top of page

Zašto Warren Buffet prvi put ulaže u zlato? I zašto biste možda trebali i vi



Evo jedan članak za kolege ekonomiste, a i sve koji žele znati malo više o zlatu i inflaciji.


Warren Buffet, šesta najbogatija osoba na svijetu i najuspješniji ulagač u vrijednosne papire u povijesti, prvi put u svojoj ulagačkoj karijeri, koja je započela još davne 1942. godine, ulaže u zlato.

Ako je nešto poznato u njegovoj 78 godina dugoj ulagačkoj karijeri, osim njegovog dugoročnog pristupa ulaganju, jest to da Warren Buffet ne ulaže u zlato!


“(Gold) gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head.”


Ovo je samo jedan od brojnih citata koje je Buffet izjavio iskazujući svoj negativan stav prema zlatu. Međutim, na dan 14.8.2020., kompanija Berkshire Hathaway, u kojoj se on nalazi na poziciji glavnog izvršnog direktora i ujedno je vlasnik oko trećine dionica, kupila je 20.9 milijuna dionica dioničkog društva Barrick Gold Corporation u vrijednosti od 563.5 milijuna američkih dolara, odnosno 1.2% ukupne tržišne kapitalizacije Barrick Golda.


Zašto je to tako i što se moglo promijeniti u 2020.godini da navede Buffeta na ovaj potez?


Iako Warren Buffet nije nikada javno izjavio zašto se odlučio na ovakav potez, mislim da je to učinio iz dva razloga:


1.) U povijesti je viša stopa inflacije bila u korelaciji s višom cijenom zlata.

Početkom 2020. godine, za vrijeme krize povezane s korona virusom, američki FED je u nešto više od 3 mjeseca "isprintao" 3 bilijuna USD-a i pustio ih u gospodarstvo, to je 3 i 12 nula - znači jako puno dada. I FED se tu ne planira zaustaviti jer je njihov dugoročni cilj imati prosječnu stopu inflacije od 2% kojom bi ustvari mogli održati poželjnu razinu nezaposlenosti (odnosno smanjiti nezaposlenost uzrokovanu korona virusom na prirodnu razinu) i povećanje BDP-a bez "pregrijavanja" ekonomije što bi, po njihovom mišljenju, ustvari uspostavilo ono što oni zovu "zdrava ekonomija".


Međutim, stopa inflacije je proteklih godina u SAD-u bila na razini manjoj od 2%, što znači da će narednih godina sigurno biti veća od 2%, bez obzira na utjecaj covida zbog kojeg će morati možda pustiti i dodatnu količinu novca u gospodarstvo kako bi potaknuli potrošnju.


I kako sad ta šugava inflacija utječe na to hoćemo li netko ulagati u zlato ili ne hmhm?


Npr. prosječna razina inflacije od 2% kad se compounda (ne znam hrvatsku riječ za compound niti ju želim znati) u 36 godina će uzrokovati da naš novac izgubi pola kupovne moći. Što znači da ako danas kupimo u kafiću 2 Staropramena za 30 kn za 36 godina ćemo moć kupiti samo jedan (tugy).

I onda iz svega ovog slijedi; veća inflacija od 2%, koja vrlo vjerojatno nastupa u narednim godinama, uzrokovat da naš novac iz godine u godinu sve više gubi vrijednosti, a Buffet, svojim ulaganjem u zlato, se ustvari zaštićuje od pada vrijednosti svojega novca. Odnosno, on dio svog novca premješta u zlato za koje smatra da u budućnosti neće pasti vrijednost koliko i novcu. Količina zlata u svijetu nije neograničena, kao što je slučaj s novcem, već ćemo jednog dana iskopati sve što se iskopat da, a FED, kao što smo vidjeli, može "isprintati" koliko god mu novca treba.


Ustvari, kupujući zlato ne samo da se ograđujemo od inflacije, nego možemo ostvariti dodatnu zaradu porastom njegove cijene.


