top of page

10 ludih Google trikova koji će te raspametiti

U samo jednoj sekundi Google procesuira približno 63 000 upita za pretraživanje svake sekunde. To znači 5,6 milijardi pretraživanja dnevno i 2 bilijuna globalnih pretraživanja godišnje.


Google je kod većine ljudi postao neodvojiva sastavnica života. Koristimo ga od čežnje da utažimo svoju žeđ za znanjem pa sve do toga da jednostavno opustimo naše moždane vijuge raznim aktivnostima koje nam ono omogućuje.


No, s obzirom da je Google zaista ogromna platforma, koliko puta smo se zaista zaustavili i zapitali: „Što sve Google nudi, a da ja pojma nemam?“


Evo sada sam te ja upravo zaustavila (bar se nadam). Ali bez brige, pomoći ću ti dati i odgovor na to pitanje!


1. Google može čitati i slike


Znaš ono kada bezuspješno pokušavaš objasniti Google-u što ti je na pameti, ali on jednostavno još nije došao do te razine da ti može pročitati svaku misao. U slučaju da imaš sliku, ne gubi nadu! U tražilicu utipkaj: search by image i klikni na prvi link koji ti se nudi. Link će te preusmjeriti na Googleovu platformu za pretraživanje slika.


Izvor: izrada autora


2. Zakotrljaj se!


U slučaju da ti je sve ravno u današnjem danu, pokreni ringišpil u svojoj glavi pomoću Googlea. U tražilicu napiši: do a barrel roll. Što će se dogoditi prilikom klika? Saznaj sam!


3. F.R.I.E.N.D.S trik


Ukoliko si fan serije Friends, ovaj trik je kao stvoren za tebe! Google je kreirao ovaj trik za 25. godišnjicu hit serije Friends. Sve što trebaš napraviti je u tražilicu upisati ime lika s riječi friends pokraj kako bi ga aktivirao. Na primjer, upiši: Monica friends ili Ross friends. Za svakog lika pojavit će se zasebna ikonica na desnoj strani tvoga zaslona. Jednostavno klikni na ikonicu i vidi magiju!


Izvor: izrada autora

4. Životinjsko carstvo


Ako si se ikada zapitao kako se koja životinja glasa, Google ti nudi odgovor čak i na to pitanje! U tražilicu utipkaj: animal sounds i dobit ćeš poprilično velik orkestar životinja od jednog malog pileta pa sve do mravojeda (da i oni se glasaju).


Izvor: izrada autora

5. Zapleši Cha-Cha Slide uz pomoć Googlea


Želiš zaplesati, a pritom naučiti neke nove fensi pokrete? Utipkaj: cha cha slide i klikni na malu ikonu mikrofona na desnoj strani zaslona. Ikone će se izmjenjivati prilikom klika te će ti na slikovit način pokazivati plesne korake koje će ti pomoći da zablistaš na plesnom podiju!


Izvor: izrada autora

6. Povratak u prošlost


Ako želiš saznati kako je Google izgledao u 1998. godini u svojim samim početcima, utipkaj u tražilicu: google in 1998. Možeš primjetiti veliku razliku u usporedbi sa današnjom tražilicom. Ne samo da nema slika, već je bilo doslovno samo par web stranica u rezultatima pretraživanja.



Izvor: izrada autora

7. Google Sky


Ukoliko si zaljubljenik u svemir, sljedeći Google trik upravo je za tebe. Upiši u tražilicu: google sky i opusti se uz prizor zvijezda, sazviježđa, galaksija i planeta!



Izvor: izrada autora

8. Google Gravity


Ukoliko ti se gubi tlo pod nogama, ne isprobavaj ovaj Googleov trik! No, ukoliko nemaš problema sa gubitkom gravitacije, utipkaj: google gravity.


9. Putuj kroz vrijeme


Timelapse je nova Googleova značajka koja ti omogućuje da putuješ kroz vrijeme! Što točno radi? Možeš vidjeti kako se određeno područje razvijalo u razdoblju od 37 godina. Možeš promatrati kako se određeni grad razvijao pa sve do otapanja leda na Antarktici.


Izvor: izrada autora

10. Game Over


I za kraj, opusti se uz legendarne stare igrice koje te vraćaju u djetinjstvo: Pac-man, Snake, tik tac i ostale.


Izvor: izrada autora

bottom of page