top of page

Topli mjeseci, hladne činjenice: Zdravstveni izazovi ljeta i kako se s njima nositi

Ljeto je godišnje doba koje mnogi s nestrpljenjem očekuju zbog sunčanog vremena, odmora i opuštanja. Za sretnike koji su se ispita riješili na ljetnim rokovima, ljeto je uglavnom nepovezano s asocijacijom na fakultet do jeseni. U svakom slučaju, ljetni mjeseci sa sobom nose razne zdravstvene izazove koje ne bismo trebali shvaćati olako. Od previsokih temperatura do promjena u prehrambenim navikama i ritmu spavanja, ljetni mjeseci mogu imati značajan utjecaj na naše tijelo i blagostanje. Na svu sreću, svaki problem ima i svoje rješenje.


Broj 1: Visoke temperature i rizik od toplinskog udara


Kao potencijalno najpopularniji problem, izlaganje ekstremno visokim temperaturama može dovesti do simptoma toplinskog udara, kao što su vrtoglavica, mučnina i umor.[1]


Foto/Pexels

Izbjegavati boravak na otvorenom za vrijeme najtoplijeg dijela dana.
Nositi laganu, svijetlu odjeću i pokrivala za glavu.
Redovito se hidrirati pijenjem dovoljno vode tijekom cijelog dana. (VODE, ne sokova ili alkohola.)

Broj 2: Promjene u prehrambenim navikama i zdrava prehrana


Tijekom ovog godišnjeg doba često konzumiramo veće količine brze hrane i sladoleda, što može negativno utjecati na naše zdravlje. Kao podsjetnik, svakome od nas nužna je određena količina proteina, nezasićenih masti, vlakana, vitamina, minerala i elemenata u tragovima, a upravo to ćemo teško (gotovo nikako) dobiti kroz fast food.


Foto/Pexels
Povećati unos voća i povrća.
Pripaziti na količinu i porcije hrane koja sadrži puno šećera i zasićenih masti.
Pripremati vlastita pića i obroke kod kuće, pa ponijeti sa sobom umjesto posezati za brzom hranom.

Broj 3: Aktivnosti na otvorenom i zaštita od UV zračenja


Sunčanje, plivanje, šetnje, sport ili posao na otvorenom… Bez obzira što radili, trebate imati na umu da izloženost suncu može imati dugoročne posljedice na Vaše zdravlje.


Foto/Pexels

Koristite kremu za sunčanje sa SPF i nanosite je redovito.
Nosite svijetlu, laganu odjeću i sunčane naočale.

Broj 4. Putovanja i sigurnost na putu


Ljeto je idealno vrijeme za putovanja i aktivno korištenje godišnjih odmora i pauza od fakulteta, ali ona donose svoje rizike, posebno za vozače.


Foto/Pexels

Provjerite stanje svog vozila prije puta, uključujući tlak u gumama i kočnice.
Planirajte putovanje unaprijed i uzmite u obzir vremenske i epidemiološke uvjete[2] i promet.
Redovito se odmarajte ako vozite na duže udaljenosti kako biste izbjegli umor za volanom.

Ljeto može biti prekrasno doba godine, ali nije bez svojih zdravstvenih izazova. Visoke temperature, promjene u prehrambenim navikama, izloženost suncu i putovanja zahtijevaju dodatnu pažnju i brigu. Kroz svjesne i informirane odluke, moguće je uživati u ljetnim radostima uz minimalne rizike za zdravlje. Pametno planiranje, zdrava ishrana i zaštita od sunca ključni su za osiguravanje sretnog i zdravog ljeta.


Izvori: [1] Gauer R, Meyers BK. Heat-Related Illnesses. Am Fam Physician. 2019 Apr 15;99(8):482-489. PMID: 30990296. [2] https://gov.hr/hr/savjeti-za-sigurnije-putovanje/1504 , Savjeti za sigurnije putovanje, pristupljeno 25.08.2023.

bottom of page