top of page

5 AUTOMOBILA KOJE BI STUDENTI TREBALI RAZMOTRITI

Updated: Mar 13, 2021


Studentski život često nije lak, a ponekad je i težak... Iako mnogim studentima automobil nije prvi prioritet, vjerujem da im pravi auto može uvelike olakšati studentski život. Potrebno im je nešto s čime će se moći komotno kretati po gradu, ali i bez problema otići van grada na izlet ili more.

Ovo su neki osnovni parametri na kojima sam se bazirao: potrošnja, izgled, praktičnost i održavanje. Što se tiče cijene, mislim da je za prosječnog studenta razumno potrošiti do nekih 5000 eura, pa sam to uzeo kao gornju granicu.



Mazda 3



Započnimo s nečim malo drugačijim… Mazda je sa ovim modelom pokušala osvojiti europsko tržište takozvanih hatchback-a i do neke mjere je i uspjela. Na izbor imate klasični hatchback i limuzinu. I dan danas izgleda relativno svježe u odnosu na neke europske modele, pogotovo kada govorimo o unutrašnjosti. Moja bi preporuka je za modele od 2006.-2008. godine i za dizelski 1.6 motor sa 80kW/110ks.





Renault Clio

Govorimo o 3. generaciji koja se proizvodila od 2005.-2012. Mali francuz osvojio je 2006 godine nagradu za europski auto godine i nagrađen je sa maksimalnih 5 zvjezdica na EuroNCAP sigurnosnom testiranju i time si osigurao zavidan položaj na europskom tržištu. Izvana izgleda odllično, posebno u nekom boljem paketu opreme, a unutrašnjost je vrlo specifična. Za preporuku su svakako 1.2 benzinski motor sa 55 kW/75ks i 1.5 dizel sa 63kW/85ks.




Volkswagen Polo

Teško je diskutirati o automobilima, a ne spomenuti Volkswagen. Nas, u ovom slučaju, zanima kralj gradskih ulica, Polo. Specifično Polo IV (facelift od 2005-2009). Nema se što puno za reći, atraktivan i ekonomičan. Pogotovo u sportline ili comfortline opremi. Motor za preporuku svakako poznati 1.4 TDI sa 59kW/80ks.




Ford Fiesta

Sedma generacija (2008-2013.) Fordovog malog gradskog automobila je zasluženo nahvaljena od strane mnogih svjetskih automagazina (Motor Trend, Car Magazine, Auto Express) i dan danas se smatra jednim od vodećih u klasi. Predivan dizajn, novi štedljivi motori i puno mjesta u kabini dobitna su kombinacija. Preporučujem 1.4 i 1.6 dizelske motore sa sa 50kW/68ks i 66kW/90ks i benzinski 1,4 sa 70 kW/95ks. Ako vam je potrebno više prostora, opcija je i Ford Focus sa istim motorima, samo ih je malo manje za zadanu cijenu.




Opel Astra

I posljednji automobil na našoj listi je Opel Astra H koja se proizvodila od 2004-2014. Ovom slučaju nas zanimaju verzije sa 5 vrata i atraktivna gtc verzija sa 3 vrata. Opel je definitivno sa ovim modelom pokazao da i oni mogu napraviti vrlo atraktivan automobil. Izvana Astra izgleda puno mlađe nego što realno je, a i nema se što loše reći i o unutrašnjosti. Motor za preporuku je dizelaš 1.7 CDTI sa 74 kW/100ks.

Po mom mišljenju svaki od automobila na ovoj listi je odličan izbor. Naravno, postoje i drugi modeli koji bi se sasvim fino ovdje uklopili. Namjerno nisam uključivao modele premium proizvođača (Audi,BMW itd.) jer je za ove novce teže pronaći dobar primjerak, a i samo održavanje i gorivo su (u pravilu) skuplji, ali tko voli nek izvoli.


bottom of page