno proći turističkim brodom pokraj bivše elektrane. Na prvi pogled izgled objekta zasigurno razočarava, međutim: “knjigu ne treba suditi po koricama.” Unutar muzeja nalaze se remek-djela velikoga Van Gogha, Poljubac klesara Rodina i radovi metafizičkog stila talijanskoga umjetnika Chirca. Cijena ulaznice varira između 15 i 25 funti ovisno o tomu jeste li za potpuni obilazak ili ne. Stoga, ako volite one apstraktnije tvorevine, požurite u Tate Museum!








Muzej Del Prado – Madrid, Španjolska

Del Prado je lociran u srcu španjolskog glavnoga grada, pored madridskog parka Parque de El Retira. Ovaj glavni nacionalni muzej umjetnosti sadrži više od 7500 primjeraka, a broj turista godišnje prelazi brojku od 2 milijuna. Posjetitelji imaju što za vidjeti. Od 12. stoljeća, pa sve do 20. stoljeća, divite se djelima umjetnika poput Velazqueza i njegova baroknoga rada Las Meninasa. Možete vidjeti slike renesansnog genija Botticellija, Španjolca Goye te slavnog talijanskog baroknog slikara Caravaggia. Mnogima, najčuveniji kip muzeja je kip cara Augusta, isklesan u 16. stoljeću. Ispred glavnoga ulaza nalazi se i brončani kip Velazqueza koji inspirira gosta prije njegova ulaska u Del Prado. Cijena ulazne karte iznosi oko 17 eura, a muzej je zatvoren isključivo tijekom božićnih blagdana i 1. svibnja. Što reći, nego to da će ovaj muzej voljeti svaki obožavatelj pompoznog i blještavog bogatstva.

Muzej Akropola – Atena, Grčka

Putujemo u antičku prijestolnicu, Atenu. Ovaj glavni grad prepun je umjetnina stare civilizacije, što ga čini metom turističkih masa. Muzej se nalazi neposredno ispod same Akropole, a pronađeni predmeti temelje se na nalazištima od grčkog brončanog doba do razdoblja Bizanta. Ovaj nadahnjujući muzej osnovan je 2003. godine, dok je za javnost otvoren tek 2009. godine, a posjećen je više od milijun puta godišnje. Izloženo je 4000 predmeta na površini od 14 tisuća kilometara kvadratnih. Muzej nudi posjetiteljima pregršt kipova i spomeničkih reljefa. Čuvena Peplos Kore i Moschophoros neki su od najpoznatijih sačuvanih vrednota. Ulaz je besplatan, a ako vam se baš i ne ide u muzej, uvijek imate Parthenon koji je udaljen samo 400 metara od njega. Ljubitelji mitologije, vidimo se!




Vatikanski muzeji – Vatikan

Sve je u središtu Vatikana, a tako i Vatikanski muzeji. To je kompleks od 54 muzeja koji čine jedan enormni muzej, pa je on ujedno jedan od najvećih i najstarijih na svijetu. Nalazi se u Vatikanskoj palači, a sadrži nevjerojatnih 1400 soba. U to se ubrajaju galerije, dvorane, muzeji, knjižnice, kapele, hodnici, dvorišta i vrtovi, prepunim remekdjelima i kulturnim blagom. Umjetnine su se skupljale stoljećima, a ponajviše su za to zaslužni pape. Neka najveličanstvenija djela su Isusovo preobraženje umjetnika Rafaela, Caravaggiovo Polaganje Krista u grob, Atenska škola, i Stvaranje Adama genijalca Michelangela. Ulaznica je 20 eura, a muzej je otvoren svakim danom osim nedjelje. Godišnje ima 5 milijuna posjetitelja od kojih su mnogi vjernici.



bottom of page