Evo na grafu cijena zlata u zadnjih 5 godina samo za predodžbu:



Okej, mislim da mi je sad dosta inflacije, ne da mi se ići previše duboko u to.


2.) Iako sam već dosta puta naveo da Warren Buffet ulaže u zlato, to nije skroz istinito, ali moglo bi se reći da je (što je pjesnik htio reći). Evo da objasnim:


Barrick Gold Corporation je kompanija koja se bavi primarno bavi vađenjem i proizvodnjom zlata - trenutno druga najveća takva na svijetu. Buffet je kupio dionice te kompanije umjesto da je kupio sljedeći ovu logiku:


na primjer: uložimo 1000$ u jednu uncu(ružna hrvatska riječ za ounce) zlata koja isto tako ima tržišnu cijenu od 1000$ i cijena te unce zlata se poveća na 2000$ u razdoblju od 2 godine. Prodamo je i ostvarili smo profit od 1000$ (minus porezi). A s druge strane, ako uložimo u kompaniju koja se bavi proizvodnjom tog zlata (poput Barrick Golda) na uloženih 1000$, zbog porasta cijene zlata kojeg oni vade, dobijemo još dodatnih 1000$ jer je ta kompanija koja vadi zlato ostvarila dvostruko veći prihod od prodaje zlata, ali taj dvostruko veći prihod nisu pratili dvostruko veći troškovi proizvodnje jer ona vadi isto to zlato tj. troškovi proizvodnje ostaju isti i time se naš profit ustvari više nego udvostručio.


Evo primjer ako ne kužite jer sam nepismen:


Jedna kompanija npr. proizvodi 10 kila zlata svake godine. Zlato košta 10 kn po kilogramu. Za proizvodnju zlata moraju utrošit 5 kn po kilogramu. Znači ostvaruju godišnje prihode od 10kgx10kn=100 - 10kgx5kn (rashod) =50kn od prodaje tih proizvoda zbog troška proizvodnje zlata, što im donosi profit od 50 kn. E sad, nakon godinu dana cijena zlata je porasla s 10 kn po kilogramu na 20 kn po kilogramu. Istom računicom dobijemo da godišnji prihodi rashodi rastu sa 100 kn na 200kn, a godišnji rashodi ostaju svejedno 50 kn jer je trošak proizvodnje isti. Time dobijemo godišnji profit od 150 kn što ustvari znači da se profit povećao za 200%, za razliku od prošle godine od porasta cijene zlata za 100%. A sad zamislite što bi tek bilo da je kompanija postala više profitabilna iz nekih drugih razloga osim promjene cijene zlata.


I zbog ove logike smatram da Buffet ulaže u kompaniju koja proizvodi zlato radije nego da ulaže u samo zlato.


Iz navedenog zaključujem da se Warren Buffet odlučuje ulagati u kompaniju povezanu sa zlatom, napuštajući stara uvjerenja, jer očekuje veće povećanje u stopi inflacije, nego što to FED i stanovnici SAD-a očekuju, i poveći rast cijene zlata u narednim godinama.


Evo za kraj bih napisao još da ja nisam neki financijski savjetnik niti savjetujem ikome da bankrotira zbog mene i uloži u Barrick Gold ili neku drugu kompaniju koja proizvodi zlato zbog ovog članka koji je pročitao (ovo je samo površinski obrađeno da imate neku predodžbu, mora se još puno stvari uzeti u obzir). Nego samo kažem da možda ne bi bilo toliko glupo, sad kad već ne možete izlaziti, da napravite svoj research prije ostalih što se tiče zlata i ostalih stvari koje pružaju zaštitu od inflacije (dobri stari bitcoin je još jedna takva) i razmotrite svoje opcije.

Također, nikad u povijesti Warren Buffet nije bio onaj koji skače na trendove već onaj koji ih postavlja.








bottom of page